Dopravné správy

Dočasná zmena linky 44 DPB

Pre stavebné práce na Bárdošovej ulici od 20. septembra približne do 30. septembra 2017 linka 44 nebude obsluhovať zastávky Koliba a Júlová. Minibus bude premávať len po zastávku Na Revíne.

Správu nájdete na tejto stránke.

 

GWTR bude vozit kola ve vozech po Slovenské poště

Společnost GW Train ze skupiny Jihotrans, která bude díky vítězství v tendru od prosince obhospodařovat šumavské lokálky, vyřešila problém se sezonní přepravou kol. Cyklisté budou moci využít přestavěné poštovní vagony, které budou připojeny k motorovým jednotkám GW Trainu RegioSprinter.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozvoj električkových tratí v Bratislave

Spoločnosť J&T Real Estate (JTRE), ktorá nedávno predstavila projekt Spojená Bratislava, plánuje na vlastné náklady vybudovať v rámci tohto konceptu aj kvalitnú verejnú dopravu založenú na koľajovej doprave. Projekt Spojená Bratislava bude predstavovať nové moderné centrum rozkladajúce sa na oboch brehoch Dunaja. Do vybudovania tohto centra plánuje spoločnosť JTRE investovať 1,2 miliardy eur. Na projekte Spojenej Bratislavy by sa malo podieľať aj mesto Bratislava a ďalšie subjekty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Dva šéfové ČD nesmí číst tajné zprávy

Není třeba mít nejvyšší stupeň Přísně tajné, o nějž si v minulosti požádal například hradní kancléř Vratislav Mynář. Členové nejvyššího vedení Českých drah však musí mít bezpečnostní prověrku aspoň na nižší úroveň Důvěrné. Požaduje to firemní směrnice, zejména kvůli napjaté situaci v Evropě a hrozbě terorismu. Přesto dvěma z pěti členů představenstva toto „razítko“ stále chybí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 37. týždeň

V 37. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k trom zrážkam civilnej osoby s vlakom. Vo všetkých troch prípadoch išlo o smrteľnú zrážku. Nehody sa stali v úseku Sládkovičovo – Galanta, Prievidza nákladná stanica – Nováky a na železničnej stanici (ŽST) Nové Mesto nad Váhom. Zmeškaných bolo 22 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chystá podzemní železniční tratě

Praha začala s přípravou nových železničních tunelů pro městské a příměstské rychlovlaky, které by měly vést přímo pod centrem metropole. Projekt nazvaný Metro S kombinující železniční dopravu a metro představili v pondělí dopoledne na Karlově náměstí zástupci ROPID a Institutu plánování a rozvoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať ŽSR 191 Humenné - Medzilaborce mesto

Železničná trať Michaľany – Łupków (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 191) je elektrifikovaná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Michaľany pri Trebišove a poľský Łupków cez Humenné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnice společným tématem předvolebních slibů

Společná jízdenka pro všechny dopravce, nové úseky dálnic a silnic, opravená nádraží a rychlejší vlaky. To všechno se nám v příštím volebním období splní bez ohledu na to, kdo vyhraje říjnové volby. Tedy pokud lze věřit volebním programům politických stran.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia priecestia v Palárikove

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v dňoch 18. septembra až 13. októbra 2017, realizujú výlukové práce v medzistaničnom úseku Palárikovo – Nové Zámky. V rámci tejto výluky sa zrealizuje komplexná rekonštrukcia dvojkoľajného priecestia v km 135,919 a oprava koľajového lôžka  výhybiek v ŽST Palárikovo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéf Drážního úřadu o kácení stromů kolem tratí

Začátkem srpna si musel Drážní úřad exekucí vynutit na státním podniku Lesy ČR vykácení stromů kolem trati v Nové Roli na Karlovarsku. Hrozilo, že spadnou na železnici, ohrozí provoz vlaků, nebo způsobí nehodu. Kácet se ale podle ředitele úřadu Jiřího Koláře bude kolem tratí i jinde a mnohem častěji než dnes.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová električková trať v Bratislave

Nová električková trať, ktorú chce spoločnosť J&T REAL ESTATE vybudovať v rámci projektu Spojená Bratislava, by prechádzala aj popred novú budovu Slovenského národného divadla (SND) na Pribinovej ulici. Trať by bola súčasťou okružného systému električiek, ktorý by prechádzal od Šafárikovho námestia cez Pribinovu až na Miletičovu ulicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC rozdělí nástupiště na zóny

Správa železniční dopravní cesty připravuje zásadní změnu ve značení nástupišť a orientačním systému pro cestující. V první řadě se bude týkat pražského hlavního nádraží. Místo současného rozdělení peronů na severní (S) a jižní (J) část chtějí železničáři zavést systém více zón, které budou označeny písmeny podle abecedy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

India buduje svoju prvú vysokorýchlostnú trať

Japonský premiér Šinzó Abe a jeho indický náprotivok Naréndra Módí vo štvrtok spustili práce na prvej vysokorýchlostnej železničnej trati Indie za vyše 17 miliárd dolárov. Informuje o tom agentúra DPA.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravní terminál v Karlových Varech má být menší

Úspornější a s náměstím u Tržnice. Tak by mohl nově vypadat integrovaný dopravní terminál, který plánují Karlovy Vary. Právě zmenšení kontroverzního díla za stovky milionů navrhují městu památkáři a zástupci Českého inspektorátu lázní a zřídel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK by mohla posilniť vlaky v Bratislave od decembra

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) by mohla posilniť vlaky v Bratislave ako pomoc pre mestskú hromadnú dopravu od decembrovej zmeny cestovných poriadkov. Podľa riaditeľa úseku ekonomiky ZSSK Patrika Horného sa totiž dopravca pripravuje na to, aby sa posilnené spoje zaviedli už od tohto termínu. Momentálne však všetko závisí od rokovaní o budúcoročnom rozpočte.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ŽESNAD chce levnější proud pro vlaky

Energetický regulační úřad (ERÚ) má obavy, že případná výjimka či sleva za poplatky za obnovitelné zdroje pro železniční dopravce spustí lavinu dalších žádostí o výjimky. I proto se zatím k návrhu nákladních železničních dopravců staví spíše odmítavě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O IC vlaky ZSSK majú cestujúci záujem

Obnovené InterCity (IC) vlaky, ktoré sa vlani v decembri po približne ročnej prestávke vrátili opäť na trať medzi Bratislavou a Košicami, si podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) počínajú veľmi dobre. Podľa riaditeľa úseku ekonomiky ZSSK Patrika Horného je ich vyťaženosť nad plánom a dosahuje v priemere 80 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nádraží v Chebu se dočká modernizace

Železniční dopravní uzel v Chebu čekají obrovské změny. Správa železniční dopravní cesty totiž plánuje hned tři akce, které by měly tamní nádraží pozvednout na úroveň 21. století. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala výběrové řízení na modernizaci nádraží v Chebu už v polovině června. Nyní probíhá vyhodnocování nabídek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK počas Týždňa mobility zlacní vlaky Os a REX

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) podporí od 18. do 22. septembra 2017 mimoriadnymi zľavami vo výške 50 % Európsky týždeň mobility 2017. V týchto dňoch zvezie za polovicu všetkých cestujúcich v 2. triede na všetkých vnútroštátnych trasách prímestských a regionálnych vlakov kategórie Os a REX, čo predstavuje 1247 spojov denne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Studenti VOŠ Michael zvou na Čtení ve vlaku

Již čtvrtým rokem zpestří kulturní život Pražanů i obyvatel středních Čech originální akce Čtení ve vlaku. Od 18. do 21. září budou hvězdy českého literárního nebe číst ze svých textů cestujícím příměstských vlakových spojů.

Celou zprávu najdete na této stránce.