Dopravné správy

Do ŽOS Vrútky vstupuje Budamar Logistics

Do Železničných opravovní a strojární (ŽOS) Vrútky s 900 zamestnancami a obratom 45 miliónov eur vstupuje investor. Víťazoslav Moric s rodinou podľa zistení denníka SME v stredu podpísal zmluvu s veľkou zasielateľskou skupinou Budamar Logistics, ktorá popri železniciach podniká aj v lodnej a cestnej preprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Státní nafta se má z Německa vrátit do konce října

Odvoz zbytku české nafty ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu bude pokračovat. Další vlak by mohl přijet do Česka tento týden. Řekl to předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Na dalším postupu se podle něj SSHR dohodla s majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development (KOD).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Príchod mimoriadneho vlaku z Lúrd

Tuto cestou by sme Vás v mene Železničnej spoločnosti Slovensko radi informovali o príchode mimoriadneho vlaku, ktorý viezol chorých a telesne postihnutých na púť do Lúrd.

Špeciálny vlak s veriacimi z francúzskeho pútnického mesta Lurdy prichádza v piatok 22. septembra 2017. Veriaci pod vedením Mons. Gálisa a združenia Rodiny Nepoškvrnenej absolvovali pobyt v pútnickom meste Lurdy, ktoré má pre mnohých veriacich symboliku uzdravenia. Vlak prekročí štátnu hranicu krátko pred 15:00. Celú trasu s príchodom a odchodom vlaku v jednotlivých staniciach v rámci Slovenska nájdete v tabuľke.

Trasa mimoriadneho vlaku z Lúrd 22. 9. 2017:

 
príchod
odchod
Bratislava-Petržalka
15:01
15:20
Trnava
15:59
16:04
Leopoldov
16:15
16:22
Piešťany
16:33
16:36
Trenčín
17:03
17:05
Žilina
18:08
18:22
Vrútky
18:38
18:40
Martin
18:47
19:05
Ružomberok
19:49
20:05
Poprad-Tatry
21:02
21:09
Spišská Nová Ves
21:26
21:33
Kysak
22:11
22:14
Košice
22:27
 

ČD Cargo přebírá další Vectron

Nákladní dopravce ČD Cargo přebírá tento týden už šestou lokomotivu Siemens Vectron. Oproti předchozím pěti kusům se liší na první pohled vzhledem, uvnitř doznala nepatrných změn. ČD Cargo se vrací po dlouhé době k lokomotivě, která je současně i reklamním nosičem. Vectron je polepen reklamou na vozové zásilky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Veľké Bielice – Žabokreky nad Nitrou

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 22. septembra 2017, v čase od 7.30 h do 12.45 h, realizovať výlukové práce v úseku Veľké Bielice – Žabokreky nad Nitrou. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s opravou geometrickej polohy koľaje. Dôvodom prác je odstránenie chýb zistených meracím vlakom

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Konference k projektu Železniční doprava pro kraje

Představitelé správce drážní infrastruktury, národního dopravce a všech 14 krajů České republiky se dnes sešli v pražském TOP hotelu na konferenci v rámci víceletého projektu Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a Českých drah (ČD) s názvem Železniční doprava pro kraje. Výroční setkání navázalo na předchozí jednání se zástupci samospráv v jednotlivých krajích, která se uskutečnila v průběhu letošního roku.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

K rekonštrukcii žst. Poprad-Tatry

Dobrý deň, podľa skorších vyjadrení v septembri sa má skončiť rekonštrukcia ŽST Poprad - prestupnej haly TEŽ. 1. Aký je presný dátum ukončenia prác a odovzdania celej stavby do užívania? (Pripravujete nejaké oficiálne otvorenie?)

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Vlak snížil počet přemnožených divokých prasat o devět

V Ústí nad Labem vlak srazil naráz devět divokých prasat. Některá těla po nárazu dopadla z železničního náspu až na silnici. Na mrtvé divočáky pak upozornili městskou policii projíždějící řidiči. Po telefonickém oznámení vyjeli strážníci v úterý po sedmé hodině ráno do Děčínské ulice k čistírně odpadních vod, kde nehybně leželi tři zakrvácení divočáci.

Celou zprávu najdete na této stránce

ŽSR ukončili zmluvu s firmou Transprojekt s.r.o.

Železnice Slovenskej republiky dňom 18. septembra 2017 odstúpili od rámcovej  zmluvy so spoločnosťou Transprojekt s.r.o. Vedenie ŽSR sa tak rozhodlo na základe toho, že spoločnosť Transprojekt s.r.o. si nesplnila zákonnú povinnosť, najneskôr do 31. júla 2017 zabezpečiť svoj zápis do registra partnerov verejného sektora v zmysle zákona.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ÚOHS zrušil tendr na modernizaci pražského uzlu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil výsledek tendru na modernizaci železničního uzlu v Praze za 3,5 miliardy korun. Správa železniční dopravní cesty porušila zákon o veřejných zakázkách, vyplývá z webu ÚOHS. Jeho rozhodnutí je pravomocné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čína chystá vlaky s rýchlosťou až 4 000 km/h

Čínsky štátny podnik Casic, ktorý je zároveň hlavným dodávateľom vesmírneho programu Čínskej ľudovej republiky, začal s vývojom „vysokorýchlostného lietajúceho vlaku“. Na svojom webe o tom informovalo Svetové ekonomické fórum s tým, že vlak by mal dosiahnuť rýchlosť až 4000 km/h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přeprava nebezpečných věcí na německé železnici

Podle roční zprávy Železničního spolkového úřadu (EBA) za rok 2016 byly u 7,2 procenta přeprav nebezpečných věcí po železnici zjištěny závady. Proti lehkému nárůstu v roce 2015 je to tentokrát pokles. Podle této roční zprávy bylo v roce 2016 provedeno 12.048 kontrol (bez třídy 7 – radioaktivní látky), při nichž bylo zjištěno 872 závad. V roce 2015 bylo provedeno 12.464 kontrol a při nich zjištěno 1143 závad (9,3%).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová autobusová stanica B.Bystrica skúšobne

Vo štvrtok 21. septembra 2017 bude oficiálne otvorená nová autobusová stanica. Už od začiatku dennej premávky začne na novú stanicu zachádzať linka 601457. Autobusy budú vychádzať z dočasnej autobusovej stanice na parkovisku Mičinská, prejdú cez novú autobusovú stanicu a pôjdu do Zvolena. Naopak, na ceste zo Zvolena je možné vystúpiť najprv na novej autobusovej stanici, pričom konečná zastávka bude stále na dočasnej autobusovej stanici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jednodušší a rychlejší vracení jízdenek u ČD

Od pátku 15. září platí nové Smluvní přepravní podmínky Českých drah, které zjednoduší a zpřehlední pravidla při uplatnění práva z přepravní smlouvy. Se změnami ve vracení vnitrostátních jízdenek se cestující setkají jak v případě jízdenek z e-shopu, tak u dokladů zakoupených u pokladní přepážky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Primátor odmieta, že by bol DPMK pred kolapsom

Prvé neoficiálne závery komisie, ktorá sa zaoberá vážnou situáciou v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK), prezentoval v pondelok na rokovaní mestského zastupiteľstva člen dozornej rady a poslanec Ján Dečo (nezávislý). „Je našou povinnosťou biť na poplach,“ komentoval.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Elektrizace trati do Zlína a Vizovic dostala zelenou

Zlín se v příštích letech zařadí jako předposlední krajské město mezi vyspělé železniční destinace, pokud se tedy jako měřítko vezme existence elektrické trakce. Projekt elektrifikacee tratě Otrokovice – Zlín – Vizovice aktuálně zdolal jednu z nejtěžších překážek, když mu ministerstvo životního prostředí po ročním posuzování dalo kladné stanovisko v procesu EIA.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Uzávierka Námestia SNP počas zvolenského jarmoku

V piatok 22. septembra a v sobotu 23. septembra 2017 bude z dôvodu konania zvolenského jarmoku uzatvorená doprava na Námestí SNP. Doprava bude presmerovaná na ulicu M. R. Štefánika.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD kupují dva trenažéry pro strojvedoucí

Dva roky po tragické nehodě ve Studénce plní České dráhy jeden ze slibů, který tehdy daly. Kupují dva nové trenažéry pro strojvedoucí, které je mají naučit i reakcí v případě mimořádných událostí. Dodavatelem dvou zařízení je společnost Bagira Tech, která byla jediným uchazečem v jednacím řízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Malackách slávnostne spustili MHD

V Malackách včera začala na štyroch linkách premávať mestská hromadná doprava (MHD), ktorá sa stane súčasťou Bratislavskej integrovanej dopravy. Pokryje veľkú časť mesta a grafikon liniek je prispôsobený ranným vlakovým spojom, školskému rozvrhu aj pracovnej dobe v priemyselných prevádzkach mesta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

K elektrizaci trati Olomouc - Uničov - Šumperk

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) udělala další krok k modernizaci trati mezi Olomoucí, Uničovem a Šumperkem, kde by měla rychlost stoupnout až na 160 kilometrů v hodině. Poněkud překvapivě ji ale chce elektrifikovat na stejnosměrné napájení, ačkoliv stát ve své koncepci počítá s postupným přepínáním na střídavý proud. Chce totiž vyřešit i nedostatek elektřiny na hlavním koridoru.

Celou zprávu najdete na této stránce.