Naše téma: Kterého dopravce preferujete?

3.9.2018 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Naše téma: Kterého dopravce preferujete?

O nedotované dálkové dopravě toho již bylo napsáno mnoho a věnovali jsme se jí i v našem tématu. Zaměřme se však tentokráte na praktický aspekt liberalizace železniční dopravy, a nikoliv "politické" postoje. Téměř všichni naši čtenáři jezdí vlakem a nás zajímá, kterému dopravci při svých cestách dáváte přednost.

 

 

 


Preference cestujících bývají různé, čemuž také odpovídá vybraný dopravce. Někdo nedá dopustit na vodu a kávu zdarma, kterou proslul RegioJet, oblibu si také získalo levné občerstvení. To na druhou stranu může někomu vadit, slovy jedné pasažérky: ti lidi tam nejedí, ale žerou! Neustálé courání stevardky s jídlem a pohled na konzumující cestující nemusí být každému příjemný. A na druhou stranu se ozývají i ti, kteří tento způsob cestování milují, neboť nedostatek personálu RegioJetu se již začíná projevovat a ne vždy jsou všichni včas obslouženi.

České dráhy vám naproti tomu sice v druhé třídě žádné nápoje zdarma nenabídnou, ale jízdenku zase můžete použít v jakémkoliv vlaku (kromě SuperAkčních jízdenek). U jiných dopravců sice jízdenku lze bezplatně stornovat a pořídit si novou, ale představuje to již zbytečné komplikace, které u Českých drah odpadají.

Samostatným aspektem je cena, která v případě komerčních dopravců ve špičce šplhá do značných výšin, kdežto u Českých drah se s výjimkami (SuperAkční jízdenky) drží na stejné úrovni. O tom, že pro řadu cestujících je jediným a hlavním kritériem cena, svědčí také zavedení třídy lowcost RegioJetu bez obvyklého servisu.

Trochu zvláštní kategorii představuje Leo Express, jehož jízdenky nepatří mezi nejlevnější a přitom zdarma nápoje také neposkytne. Mnozí cestující však v jeho případě oceňují jistou „atmosféru“, kdy je stevard neustále neobtěžuje s občerstvením, a zároveň tohoto dopravce nevyužívají cenově nejcitlivější cestující, z nichž se často rekrutují problematické osoby obtěžující ostatní.

Na závěr máme na vás opět pár otázek:

Máte-li možnost výběru, kterému dopravci dáváte přednost a proč?

Přestali jste služeb nějakého dopravce po nástupu konkurence využívat a přešli k jinému (např. od RegioJetu zpět k ČD) a proč?

Úvodní ilustrační snímek: Tři dopravci u jednoho nástupiště (19.11.2012, Praha hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy