Rýchle vlaky Košice - Prešov a ďalšie novinky v GVD

2.3.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Rýchle vlaky Košice - Prešov a ďalšie novinky v GVD

Včera sa na košickej železničnej stanici uskutočnila tlačová konferencia ZSSK, na ktorej národný dopravca predstavil zmeny v cestovnom poriadku, vstupujúce v platnosť v nedeľu 4. marca. Prečo sa tak stalo práve v metropole východného Slovenska, to naznačuje už názov tohto príspevku, ktorý nakoniec vznikol a vyznieva ináč, ako sme pôvodne zamýšľali.

 

 

 

Rovnako ako redakcie ďalších slovenských médií, aj tá naša dostala v patričnom predstihu pozvánku na vyššie spomenuté podujatie, ktorú mal podľa našich predstáv využiť aspoň jeden z dvoch východoslovenských reportérov internetového magazínu VLAKY.NET. Avšak zhodou náhod obidvaja sa v daný deň z rodinných dôvodov vyskytovali kdesi ďaleko od svojho bydliska, takže sa nám plány zhatili. Napriek tomu nezostávame naším čitateľom nič dlžní, nakoľko sme aj tak mali k dispozícii dostatok podkladov k spracovaniu príspevku informačne dosť bohatého na to, aby si (ako predpokladáme) zaslúžil vašu pozornosť. Snáď sa zmierite so skutočnosťou, že jeho hlavný obsah tvorí text prevzatý z tlačovej správy ZSSK.


Železničná stanica Košice (12.3. 2006) © Ing. Igor Molnár

Vďaka Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) budú mať cestujúci od 4. marca 2018 opäť väčšiu motiváciu prestúpiť z auta do vlaku. Do platnosti bude uvedená 1. zmena Cestovného poriadku 2017/2018, ktorá ponúka viacero možností, ako cestovať rýchlo, pohodlne a bez stresov.

Vlaky InterCity budú od najbližšej nedele opäť rýchlejšie. Na trati medzi Bratislavou a Košicami bude jazdiť IC 513 (Bratislava hl. st. 15:46 – Košice 20:21) za 4 h 35 min, čo znamená, že jazda vlakom ZSSK bude momentálne rýchlejšia ako autom. Cesta z hlavného mesta do Košíc osobným autom trvá dnes v ideálnom prípade pri dodržiavaní dopravných predpisov približne 4 h 46 min. Ďalšie dva vlaky InterCity – IC 520 (Košice 05:31 – Bratislava hl. st. 10:17) a IC 525 (Bratislava hl. st. 17:43 – Košice 22:29) skrátia svoju jazdnú dobu na 4 h 46 min, čo je rovnaký čas ako jazdou autom. Počas cesty vlakom z Bratislavy do východoslovenského krajského mesta však môžu cestujúci využiť čas, ktorý by inak strávili šoférovaním, napríklad prácou, relaxom či nadväzovaním nových kontaktov.


Diaľkový vlak ZSSK do Košíc pod Tatrami (31.8.2017, Štrba) © Jiří Řechka

Obyvateľov oboch východoslovenských krajských miest prepojí 9 nových regionálnych expresov. V porovnaní s jazdnou dobou osobných vlakov (39 – 42 min) budú najrýchlejšie vlaky REX na linke Košice – Kysak – Prešov jazdiť až o 25 % rýchlejšie (28 min). „Podľa Google Maps by ste sa síce mali pri ideálnej premávke dostať z Košíc do Prešova za 26 minút, v skutočnosti je však Prešov druhým krajským mestom, kde sa najviac tvoria zápchy a ľudia sa tým pádom zbytočne zdržiavajú v kolónach. Nové REX-y poskytnú cestujúcim do školy a za prácou každý deň pohodlnú a rýchlu prepravu v smere do Prešova prostredníctvom viac ako 1 300 sedadiel a v smere do Košíc bude cestujúcim k dispozícii až viac ako 1 600 sedadiel. Posilnením železničnej dopravy sa snažíme riešiť preplnené cesty a ľuďom poskytujeme možnosť cestovať rýchlo, bezpečne a ekologicky,“ povedal Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.


Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký odpovedá médiám
© ZSSK

Cestujúcich určite poteší aj 9 nových regionálnych rýchlikov na hlavnom ťahu severnou trasou. Spolu s existujúcimi spojeniami zabezpečia vlaky kategórie RR počas pracovných dní hodinový takt medzi krajskými mestami Bratislava, Trnava, Trenčín a Žilina. Regionálne rýchliky s novou kapacitou približne 2 000 sedadiel v jednom smere budú premávať v pracovných dňoch, pričom cestujúcim bude v osobných vozňoch k dispozícii bezplatná služba wi-fi pripojenia na internet. Zároveň budú s ohľadom na technické možnosti tieto vlaky jazdiť rýchlosťou 160 km/h všade, kde to dovoľuje trať. Novým regionálnym rýchlikom RR 764 Lomnica, ktorý ponúka 416 sedadiel, sa zasa cestujúci v pracovných dňoch jednoducho dostanú z Košíc do Vysokých Tatier.


Vlak ZSSK z Košíc prichádza do Popradu (1.9.2017, Poprad-Spišská Sobota) © Jiří Řechka

V oblasti rozvoja turistického ruchu na Záhorí pokračuje úspešná spolupráca medzi Bratislavským samosprávnym krajom a ZSSK, výsledkom ktorej je premávka sezónnych cyklovlakov. Osobné vlaky s radenými cyklovozňami budú jazdiť medzi Plaveckým Podhradím, Zohorom a Záhorskou Vsou od konca apríla do polovice októbra. Pre turistov je tento región zaujímavý napríklad Malými Karpatmi či medzinárodnou cyklotrasou Eurovelo 13 tiahnucou sa pozdĺž Železnej opony a cesta vlakom je príťažlivá pre všetkých, ktorí si vážia životné prostredie.


Člen predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK Karol Martinček hovorí na kameru
© ZSSK

Podrobné informácie týkajúce sa 1. zmeny Cestovného poriadku 2017/2018 nájdete v prehľadnom dokumente. A jednotlivé dotknuté traťové cestovné poriadky sme pre vaše pohodlie a zachovanie aj na budúce časy uložili v našom archíve a sú dostupné prostredníctvom odkazov v nasledujúcej tabuľke:

Trať
Cestovný
poriadok
- číslo
- trasa
110
112
113
Bratislava - Kúty - Břeclav
Zohor - Plavecký Mikuláš
Zohor - Záhorská Ves
116
Kúty - Trnava
120
Bratislava - Žilina - (Košice)
122
123
Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice
Vlárský průsmyk - Trenčianska Teplá
125
Púchov - Lúky pod Makytou - Horní Lideč
127
Žilina - Čadca - Mosty u Jablunkova
129
Zwardoň - Čadca
130
Bratislava - Štúrovo - Szob;
Palárikovo - Šurany
131
Bratislava - Komárno
132
133
Bratislava - Rusovce – Rajka
Galanta - Leopoldov; Sereď - Trnava
135
137
Nové Zámky - Komárno - Komárom
Bratislava-Petržalka - Kittsee
140
Nové Zámky - Prievidza
141
Leopoldov - Lužianky - (Nitra)
150
Nové Zámky - Zvolen os.st
152
153
154
Štúrovo - Levice
Šahy - Čata
Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica
160
Zvolen - Košice; Moldava n.B. mesto - Moldava nad Bodvou
170
Vrútky - Zvolen
171
Zvolen - Diviaky
172
Banská Bystrica - Červená Skala
173
Červená Skala - Margecany
174
Brezno - Jesenské
180
(Bratislava) - Žilina - Košice
182
Štrba - Štrbské Pleso
188
Košice - Plaveč - Muszyna
190
Košice - Čierna nad Tisou - Čop; Kalša - Trebišov;
Sátoraljaújhely- Slovenské Nové Mesto
193
Prešov - Humenné
194
Prešov - Bardejov
-
Prehľad SC, EC, EN, IC, RJ, Ex, R, RR vlakov

Na záver si dovoľme vysloviť želanie, aby uvedené zmeny v GVD 2017/2018 priniesli to, čo od nich vedenie slovenského národného železničného dopravcu očakáva a čo národu prostredníctvom tejto tlačovej konferencie prisľúbilo. Nakoniec médiá o niektorých novinkách informovali už s predstihom, na základe správy TASR, ktorá však už svojím titulkom bola svojím spôsobom zavádzajúca (a ani jej obsah nebol v použití odborných termínov príliš korektný). Téma „rýchlovlakov“ medzi východoslovenskými metropolami zaujala novinárov aj pri včerajšom stretnutí s vedením ZSSK, ako dokumentuje informácia TASR, v podaní napríklad internetového denníka SME. A ešte zaželajme aj radovým železničiarom, aby sa so zmenami popasovali čo najlepšie, a cestujúcim, aby im novinky priniesli osoh a uspokojenie.


Vedenie ZSSK a novinári pri tlačovej konferencii © ZSSK

Zdroje a odkazy:

  1. Železničná spoločnosť Slovensko – Wikipédia
  2. SK ZSSK Slovakrail – oficiálny web ZSSK
  3. Železnice Slovenskej republiky – Wikipédia
  4. Železnice Slovenskej republiky – oficiálny web
  5. Prehľad zmien grafikonu vlakovej dopravy od 4. 3. 2018 v kocke - príloha tlačovej správy ZSSK (formát PDF)
  6. zdroje uvedené pod odkazmi v texte

Úvodná ilustračná snímka: Vlaky v žst. Prešov (14.9.2017) © Helmut Böhme

Z tlačovej správy ZSSK a ďalších zdrojov uvedených vyššie zostavil

Súvisiace odkazy