Z osláv 120 rokov trate Trnava – Kúty

27.6.2018 8:00 Ing. Marko Engler, PhD.

Z osláv 120 rokov trate Trnava – Kúty

V sobotu 9. júna 2018 sa na trati Trnava – Kúty uskutočnili oslavy 120. výročia jej otvorenia. Mali formu jazdy mimoriadneho vlaku na trase Trnava – Kúty – Trnava, pričom v niektorých staniciach prebehol sprievodný program pripravený samosprávami a miestnymi občanmi. Akciu organizoval Klub priateľov železníc Trnavy a okolia (KPŽT) v spolupráci s partnermi a samosprávami.

Tento príspevok sa pokúša stručne opísať priebeh podujatia, ktoré organizátor zhodnotil ako úspešné.

 


Súpravu mimoriadneho vlaku v zložení motorový vozeň M 131.1443, prípojný vozeň Blm 70 54 25-09 317-0 a motorový vozeň M 152.0160 poskytlo občianske združenie Spoločnosť Považskej dráhy Žilina (SPDŽ) aj s personálom. Mnohí starší občania si tak mohli zaspomínať najmä na 50. a 60. roky. Motorové vozne radu M131.1 totiž jazdili na trati Trnava – Kúty v danom období pravidelne. Novší motorový vozeň radu M152.0 bol charakteristický najmä v 80. a 90. rokoch pre trať Jablonica – Brezová pod Bradlom, ale jazdil aj v úseku Kúty – Jablonica na niektorých vlakoch.


Historický vlak v spoločnosti vozidiel KPŽT

Po príchode súpravy mimoriadneho vlaku do Trnavy boli vozidlá posunom pristavené k nástupišťu 4 v úrovni vozidiel KPŽT, ktoré tvoria statický pamätník železníc v Trnave. Začala vyhrávať hudba a pred odchodom vlaku z Trnavy otvoril akciu príhovorom predseda KPŽT. Namiesto plánovaného križovania s pravidelným osobným vlakom z Kútov na nákladnej časti stanici sa ešte počkalo do príchodu spomenutého vlaku až k nástupišťu 3 a potom sa už mimoriadny vlak KPŽT mohol vydať na svoju slávnostnú jazdu po jubilujúcej trati.


V Bolerázi bol pobyt len 2 minúty

Vlak zastavil v staniciach Šelpice a Boleráz len na nástup, prípadne výstup cestujúcich a prvý dlhší pobyt mal až v stanici Smolenice, kde sa uskutočnil aj prvý sprievodný program organizovaný obcami Smolenice a Trstín. V čakárni stanice boli napríklad vystavené aj historické fotografie obce Trstín (pôvodne pomenovanej Nádaš) a tiež staršieho vzhľadu stanice Smolenice (ktorá dávnejšie niesla názov Nádaš-Smolenice, resp. Nádas-Szomolány). Príhovor mali aj starostovia oboch obcí.


Mimoriadny vlak v stanici Smolenice križuje s nákladným

Okrem križovania s nákladným vlakom mal mimoriadny vlak KPŽT predchodiť aj ďalší mimoriadny vlak, z Prievidze do Senice, tvorený motorovým vozňom radu M 152.0 (810) a prípojným vozňom radu 011. Motorový vozeň však mal poruchu, a tak vlak došiel do cieľa svojej cesty až neskôr po výmene hnacieho vozidla.


Pod zámkom v Smoleniciach začína stúpanie k vrcholovému tunelu

Mimoriadny vlak KPŽT sa presne podľa naplánovaného cestovného poriadku vydal svižne zo Smoleníc do najväčšieho stúpania pred vrcholovým tunelom cez pohorie Malé Karpaty. Minul tak 3 kilometre vzdialený zámok v Smoleniciach a po prekonaní pohoria klesal okolo veterných elektrární pri Rozbehoch a zrúcaniny Korlátka až do Jablonice.


Slávnostný ruch v Jablonici

Aj v Jablonici sa uskutočnil sprievodný program organizovaný obcou a miestnymi obyvateľmi. Rovnako sa tak udialo v Senici a Šaštíne-Strážach. Dlhšie státia mimoriadneho vlaku sa využili na križovanie alebo predchodenie pravidelných osobných vlakov. Na spiatočnej ceste sa v Senici stretol mimoriadny vlak KPŽT s mimoriadnym vlakom z Prievidze do Senice, ktorý do cieľa cesty doviezol motorový vozeň 811.020.


Pamätná tabuľa inštalovaná na budove stanice Kúty

V Kútoch sa okrem príhovorov za účasti pána starostu obce Kúty uskutočnilo okrem sprievodného programu formou vystúpenia detského folklórneho súboru aj slávnostné odhalenie pamätnej tabule k 120. výročiu trate Trnava – Kúty za účasti zástupcov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).


V Senici sa vlak KPŽT (vľavo) stretol s mimoriadnym vlakom z Prievidze s náhradným
vozňom 811.020

Mimoriadny vlak sa vydal na spiatočnú cestu opäť presne podľa plánu a tak aj dorazil do cieľovej stanice Trnava. Následne sa po vystúpení cestujúcich a vyložení materiálov KPŽT vydala súprava SPDŽ do Bratislavy na pripravovanú ďalšiu akciu.


Mimoriadny vlak KPŽT v stanici Smolenice s dominantnou Havranicou

Počasie sa napriek hláseným vysokým teplotám a búrkam držalo nad očakávania – dopoludnie bolo zamračené a až popoludní prevažne slnečno, čo zlepšilo teplotu aj v interiéri železničných vozidiel, a búrky sa vlaku vyhli úplne. Optimálne bolo aj obsadenie súpravy a počet návštevníkov v nácestných staniciach. Dokonca sa mimoriadnym vlakom odviezli aj cestujúci, ktorí nestihli pravidelný osobný vlak a nechcelo sa im čakať na ďalší.


Sprievodný program v podaní mladých hudobníkov

Úspech zožali aj organizátori sprievodných programov v staniciach Smolenice, Jablonica, Senica, Šaštín-Stráže a Kúty, najmä starostovia, primátori a miestni obyvatelia. Folklórne skupiny ukázali, že majú vo svojich radoch aj mladú generáciu, ktorá bude ľudové tradície zachovávať a prezentovať aj v budúcnosti.


Príležitostná publikácia o trati Trnava - Kúty

Z pohľadu organizátora jazdy mimoriadneho vlaku je možné skonštatovať spokojnosť aj s priebehom akcie, aj s prípravou akcie vlastnými členmi a partnermi. Vlak prešiel celú trasu podľa plánu a naplnenosť súpravy dokazovala, že akcia nebola len internou záležitosťou KPŽT. K dispozícii bola aj pamätná publikácia o trati Trnava – Kúty a príležitostný pamätný odznak, ktoré pripravili členovia KPŽT a ich spolupracovníci. KPŽT touto jazdou získal ďalšie skúsenosti, na základe ktorých sa pokúsi zorganizovať podobné podujatie aj v roku 2019 – vtedy bude možné 120 rokov osláviť na trati Jablonica – Brezová pod Bradlom.

Odkazy:

  1. Klub priateľov železníc Trnavy a okolia
  2. Spoločnosť Považskej dráhy Žilina
  3. Trnavský magazín: 120 rokov železničnej trate Trnava – Smolenice – Jablonica – Kúty
  4. TV SEN Senica: Historický vlak zastavil aj v Senici
  5. TV SEN Senica: Zmestia sa vlaky do senického Domu kultúry?

Úvodná snímka: Zvláštny vlak vchádza do Jablonice

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy