Na Kačerově lze nově přestoupit z vlaku na MHD

15.12.2014 19:00Zdroj: SŽDC - tisková zpráva

Správa železniční dopravní cesty uvedla do zkušebního provozu novou vlakovou zastávku Praha-Kačerov. Od nedělní změny jízdního řádu zde začaly zastavovat osobní vlaky. Hlavním přínosem stavby je přímé propojení železnice s linkou metra a dalšími složkami městské hromadné dopravy. Přístup k vlaku je totiž napojen na podchod pod ulicí Michelská, který již patří ke stanici metra Kačerov. Projekt rovněž počítá s napojením na autobusové linky.

Nová železniční zastávka je vybavena nástupištěm o délce 150 metrů a betonovým přístřeškem pro cestující. Stavbaři dále osadili rozhlasové zařízení, tabule pro cestující a připravili prostor pro instalaci dvou označovačů jízdenek.

Nová železniční zastávka Praha-Kačerov zvýší dopravní dostupnost v oblasti, protože zlepšuje napojení železnice na stávající infrastrukturu. Stavba dále zaručuje bezpečný a komfortní pohyb obyvatel v lokalitě. Nová stanice zároveň respektuje požadavky na pohyb osob s omezenou schopností pohybu a orientace, neboť umožňuje bezbariérový výstup z podchodu do úrovně ulice Michelská v oblasti železniční trati.

„Pevně věřím, že právě projekt tohoto typu zastávek se může stát klíčovým faktorem pro to, aby se železnice stala zajímavou alternativou i pro tisíce cestujících, kteří dosud dojížděli za prací do hlavního města osobními vozy,“ řekl generální ředitel SŽDC Pavel Surý. „Věřím totiž, že pokud někdo tento způsob dopravy vyzkouší, pak kouzlu dráhy jistě propadne stejně, jako jsem mu už kdysi propadl já,“ dodal s úsměvem Surý.

Zhotovitelem stavby je společnost Metrostav a.s. Stavební práce začaly v dubnu letošního roku a budou dokončeny do 19. 02. 2015. Celkové náklady projektu činí 50 698 239 Kč s DPH. Projekt je v rámci Operačního programu Doprava spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti, a to až do výše 31 167 497 Kč. Národní financování projektu zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.