Naše téma: Rostoucí drzost sprejerů

25.6.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Rostoucí drzost sprejerů

Ač je to s podivem, fenoménu ilegálního „zkrášlování“ vozidel veřejné hromadné dopravy jsme se v našem internetovém magazínu ještě speciálně nevěnovali, byť se jeho projevy objevily v řadě reportáží z domova i ciziny. Zdá se, že dopravci vedou s „adrenalinovými umělci“ marný boj - zvláště, když tito vandalové poslední dobou ve svém neblahém konání přitvrzují. Musí to tak být?

 

 

 

K zařazení tohoto tématu do naší pravidelné pondělní rubriky nás však neinspirovala pouhá snaha o zaplnění zmíněné mezery v našich článcích, ale zprávy o dvou událostech, jež se nedávno objevily v médiích. První z nich se týká tatranské zubačky, jejíž dvě vozidla byla jednoho květnového rána nalezena ve stavu zobrazeném na úvodním snímku, a to i přesto, že noc strávila v uzamčené hale stanice Štrba. Sprejeři se za účelem realizace svých záměrů do budovy vloupali, jak jsme se mohli dočíst třeba na webu Topky.sk. Reportáž o vandalském činu pak přinesly TVnoviny.sk, uvozenou slovy: Legendárnu zubačku, ktorá vozí turistov v Tatrách, v noci na pondelok (7.5.) počmárali grafitmi. Aby sa sprejeri do uzamknutej budovy stanice, kde zubačka cez noc parkuje, dostali, vybili okno. Vláčik by ste nespoznali.


Odstraňování výtvoru vandalů z vozidel tatranské zubačky; zdroj: reportáž TV Markíza

Druhá událost (dokonce opakovaná), ukazující nevybíravé metody sprejerů, se odehrála pro změnu v pražském metru: Na osm minut zablokovala na začátku června pětice sprejerů metro ve stanici Hradčanská, aby na soupravu mohla načmárat obří nápis. Sprejeři byli podle policie dobře organizovaní. Strojvedoucí nemohl odjet, protože mu kontrolka hlásila poruchu dveří. V pátek o tom informovala policie, která požádala veřejnost o pomoc při pátrání po sprejerech. Podobný případ se odehrál i ve čtvrtek večer. To jsme se mohli dočíst v internetovém deníku Novinky.cz, jehož zpráva pokračuje: Čtyři muži a jedna žena zablokovali metro 2. června o půl desáté večer. Nevadily jim kamery ani cestující a dali se do práce. Někteří blokovali odjezd metra, další čmárali nápis na soupravu. Pražské metro je ostatně častým terčem útoku sprejerů.


Posprejovaný vůz pražského metra; zdroj: www.ustaf.cz

Tato skutečnost se odrazila i v tom, že získala své vlastní heslo ve Wikipedii. A když jsme u tohoto zdroje informací, přidejme ještě, pro poučení těch, kdož po něm touží, odkazy na heslo obecnější – jak v jeho podobě české, tak i ve slovenské verzi (za přečtení stojí obě, nejsou totožná). I z těchto teoretických pojednání plyne, že dnešní sprejery už neuspokojuje „zkrášlování“ kdesi ve tmě odstavených vozidel, ale vyhledávají stále větší výzvy – někdy i za cenu ohrožení vlastního života. A vůbec je zřejmě netrápí, že se tím dopouštějí trestného činu (v České republice dokonce specifického), o způsobených materiálních škodách nemluvě. Nakonec pocit nebezpečí, který při své „výtvarné“ realizaci zažívají, jistě zvyšuje jejich uspokojení. A výchovné snahy ze strany státu či poškozovaných subjektů jsou jim volné.


Unikátní výchovný počin ČD Cargo (30.7.2016, Hradec Králové hl.n.)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Nicméně boj proti nelegálnímu graffiti zcela marný není. Aspoň České dráhy se nedávno pochlubily úspěchem: Za poslední roky zaznamenal národní dopravce výrazné snížení majetkových škod v důsledku aktivit sprejerů. Velký podíl na tom má anti-graffiti tým (složený ze zaměstnanců ČD a pracovníků bezpečnostní agentury), který letos funguje už 7. rokem. Zatímco v roce 2011 byly evidovány škody přesahující 27 milionů korun, za loňský rok je to cca 8,12 mil. Kč. Důsledná prevence, ostraha vlaků a objektů bezpečnostní agenturou a speciální tým, to vše napomáhá ke snížení škod. Přistižené pachatele předává tento tým Policii ČR. Částka 8,12 milionů pak představuje 681 případů externího a 895 případů interního graffiti, měsíční průměr tedy činí kolem 132 případů. Počet útoků sprejerů a vandalů na vlaky pak podle statistik klesá.


Když výtvor sprejera rychle zmizí, ztrácí i pro něj smysl (22.7.2006, Hradec Králové hl.n.)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

K dané problematice bychom mohli napsat ještě mnohé, ale drtivé většině našich čtenářů je asi nijak zvlášť podrobně ozřejmovat nemusíme, nakonec se mu (na rozdíl od některých našich témat jiných) poměrně často věnují i obecná média. Tak se pojďme společně zamyslet a vyměnit si názory třeba na tyto okruhy otázek:

Domníváte se, že dnešní neúcta k veřejnému majetku je významně vyšší než před „sametovou revolucí“?

Jaké možné nástroje a metody boje proti sprejerství považujete za potenciálně úspěšné a hodné rozvoje?

Může být snaha měst, obcí a popř. dalších subjektů převést sprejery od ilegální k legální tvorbě úspěšná?

Úvodní snímek: 7.5.2018 ráno našli železničáři v uzamčené hale stanice Štrba posprejovanou ozubnicovou jednotku
© Polícia Slovenskej republiky

Súvisiace odkazy