ČD k summitu o zlepšení spojení Prahy a Mnichova

26.7.2017 15:00Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

Dnes probíhá v bavorském Furth im Wald první železniční summit Bavorska a České republiky za účasti bavorského ministra vnitra, výstavby a dopravy Joachima Herrmana, německého spolkového ministra dopravy Alexandra Dobrinta a českého ministra dopravy Dana Ťoka. Cílem summitu je dosáhnout dohody na zlepšení technických parametrů spojení Prahy a Mnichova, především zvýšení rychlosti a zkrácení cestovních časů a zvýšení kapacity tratě.

Hostem summitu je také předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek. České dráhy prosazují modernizaci tratě Praha - Plzeň - Mnichov. V současnosti se jedná v podstatě o nejpomalejší spojení do některé z okolních metropolí. České dráhy a jejich dceřiná společnost ČD Cargo vidí značný potenciál v růstu osobní i nákladní dopravy mezi Českou republikou a Bavorskem, pokud dojde k modernizaci železniční infrastruktury. Díky moderní ekologické železnici může dojít k odlehčení pozemních komunikací a zlepšení stavu životního prostředí.

České dráhy ve spolupráci s partnery však nečekají jen na budoucí zlepšení infrastruktury, ale snaží se zkvalitnit cestování mezi oběmi metropolemi již nyní. Od prosince dojde ke zrychlení vlaků o cca 20 až 30 minut, k navýšení počtu spojů ze čtyř na sedm párů, tedy na dvouhodinový interval, a k postupnému nasazení lepších, klimatizovaných vozů ze strany německého partnera. Díky tomu všechny spoje nabídnou komfort srovnatelný s moderními českými vozy, které již na této lince jezdí.  

Podrobnější stanovisko Českých drah k modernizaci železničního spojení mezi ČR a Bavorskem naleznete v příloze.