Žákovské jízdné ČD šetří rodinný rozpočet

1.9.2015 11:00Zdroj: České dráhy - tiskové sdělení

Ode dneška potvrzuje žákovské slevy více pokladen Českých drah

V souvislosti se zahájením školního roku posílily České dráhy více než 40 pokladních přepážek po celé České republice. Dnes a také v příštích dnech budou dodatečně otevřeny pokladny nebo mimořádně prodlouženy pracovní směny na pokladnách například ve stanicích České Budějovice, Plzeň hl. n., Opava východ, Hradec Králové hl. n., Pardubice hl. n., Ústí nad Labem hl. n., Cheb a na dalších místech. V Brně na hlavním nádraží budou od 1. až do 4. září posíleny dokonce čtyři pokladny. Studenti a žáci k potvrzení svých průkazek na dojíždění do školy mohou využít také menší a méně frekventované stanice s osobními pokladnami na okrajích aglomerací nebo v regionech. Pro operativní posílení při odbavení žáků a studentů jsou připraveni i další zaměstnanci.

Jak si průkaz na žákovské jízdné obstarat

Žákovské (do 15 let) nebo studentské (15 až 26 let) jízdné mohou využívat držitelé žákovského, resp. studentského průkazu. Ten si mohou zakoupit u pokladen Českých drah za 2 Kč. Průkaz potvrzený školou pak ještě ověří pokladník ČD v železniční stanici. Za ověření průkazu se platí 50 Kč. S průkazem je možné cestovat během školního roku mezi bydlištěm a školou, přičemž žáci a studenti zakupují jednosměrné, zpáteční nebo traťové (týdenní, měsíční nebo čtvrtletní) jízdenky za žákovské jízdné.

Žákovské jízdné šetří rodinný rozpočet

Žákovské, resp. studentské jízdné je výrazně levnější než obyčejné jízdné. Například žák do 15 let zaplatí za jednosměrné žákovské jízdné na vzdálenost 22 km, např. Pardubice hl. n. – Hradec Králové hl. n. zaplatí 14 Kč, za měsíční jízdenku pak zaplatí 392 Kč (při 20 dnech školního vyučování 9,80 Kč / 1 cestu, úspora 168 Kč / měsíc oproti jízdenkám pro 1 cestu). Student ve věku 15 až 26 let zaplatí za jednosměrné žákovské jízdné na stejné trase 23 Kč, za měsíční jízdenku pak 644 Kč (při 20 dnech školního vyučování 16,10 Kč / 1 cestu, úspora 276 Kč / měsíc oproti jízdenkám pro 1 cestu).

Držitelé žákovských průkazů mají také nárok na zlevněné ceny všech Akčních jízdenek včetně novinky SuperAkční jízdenka (akční jízdenka vázaná na konkrétní vlak), kdy například žákovskou jízdenku Praha – Ostrava lze pořídit již za 104 Kč.

Studenti a žáci si mohou za zvýhodněných podmínek pořídit také In Karty s aplikací IN 25 nebo IN 50. V takovém případě se dokonce sleva na jízdném za žákovské/studentské jízdné a slevu IN sčítá.