Konec letní výluky brněnského hlavního nádraží

9.9.2017 11:00Zdroj: České dráhy - tisková informace

V neděli 10.9. skončí tříměsíční výluka v okolí brněnského hlavního nádraží. Všechny spoje, které v uplynulých týdnech zajížděly, nebo mimořádně zastavovaly, na Dolním nádraží, nádraží v Brně-Židenicích, nebo Brně-Králově Poli, se vrátí do původního jízdního řádu. Přesněji výluka SŽDC skonči ve 21 hodin, výlukový jízdní řád potrvá ještě do půlnoci téhož dne. První vlaky, které již pojedou bez omezení, jsou noční rychlíky EN 476/477 Metropol v obou směrech (do Brna přijíždí časně ráno 11.9.).

Brněnským hlavním nádražím projdou desítky tisíc lidí denně (o víkendech a o prázdninách je frekvence cestujících nižší). Náročná letní výluka se dotkla zhruba 50% z nich. Celkem se pak výluková činnost v okolí brněnského uzlu dotkla 300 spojů denně (všední dny). Co se týče vytíženosti náhradních nádraží - zhruba 60 % cestujících využívalo Dolní nádraží a 40 % Brno-Židenice.

Letošní výluky byly zatěžkávací zkouškou na následující dva roky. V příštím roce se na šest měsíců změní režim jízdy vlaků z Třebíče a Moravských Bránic, které by měly zajíždět na Dolní nádraží. Po celý rok 2019 pak bude významně omezen provoz na brněnském hlavním nádraží. V podstatě po celou dobu platnosti jízdního řádu 2019 nebude na Brno hl.n. možné přijet ze směrů Modřice, Brno-Chrlice, a Brno-Slatina. Koleje u všech 4 průjezdných nástupišť se tak "od severu" stanou kusými (slepými) a budou muset být obsluhovány vratnými soupravami (např. InterPanter a RegioPanter), které nemusí objíždět lokomotiva. Tým ČD a SŽDC už teď pracuje na výlukových opatřeních, aby byla regionální, ale i mezistátní dálková doprava co nejméně zasažena.