Dopravné správy

Železničná výluka v úseku Podhájska – Hul

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 25. až 28. septembra 2017 realizovať výlukové práce v úseku Podhájska – Hul. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené so súvislou výmenou koľajníc. Práce vykonajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC opraví 50 nádražních budov na Olomoucku

Několik desítek milionů korun plánuje v příštích pěti letech investovat do revitalizace či opravy nádraží v Olomouckém kraji Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Investice se budou týkat téměř padesátky nádraží, řekl při slavnostním otevření opravené výpravní budovy v železniční stanici Štěpánov na Olomoucku náměstek generálního ředitele SŽDC Tomáš Drmola.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Žilina – Kysucké Nové Mesto

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 25. až 28. septembra 2017 realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Žilina – Kysucké Nové Mesto. V rámci tejto výluky sa vykoná smerová a výšková úprava koľaje. Práce vykonajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ojeté rakouské vagony vylepšují vozový park ČD

Flotila dálkových vozů od rakouských spolkových drah ÖBB výrazně zlepšila cestování na české železniční síti. U RegioJetu i Českých drah už počet vozů z Rakouska přesáhl stovku u každého z nich. České dráhy koupily další vozy letos v prvním pololetí, poprvé se jejich cena dostala i do finančních zpráv o hospodaření. O ceně nákupu píšou České dráhy v pololetní zprávě o hospodaření.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Rimavská Sobota – Rimavská Baňa

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 25. až 29. septembra 2017, v čase od 8.20 h do 12.20 h, realizovať výlukové práce v úseku Rimavská Sobota – Rimavská Baňa. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s opravou geometrickej polohy koľaje. Práce vykonajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vyberte podobu RegioPanterů pro Plzeňsko

Na trati Plzeň-Horažďovice přibude devět nových vlakových souprav RegioPanter. Kromě klimatizace a připojení k internetu nabídnou cestujícím bezbariérový přístup. [...] Devět souprav RegioPanter vyjde zhruba na miliardu korun. O jejich vnitřním a vnějším designu nyní rozhodují občané západních Čech.

Celou zprávu najdete na této stránce

 

Noc svetiel na Košickej detskej železnici

Noc plnú pary, hudby, svetiel, akrobacie a tanca ponúka Košická detská historická železnica 30. septembra počas Noci svetiel. Netradičné nočné jazdy na trase Čermeľ – Vpred a späť si môžu cestujúci vychutnať od 19-tej až do polnoci. K pohodliu prispejú aj bezplatné návozy autobusmi Dopravného podniku mesta Košice z Námestia maratónu mieru na stanicu v Čermeli.

Podrobnosti nájdete v priloženej tlačovej správe a na plagáte.

Přestavba olomoucké tramvajové trati se odkládá

Poslední etapa rekonstrukce klíčové tramvajové trati přes historické centrum Olomouce v rušné ulici 8. května přijde na řadu nejdříve mezi lety 2019 až 2023. Termín oprav totiž radnice stanoví mimo jiné až v závislosti na plánované přestavbě mostů přes řeku Moravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak, ktorý bude jazdiť rýchlosťou 4 000 km/h

Čínsky štátny podnik, ktorý je hlavným dodávateľom vesmírneho programu, China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) oznámil, že začala výskum „vysokorýchlostného lietajúceho vlaku“. Podľa ich predstaviteľov bude schopný dosiahnuť najvyššiu rýchlosť 4 000 km za hodinu. Bude tak 10 krát rýchlejší ako najrýchlejší vlak na svete (ktorý je tiež v Číne) a štyrikrát rýchlejší ako komerčné lety. Dosiahne viac ako trojnásobok rýchlosti zvuku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC zmodernizuje trať Týniště nad Orlicí – Broumov

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) začala hledat firmu, která zmodernizuje trať Týniště nad Orlicí – Broumov. Cestování po trati by se mělo po dokončení zrychlit až o šestnáct minut. Očekávaná hodnota zakázky činí 1,078 miliardy korun, což je předpoklad projektanta. Vzhledem ke zkušenostem z posledních větších zakázek se dá ale očekávat, že se cena v soutěži výrazně sníží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nitrianska MHD má stále málo vodičov, mení grafikon

Dopravný podnik Arriva Nitra, a.s., spracuje do konca tohto mesiaca nový grafikon mestskej autobusovej dopravy v Nitre. Spracovanie nového grafikonu odporučili mestskí poslanci. Dôvodom pripravovaných zmien v mestskej hromadnej doprave sú časté výpadky spojov súvisiace s nedostatkom vodičov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak maďarský premiér postavil úzkokolejku

Maďarskou vládu pohněvala inspekce z europarlamentu. Zajímala se o úzkokolejku postavenou z evropských fondů, kterou nikdo nejezdí. Trať je jen jedním z pozoruhodných projektů ve vesnici Felcsút, v níž vyrůstal Viktor Orbán a která se pro opozici stala symbolem korupce současné garnitury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Návrh cestovného poriadku 2017/2018 zverejnený

Návrh cestovného poriadku s platnosťou od 10. decembra 2017 je pracovnou verziou, v ktorej ešte môžu nastať zmeny. Na tratiach Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice a Bratislava - Dunajská Streda - Komárno prevádzkujú dopravu iní dopravcovia.

Návrh nájdete na tejto stránke.

Pravidelný provoz na drážce Kateřina skončil

Když vyjede z depa v Novém Drahově u přírodní rezervace SOOS nedaleko Františkových Lázní malý vláček, připadají si lidé jako v pohádce. Miniaturní vagonky, které dřív přepravovaly v chráněné oblasti vytěžený jíl a písky, teď vozí turisty a slouží jako atrakce.

Celou zprávu najdete na této stránce

Autobusová stanica v B. Bystrici v premenách času

Autobusová stanica každého mesta plní niekoľko dôležitých funkcií. Je spravidla východiskom väčšiny liniek prímestskej autobusovej dopravy a zastávkou diaľkových či medzinárodných liniek. Samozrejmosťou by malo byť napojenie stanice aj na mestskú hromadnú dopravu. Autobusová stanica je preto veľmi dôležitým a určujúcim prvkom v utváraní a organizácii dopravnej siete.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát plánuje VRT z Prahy přes Liberec do Polska

Zatím to zní jako sci-fi, stát se ale vážně zabývá otázkou vysokorychlostní železnice z Prahy k polským hranicím a dál do Wroclawi. Mezinárodní koridor by podle úvah mohl vést přes Liberec. Vlak by pak hranici překonával v Jindřichovicích pod Smrkem a uháněl dál na Jelení Horu. Jako utopie vypadá tato myšlenka zejména ve světle nynějšího spojení Liberce s Prahou, kdy cesta po dráze trvá asi 2,5 hodiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Legiovlak v Bratislave

Vojenské múzeum na koľajniciach v podobe Legiovlaku možno bezplatne navštíviť v bratislavskom Múzeu dopravy pri hlavnej železničnej stanici. Unikátne pojazdné múzeum počas cesty v deviatich mestách si pozrelo takmer 45.000 návštevníkov. Podľa riaditeľa Múzea dopravy Ernesta Husku tu končí svoju slovenskú púť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka cyklovlaku „Expres Pálava-Podyjí“

Od soboty 23. 9. do středy 27. 9. 2017 se koná nepřetržitá výluka traťových kolejí v úsecích Boří les - Valtice a Valtice - Mikulov na Moravě. Jelikož výluka zasahuje do víkendu, kdy provozujeme mimo jiné turistický pár vlaků Sp 1827 / Sp 1828 "Expres Pálava-Podyjí" v trase Brno-Královo Pole - Břeclav - Znojmo - Šatov a zpět, tak tento vlak pojede v sobotu 23. 9. a v neděli 24. 9. 2017 odklonem přes Moravské Bránice. Pojede tedy mimo Břeclav, Valtice a Mikulov na Moravě. Cestujícím s z Brna do Mikulova na Moravě a opačně budou mít v Hrušovanech nad Jevišovkou přípoj.

Více informací najdete v přiloženém Výlukovém jízdním řádu
.

Cyklobus z B. Bystrice počas víkendu nepôjde

Vzhľadom na zhoršenie poveternostnej situácie v období posledných dní, ktorého pokračujúci trend sa podľa predpovede počasia očakáva aj počas najbližšieho víkendu a s tým súvisiaci predpokladaný minimálny dopyt po preprave,

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Příprava útoku na vojenský vlak nebyla trestným činem

Skupina anarchistů byla zproštěna obžaloby z přípravy teroristického útoku na vlak převážející vojenskou techniku a automobily. Nepravomocně o tom v pátek rozhodl pražský městský soud. Podle něj není označovaný skutek trestným činem. Kvůli podezření z přípravy teroristického útoku stanuli před soudem Petr Sova, Martin Ignačák a Alexandra Ščambová. Podle obžaloby zakopali dvě zápalné směsi složené z benzinu, polystyrenu a rostlinného oleje v dubnu 2015 poblíž chuchelského železničního mostu, kde se měl útok na nákladní vlak převážející vojenský materiál odehrát.

Celou zprávu najdete na této stránce.