Skupina ČD skončila loni čistým ziskem 156 milionů

2.5.2015 7:00Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

Skupina České dráhy vykázala dle mezinárodních účetních standardů na konci loňského roku hospodářský výsledek po zdanění ve výši 156 milionů korun. To představuje meziroční zlepšení o více jak 2 miliardy.

Lépe se dařilo všem společnostem Skupiny ČD, včetně mateřských ČD, a.s., které zajišťují osobní dopravu. Ta dosáhla výrazně lepších výsledků než v roce 2013. Tržby z hlavní činnosti stouply meziročně o 800 milionů korun a firmě se dařilo snižovat provozní i režijní náklady. Segment osobní dopravy tak vykazuje pozitivní výsledek před započítáním finančních nákladů. Vyšší míra zadlužení kvůli investicím do obnovy vozidel však generuje vysoké finanční náklady (na obsluhu dluhu) a způsobuje celkovou ztrátu. Přesto segment osobní dopravy stáhnul ztrátu z 2,053 miliardy korun v roce 2013 na 865 milionů korun v roce 2014.

Ziskovější byla také dceřiná společnost CD Cargo, a.s., která vykázala zisk po zdanění 877 milionů korun, což je o 100 milionů více než v roce předchozím.

Další podrobnosti k hospodaření Skupiny ČD (podle mezinárodních účetních standardů) a dceřiné společnosti ČD Cargo, a.s., (podle českých účetních standardů) najdete v přiložených tiskových zprávách:

- České dráhy, a.s.
- ČD Cargo, a.s.