Dopravné správy

Prešovským vyhliadkovým midibusom 1.10. zdarma

V nedeľu 1. októbra 2017 je Svetový deň cestovného ruchu. Pri tejto príležitosti bude premávať mestský vyhliadkový midibus, tzv. Prešovská 49tka, tentokrát bezplatne. Informuje o tom portál Mestského informačného centra, pričom je pripravený aj iný zaujímavý program.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravní podnik Praha koupí 200 autobusů SOR

Dopravní podnik hlavního města Prahy [...] oznámil nákup 50 částečně nízkopodlažních autobusů od společnosti SOR Libchavy. Potvrdil také oficiálně nákup 150 kloubových autobusů od stejné firmy. Poprvé zveřejnila i ceny za jeden autobus v rámcové smlouvě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Viac vlakov medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou

Ministerstvo dopravy začalo rokovania o posilnení dopravy na trati medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou. Spoje na tejto trase vypravuje súkromný dopravca RegioJet s dotáciou od štátu. "Spolu so spoločnosťou RegioJet vykonal rezort dopravy v uplynulých týždňoch rozsiahly prieskum o vyťaženosti jednotlivých vlakov," priblížila hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká. Prieskum podľa jej slov ukázal nárast cestujúcich, a to najmä v ranných vlakoch do Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Leo Express v Německu úspěšný

Společnost Leo Express si pochvaluje první měsíc provozu na německé vnitrostátní lince mezi Berlínem a Stuttgartem. Vlaky jsou podle nich ze čtyř pětin plné. [...] Firma hledá v Německu další zaměstnance, především průvodčí, strojvedoucí nebo vlakvedoucí. Leo Express začala v Německu jezdit poté, co převzal aktiva zkrachovalého dopravce Locomore. Prodej jízdenek má na starosti FlixBus.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Billboardová kampaň ŽSR

Kontaktujem Vás ohľadom prebiehajúcej billboardovej kampane ŽSR. Chcela by som Vás poprosiť o zodpovedanie niekoľkých otázok. Aký je presný počet smrteľných zrážok s vlakom od začiatku roku 2017?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Snižování hluku kolem železničních tratí

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) hledá další možnosti, jak snižovat hladinu hluku vznikajícího v důsledku železničního provozu. Pozitivní vliv může mít i souvislá výměna ojetých kolejnic se zhoršenými technickými parametry ve spojení s obnovou jejich upevnění k pražcům. Potvrzují to zkušenosti z tratě Praha – Beroun. 

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

V Banskej Bystrici otvorili jedinečný „Terminal“

Obchodné centrum a autobusová stanica Terminal v Banskej Bystrici, ktoré je prepojené so železničnou stanicou bolo pred niekoľkými dňami úspešne otvorené. Takýto koncept je výnimočný a jediný na Slovensku. Na projekte sa pracovalo od roku 2014, kedy sa začal tridsaťročný chátrajúci objekt pretvárať na prvé hybridné centrum na Slovensku a ruiny sa premenili na krásne a dôstojné priestory ponúkajúce miesto na odpočinok, nákupy, príjemné posedenie, pohodlné cestovanie či gurmánske zážitky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Grandi Stazioni prohrály první soud o „hlavák“

Historická Fantova budova na pražském hlavním nádraží patří Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC), která loni objekt koupila od Českých drah (ČD). Rozhodl to tom ve středu Obvodní soud pro Prahu 2, který zamítl žalobu italské společnosti Grandi Stazioni, s níž SŽDC po nabytí nádraží ukončila spolupráci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii považskej trate

Prosím Vás o odpovedanie na nasledujúce otázky. Kedy zhotoviteľ dokončí modernizáciu úseku trate Zlatovce - Trenčianska Teplá?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

UniControls bude na veletrzích v Miláně a Teheránu

V příloze najdete tiskovou zprávu společnosti UniControls, mezinárodně uznávaného dodavatele řídicích systémů a elektronických zařízení v oblastech železniční dopravy a průmyslovém řízení, která se od 3. do 5. října 2017 zúčastní 8. ročníku mezinárodního veletrhu železniční techniky, výrobků a služeb EXPO Ferroviaria 2017 v italském Miláně a od 6. do 10. října 2017 se v rámci společné české expozice organizované Ministerstvem průmyslu a obchodu představí na 17. mezinárodním strojírenském veletrhu IInEX 2017 (dříve TIIE) v íránském Teheránu. Ve spolupráci se svým íránským partnerem, společností Asarad, se chystá v letošním roce vstoupit na íránský trh.

Liberalizácia vlakovej dopravy podľa ministra Érseka

V tomto roku už minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) nestihne vypísať súťaž na prevádzku vlakov s dotáciou od štátu na niektorej z tratí na Slovensku. V prípade liberalizácie železničnej dopravy musí totiž štát vopred oznámiť tento zámer Európskej únii. To sa podľa ministra Érseka tento rok udialo a Slovensko ohlásilo trate, ktoré má záujem do budúcna liberalizovať. Teraz sa vyberá tá z nich, ktorá by mohla ísť do súťaže ako prvá v budúcom roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Počet cestujících na železnici roste

Počet cestujících na železnici se v pololetí meziročně zvýšil o zhruba 1,7 miliónu na 90,9 miliónu. Vyplývá to z předběžných dat zveřejněných ministerstvem dopravy. Výrazně vzrostl i takzvaný přepravní výkon, který kromě počtu přepravených osob zohledňuje i ujetou vzdálenost. Tento ukazatel se meziročně zvýšil o 6,5 procenta ze 4,25 miliardy osobokilometrů na zhruba 4,5 miliardy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Elektrobusy pre Bratislavu dodá pravdepodobne SOR

Česká spoločnosť SOR Libchavy predbežne uspela vo verejnej súťaži Dopravného podniku Bratislava na dodávku 18 elektrobusov. V elektronickej aukcii sa so svojou ponukou umiestnila na prvom mieste s počtom bodov 99,4 pred druhým uchádzačom, ktorým bolo konzorcium Škoda Electric a Solaris Bus & Coach s počtom bodov 96,75.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

VUZ navázal splupráci s Instytutem Kolejnictwa

V úterý dne 26. září 2017 byla představiteli Výzkumného Ústavu Železničního, a.s., a polského Instytutu Kolejnictwa slavnostně podepsána Dohoda o vzájemné spolupráci. Stalo se tak u příležitosti mezinárodního železničního veletrhu TRAKO v Gdaňsku.                

„Snažíme se našim zákazníkům nabízet stále širší spektrum služeb, a to jak v různosti činností, tak i v nadregionálním pokrytí. S polským partnerem jsme se dohodli na možnostech vzájemné spolupráce na případných společných projektech v oblastech železničního zkušebnictví, hodnotitelství, v oblasti certifikace, ve vědě a výzkumu i v dalších oblastech. Region střední a východní Evropy považuji za velký potenciál pro náš další rozvoj," komentoval spolupráci předseda představenstva VUZ František Bureš.

 „Jsem rád, že české firmy nacházejí s firmami polskými společná témata a ty pak proměňují v konkrétní formy reálné spolupráce,” řekl ve své úvodní řeči při otevření společného stánku českých firem náměstek ministra dopravy Kamil Rudolecký. „Stávající nárůst přepravních objemů na železnici je odrazem snahy ministerstva dopravy o posílení role tohoto dopravního módu. Hojnou účast českých firem na Veletrhu TRAKO tady v Gdaňsku proto vnímám velmi pozitivně,“ dodal náměstek Rudolecký.

Evropský veletrh železniční techniky TRAKO se v Gdaňsku koná každý druhý rok. Letos již 12. ročník evropského veletrhu železniční techniky TRAKO se v Gdaňsku koná každý druhý rok. Návštěvnost veletrhu meziročně roste, když letos pořadatelé potvrdili rekordní účast 700 vystavovatelů z 25 zemí celého světa.

Hrozí prerušenia premávky električiek v Bratislave?

Zastavenie rekonštrukcie električkovej trate na Špitálskej ulici v Bratislave nebolo podľa ministerstva dopravy skratovým konaním. Rozhodnutie o zrušení stavebného povolenia a vrátenie veci na prvý stupeň je podľa rezortu právoplatné a nie je možné ho zrušiť

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdenky ČD do Vídně v říjnu a listopadu zlevní

Během října a listopadu bude možné cestovat z České republiky do Vídně levněji. Vlakové jízdenky na spoje railjet a EuroCity z různých míst České republiky zlevní. Jednosměrná jízdenka z Prahy do Vídně tak bude stát od 372 Kč, z Ostravy potom 239 Kč.

Včasné jízdenky Evropa lze využít pro levné a komfortní cestování po Evropě i do dalších zemí. Při cestě do mnoha zahraničních destinací lze s těmito jízdenkami využít i rychlovlaky railjet nebo ICE.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Bratislava odsúhlasila zapojenie RegioJetu do IDS BK

Bratislavskí mestskí poslanci dnes odsúhlasili zapojenie súkromného dopravcu RegioJet do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). RegioJet plánuje zapojenie do dopravného systému k 1. januáru 2018. Tento vstup už v júni schválilo zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První předání prostor SŽDC nedrážní instituci

SŽDC dnes slavnostně předala Policii ČR zrekonstruované administrativní prostory na prostějovském hlavním nádraží. Jedná se o první příklad využití drážního objektu státními institucemi po převzetí výpravních budov do správy SŽDC. Do železničních stanic postupně zamíří další úředníci. Správce nádraží aktuálně jedná s desítkami institucí po celé republice.   

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Záujem o nočnú prepravu vlakmi ZSSK stúpa

Cestovanie lôžkovým alebo ležadlovým vozňom má nesporné výhody. Do cieľovej stanice dorazí cestujúci oddýchnutý, pretože celú cestu môže využiť na pohodlný spánok. Príchod nočných vlakov do cieľových staníc je spravidla v ranných hodinách, takže má celý deň pred sebou. Zároveň šetrí finančné prostriedky za ubytovanie. Aj Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) ponúka svojim zákazníkom možnosť pohodlne cestovať na dlhšie vzdialenosti počas noci v lôžkových a ležadlových vozňoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéf ČD uspěl ve volbě mezi lídry evropské železnice

Česká doprava bude mít zastoupení v nejvyšším vedení Společenství evropských železnic. Na další dva roky byl do jeho řídícího výboru zvolen šéf Českých drah Pavel Krtek – svou pozici obhajoval na valném shromáždění v polském Gdaňsku. Nejde jen o formální záležitost. Krtek a potažmo i České dráhy mají šanci ovlivňovat například evropskou legislativu týkající se cestování po kolejích.

Celou zprávu najdete na této stránce.