Německá vozidla na slovenských kolejích – řada 643

4.3.2018 8:00 Jiří Mazal

Německá vozidla na slovenských kolejích – řada 643

Obdobně jako v Česku i na Slovensku zdomácněla vozidla, která přitom nedostala označení podle našeho národního schématu, ale ponechala si řadu své „domovské“ země. K takovým patří i motorové jednotky řady 643, provozované společností RegioJet.

 

 

 

 

Řada 643 patří do rodiny motorových a elektrických jednotek označovaných jako TALENT, což je ve skutečnosti akronym pro Talbot leichter Nahverkehrs-Triebwagen (lehký regionální vlak Talbot). Vozidlo totiž původně vyvinula společnost Talbot, která byla až později převzata nadnárodním gigantem Bombardier Transportation.


Pronajatá jednotka VT2.12 sloužící k prezentačním jízdám v Dunajské Strede, 2011 © Marek Bičan (vagonweb)

Že se jedná o opravdu pestrou rodinu, dokládá skutečnost, že existuje verze dieselová (s různými přenosy výkonu), elektrická, s naklápěním vozových skříní nebo bez něj, a také s dvěma, třemi nebo čtyřmi články. Prototyp vznikl roku 1996 a do roku 2003 bylo vyrobeno nebo objednáno na 300 jednotek. Úspěšný následovník, označený jako Talent 2, již existuje pouze v elektrické verzi a může mít až šest článků. Jednotky typu Talent jsou nasazovány v Německu, Rakousku, Maďarsku, Nizozemí, Norsku a v Kanadě.


Jednotka Talent v Bratislavě, 7. 6. 2015 © Peter Boeere (Flickr)

Ve své době představovalo vozidlo téměř revoluční řešení – elegantní aerodynamický design, nízkopodlažnost a značná variabilita interiéru. Velké zrychlení (u verze „S-Bahn“ 1,0 m/s2) umožňovalo zároveň zkrácení jízdních dob.

První stroje řady 643 měly pouze troje dveře namísto pozdějších čtyř. Naopak „S-Bahnová“ verze, řada 644, disponovala šestici dveří na každé straně, a také vyšším výkonem – 2x 500 kW. Prezentována byla pod heslem „Železnice má Talent“.


Jednotka Talent VT643.36408 již u RegioJetu, ale zatím bez žlutých polepů © nexak (Flickr)

Technický popis

V technickém popisu se budeme věnovat typu nasazeném u RegioJetu. Jedná se o tříčlánkové motorové jednotky s dvěma krajními hnacími podvozky s dvojkolími o průměru 760 mm a dvěma Jacobsovými nehnacími podvozky s dvojkolími průměru 630 mm. Skříně vozů jsou sestaveny z ocelových svařovaných rámů a bočnic, které jsou navzájem spojeny šroubovými a nýtovanými spoji. Na bočnice jsou nalepeny laminátové obkladové desky a okna. Střecha je vyrobena z vrstvených laminátů a na bočnice je rovněž přilepena. Kabiny jsou také vyrobeny z laminátů. Střední článek je nízkopodlažní, krajní články mají podlahu v úrovni 590 mm nad TK za nástupními dveřmi.


Dva pohledy do interiéru, na spodním snímku bývalá první třída, 2017 © Marek Bičan (vagonweb)

Na čelech jsou automatická spřáhla. Prvotní vypružení zajišťují kuželové pryžové pružiny, druhotné vypružení je vzduchové. Jednotky jsou vystrojeny brzdami vzduchovou kotoučovou, dynamickou (retardérem), magnetickou kolejnicovou na hnacích podvozcích a zajišťovací. Pod zvýšenou podlahou obou hnacích článků ve výšce 1130 mm je umístěn hnací agregát – šestiválcový ležatý přeplňovaný vznětový motor MTU 6R 183 TD13H a hydromechanická převodovka ZF Ecomat 5HP600 se zabudovaným retardérem. Maximální rychlost činí 120 km/h. Na každém boku jsou čtvery dvoudílné předsuvné dveře. V jednotce je WC s uzavřeným systémem. Celkem je v klimatizované jednotce 128 míst k sezení a 29 na sklopných sedadlech. Řídící systém umožňuje řízení až tří jednotek z jednoho stanoviště.


Víceúčelový oddíl a nástupní plošina, 2017 © Marek Bičan (vagonweb)

Základní technické údaje

Délka 49 360 mm
Hmotnost 78 t
Rozchod 1435 mm
Počet náprav 8
Uspořádání dvojkolí B´2´2´B
Maximální rychlost 120 km/h
Zrychlení 0,76 m/s2
Počet spalovacích motorů 2 (MTU 6R 183 TD13H)
Jmenovitý výkon 2 x 315 kW
Podíl nízkopodlažní části 71 %

Nasazení u RegioJetu

Úplně prvním Talentem, který se u RegioJetu objevil, byl stroj čísla VT 2.12 zapůjčený od společnosti Eurobahn sloužící k prezentačním jízdám. Poté, co RegioJet převzal od 4. března 2012 provoz vlaků osobní dopravy na trati z Bratislavy do Komárna, si pro tento účel si pronajal od britské leasingové firmy Alpha Trains Europa GmbH (dříve Angel Trains Europa GmbH) další motorové jednotky typu Talent. Stroje zůstaly registrovány v SRN a nejprve se jednalo o devět jednotek čísel 643.08-12, 14, 15, 17 a 18, které měla předtím pronajaté německá společnost Prignitzer Eisenbahn GmbH (PEG). Tento typ motorových jednotek prožil u Regiojetu v česko-slovenském prostoru svoji premiéru, ale nejednalo se o první nasazení vozidel typu Talent u nás – jejich elektrická verze již v té době několik let zajížděla z Rakouska na nádraží Bratislava-Petržalka.


Talent ve společnosti „Eurorunneru“ Metransu ve stanici Dunajská Streda, 31. 1. 2012  © Martin Grill

V průběhu let se počet provozovaných vozidel měnil. Zejména po nasazení řady 642, známé pod označením Desiro, se pět strojů vrátilo do Německa. V roce 2015 naopak přibyly jednotky čísel 05 a 06. Velkou provozní komplikaci znamenaly srážky na přejezdech se silničními vozidly. Poté, co byla tímto způsobem vyřazena již dvě Desira, přidal se i jeden Talent, a situaci tak bylo nutno dočasně řešit nasazením klasické soupravy. V čele klasických vozů RegioJetu se tak objevila „Bardotka“ řady 749 společnosti IDS Cargo. V současnosti mají u RegioJetu jezdit celkem čtyři soupravy řady 643.


Jednotka VT643.365 v úseku Bratislava odb. Letisko - Nové Mesto, 13. 11. 2012 © Peter Nikmon (Flickr)

Odkazy

Úvodní snímek: Jednotka Talent čísla 08 © Leon Schrijvers