Dopravné správy

Deň otvorených dverí v DP Bratislava

Dopravný podnik Bratislava organizuje v sobotu 23. septembra 2017 už tradičné podujatie Deň otvorených dverí. S cieľom osloviť čo najširšie publikum sa podujatie tentoraz uskutoční na dvoch miestach - vo vozovni Jurajov dvor (Trnávka) a v Petržalke na Tyršovom nábreží.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Smrt dítěte vypadlého z vlaku se má došetřit

Případ tragické nehody, při které zemřela dvouletá dívenka po pádu z vlaku na Olomoucku, vrátil olomoucký okresní soud státnímu zástupci k došetření. Podle soudce Petra Bednáře je potřeba mimo jiné zopakovat před obhájci rekonstrukci způsobu a mechanismu otevření dveří vlaku, ze kterých podle obžaloby dítě vypadlo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podrobné električkové a trolejbusové schémy DPB

Pozrite si minulosť, súčasnosť a budúcnosť električkových a trolejbusových tratí v nových podrobných schémach. Na imhd.sk sú od dnešného dňa dostupné viaceré nové schémy mapujúce električkové a trolejbusové trate na území mesta Bratislava

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Moravskoslezský kraj nechce platit dieselové vlaky

Moravskoslezský kraj nechce, aby na osobních vlacích, které objednává, jezdily v budoucnu dieselové lokomotivy. Kromě elektrických vlaků chce na kolejích vidět spíše vlaky na vodík. Kraj slibuje svým občanům zásadní modernizaci vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Európsky týždeň mobility v Prešove

V rámci Európskeho týždňa mobility od 18. do 22. septembra 2017 bude mestská hromadná doprava v I. tarifnom pásme (mesto Prešov a obec Ľubotice) pre držiteľov vodičských preukazov bezplatná.  Pri prepravnej kontrole sa stačí preukázať vodičským preukazom vydaným v ktoromkoľvek štáte Európskej únie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

1000 dnů ministra dopravy

Rozjetá výstavba nových 230 kilometrů dálnic a silnic I. tříd, převod nádraží do vlastnictví státu a zahájení oprav, registrace vozidel na jakémkoliv úřadě, náprava špatně nastavené smlouvy na mýto a nový transparentní tendr. To jsou základní výsledky Dana Ťoka za 1000 dnů ve funkci ministra dopravy. Od roku 1993 se Ťok stává teprve třetím ze sedmnácti ministrů dopravy, kteří v čele rezortu dopravy pracovali více než dva a tři čtvrtě roku

Celou zprávu najdete na této stránce.

MHD v Trenčíne bude na budúci týždeň bezplatná

Pre Trenčanov a návštevníkov mesta bude na budúci týždeň mestská hromadná doprava (MHD) bezplatná. Samospráva sa v spolupráci so Slovenskou autobusovou dopravou (SAD) Trenčína zapojí do Európskeho týždňa mobility.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Italské státní dráhy koupily státní dráhy řecké

Řecko dokončilo prodej železniční společnosti TRAINOSE italské státní železnici Ferrovie dello Stato (FS), která za ní zaplatí 45 milionů eur (1,17 miliardy Kč). Oznámil to předseda řecké vlády Alexis Tsipras. Prodej železnice je součástí privatizačního programu, který je jednou z klíčových podmínek záchranného programu země.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Arriva sa tiež zapojí do Európskeho týždňa mobility

Čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita – to je hlavná téma tohtoročného Európskeho týždňa mobility. Spoločnosti Arriva na Slovensku sa už tradične od 16. do 22. septembra zapájajú spolu s európskymi mestami, organizujú rôzne programy pre svojich obyvateľov a motivujú ich, aby presadli z osobných áut do vlakov, autobusov, na bicykle alebo sa prešli peši. Cieľom je, aby bola doprava v našich mestách bezpečnejšia, rýchlejšia, plynulejšia, pohodlnejšia a ekologickejšia. Spoločnosť opäť pripravila pre verejnosť súťaž o kredity na čipové karty v celkovej hodnote viac ako 2 500 €.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Student Cup SŽDC hostí poprvé Plzeň

Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola elektrotechnická v Plzni bude v úterý 19. září poprvé dějištěm sportovně-vzdělávacího projektu s názvem Student Cup SŽDC. Na hřišti v Koterovské ulici 828/85 se sejde několik set žáků osmých a devátých tříd základních škol z Plzně a okolí. Připraveny pro ně budou jak vědomostní testy, tak i zajímavé sportovní soutěže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Európsky týždeň mobility v Košiciach

Košický dopravný podnik sa pravidelne zapája do Európskeho týždňa mobility (16.-.22.9.2017). Bude tak aj tento rok. Osvetová kampaň je zameraná na podporu alternatívnych druhov dopravy (bicykle, kolobežky a pod.) a využívanie mestskej hromadnej dopravy. Tento rok je ústrednou témou: Čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express chce proniknout na regionální tratě

Dopravní společnost Leo Express [...] oznámila, že se bude ucházet o provoz na dotovaných regionálních tratích. Firma připravuje nabídky pro kraje a hodlá se podílet na čerpání prostředků z operačního programu Doprava. Tam je zatím na obnovu regionálního vozidlového parku připraveno devět miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žlté vlaky v sobotu zdarma

Žltý dopravca sa tento rok po prvýkrát zapojí do národnej kampane Európsky týždeň mobility a podporí iniciatívu ministerstva dopravy. Podujatie si dáva za cieľ predviesť verejnosti výhody bezpečnej a ekologickej formy dopravy oproti cestovaniu autom. RegioJet chce pri tejto príležitosti verejnosti predviesť výhody železničnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Rehaprotex vlakem ČD až na Brněnské výstaviště

České dráhy vypraví na mezinárodní veletrh rehabilitačních, kompenzačních, protetických a ortopedických pomůcek, který se koná na Brněnském výstavišti od 19. do 22. září, zvláštní spoj s názvem REHAEXPRES. Speciální vlak pojede v úterý 19. září z Prahy a přiveze zájemce přímo až do areálu výstaviště. Objednaní cestující v tomto spoji zaplatí zvýhodněné jízdné a mají vstup na veletrh zdarma.

Speciální vlak vyrazí z Prahy hl.n. v 6:15 a u areálu výstaviště v Brně zastaví krátce po 10.  hodině.  Národní dopravce nasadí na tento spoj moderní bezbariérovou jednotku InterPanter, která nabídne 185 míst k sezení, z toho 71 míst dostupných bez schodů a 14 míst pro vozíčkáře.  Z Brna dolního nádraží pak až na  výstaviště potáhne vlak InterPanter dieselová lokomotiva, částečně „po silnici“ ulicemi města za doprovodu Policie ČR. Rychlost vlaku bude v tomto úseku jen 10 km/h. Výstup a nástup cestujících a vozíčkářů do  areálu je zajištěn přes provizorní dřevěné, a pro tento účel speciálně postavené, nástupiště.

Další informace včetně jízdního řádu najdete v přiložené tiskové zprávě
.

ŽSR opravujú železničné priecestie vo Važci

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR)  v dňoch od 11.  do 20. septembra v čase od 7.30 h. do 15.30 h. vykonávajú v traťovom úseku Štrba – Východná, v km 226,346 komplexnú rekonštrukciu železničného priecestia vo Važci  s JIČ (jedinečným identifikačným číslom) SP 0140.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet dá slevu, i když zpoždění nezavinil

Dopravce RegioJet zavádí od 15. září na všech svých autobusových i vlakových spojích takzvanou garanci včasného příjezdu do výstupní stanice. Cestujícím pošle peníze nově i v případech, když zpoždění nezavinil, třeba kvůli závadě na trati nebo kolonách na dálnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výkopové práce pri koľajisku v obci Pažiť

Dobrý deň, na základe telefonického rozhovoru posielam otázky týkajúce sa výkopových prác pri koľajisku v obci Pažiť (okres Partizánske). Z akého dôvodu sa robia výkopové práce, čo je ich cieľom? Je to predpríprava alebo súčasť prác týkajúcich sa budúcej montáže rámp na priecestí? Čo sa týka rámp – aký je postup, ako bude celý tento proces prebiehať, budú mať vodiči, prípadne železničná doprava v tomto úseku nejaké obmedzenia? Kedy je predpokladané ukončenie prác a teda pustenie rámp do prevádzky?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Další žaloba Grandi Stazioni za vyhazov z „hlaváku“

V pořadí je to už čtvrtá žaloba, která dorazila k českým soudům kvůli loňskému vyhazovu firmy Grandi Stazioni z hlavního nádraží v Praze. Ta zatím poslední je zdaleka nejzávažnější – zejména kvůli požadované částce. Italská společnost si nárokuje 1,2 miliardy korun, což má být ušlý zisk z lukrativního podnikání na půdě největší vlakové stanice v Česku, o nějž loni nedobrovolně přišla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Malackami bude premávať štvorica liniek MHD

V sobotu 1. apríla tohto roku začala premávať prvá linka mestskej hromadnej dopravy v Malackách spájajúca Železničnú stanicu a priemyselný park označená písmenom D. K nej sa od pondelka 18. septembra 2017 pripojí ďalšia trojica liniek A, B a C. Všetky 4 linky MHD budú premávať z terminálu IDS pred železničnou stanicou, ktorý bol otvorený v októbri 2015. Spoločne pokryjú veľkú časť územia mesta a zastavovať budú predovšetkým na frekventovaných miestach (školy, nemocnica, súd, cintoríny, obchodné centrá atď.).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Monopol Švýcarských drah se může otřást

Švýcarského dopravního regulátora BAV (Bundesamt für Verkehr) čeká v příštích týdnech a měsících nelehký úkol. V polovině prosince se začátkem nového jízdního řádu vyprší Švýcarským spolkovým drahám (SBB) koncese na provoz dálkové dopravy na většině tratí.

Celou zprávu najdete na této stránce.