Dopravné správy

Bezplatná bratislavská MHD počas Týždňa mobility

Dopravný podnik Bratislava spolu s mestom Bratislava ponúkajú počas Európskeho týždňa mobility od 16. do 22. septembra 2017 možnosť bezplatného využitia MHD pre držiteľov vodičských preukazov, ktoré boli vydané v krajinách EÚ. Možnosť využiť vodičský preukaz ako cestovný lístok bude platiť v uvedených dňoch na denných mestských linkách MHD prevádzkovaných Dopravným podnikom Bratislava (DPB).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD kupují dalších devět „RegioPanterů“

Státní dopravce stvrdil jeden z největších nákupů pro regionální dopravu za poslední dobu. U ostravské Škody Vagonka si České dráhy objednaly devět souprav RegioPanter – zaplatí za ně zhruba miliardu korun. Vozit pasažéry budou nejspíše v Plzeňském kraji. Jde o vyčerpání dva roky staré smlouvy na dodávku až jedenácti nízkopodlažních vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky ZSSK počas Týždňa mobility za polovicu

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) podporí od 18. do 22. septembra 2017 mimoriadnymi zľavami vo výške 50 % Európsky týždeň mobility 2017. V týchto dňoch zvezie za polovicu všetkých cestujúcich v 2. triede na všetkých vnútroštátnych trasách prímestských a regionálnych vlakov kategórie Os a REX, čo predstavuje 1247 spojov denne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za pronájem lokomotiv Taurus nemusí ČD platit pokutu

České dráhy nemusí platit milionovou pokutu za pronájem lokomotiv Taurus od rakouských drah. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který ji firmě vyměřil, neuspěl s kasační stížností u Nejvyššího správního soudu. Už předtím sankci zrušil Krajský soud v Brně, který loni rozhodl, že České dráhy zákon neporušily a pouze plnily závazky vyplývající z dohody o mezinárodní přeshraniční dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opravu električkovej trate na Špitálskej zastavili

Nové stavebné konanie v prípade opravy električkovej trate na Špitálskej ulici v hlavnom meste SR Bratislave oznámi Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vtedy, keď Ministerstvo dopravy a výstavby SR vráti BSK dokumentáciu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začíná první celostátní průzkum dopravního chování

Tak velký průzkum od jednoho ministerstva tady ještě nikdy nebyl. Podle zjištění MF DNES právě startuje historicky první celostátní průzkum dopravního chování, a to pod názvem „Česko v pohybu“. Sčítací komisaři začnou v nejbližších dnech oslovovat čtyřicet tisíc náhodně vybraných českých domácností.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestu vo vlaku ZSSK môže spríjemniť aj vôňa

Čuch je často podceňovaný zmysel, ktorý má však veľký vplyv na našu náladu. Aj cestovanie býva občas stresujúce, no príjemná vôňa hneď pri vstupe do vlaku dokáže cestujúcich pozitívne naladiť
a uvoľniť. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) preto v spolupráci s dodávateľskou firmou Royal Scent s. r. o. spustila skúšobnú prevádzku osobných vozňov s arómou v interiéri.

Cestujúci sa s touto voňavou novinkou môžu stretnúť vo veľkopriestorových vozňoch 2. triedy (typ Bmpeer), ktoré sú radené v troch vlakoch InterCity (IC 510 Košice 07:31 – Bratislava hl. st. 12:13;
IC 513 Bratislava hl. st. 15:47 – Košice 20:29 a IC 514 Košice 09:31 – Bratislava hl. st. 14:13) a v troch vlakoch RegionalExpres (REX 1900 „Abov“ Humenné 03:33 – Košice 05:04; REX 1902 „Kremenec“ Humenné 05:28 – Košice 06:59 a REX 1913 „Slanec“ Košice 21:01 – Humenné 22:40).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zjednoduší a zrychlí vracení vnitrostátních jízdenek

Tento pátek 15. září začnou platit nové Smluvní přepravní podmínky Českých drah, které zjednoduší a zpřehlední pravidla při uplatnění práva z přepravní smlouvy. Se změnami ve vracení vnitrostátních jízdenek se cestující setkají jak v případě jízdenek z e-shopu, tak u dokladů zakoupených u pokladní přepážky. Pro cestující je podstatné, že ve většině případů zcela odpadne storno poplatek za vrácení jízdenky a zároveň se výrazně zrychlí vracení peněz zpět na jejich účet. Návratky za jízdenky z e-shopu cestující nově dostanou zpět buď okamžitě, nebo v řádu jednoho až několika málo dnů, v závislosti na rychlosti provedení bankovní transakce.

Jízdenky zakoupené přes e-shop Českých drah bude nově možné bez jakékoliv srážky vrátit do 15 minut před začátkem jejich platnosti. Aby byla tato změna možná, budou jízdenky z e-shopu nově platit až od vlaku, který bude na jízdence uveden (konec platnosti jízdenky se oproti minulosti nijak nemění). Jízdenky zakoupené v předprodeji u pokladní přepážky půjde nově bezplatně vrátit do 23:59 dne, který předchází dni platnosti. Za stejných podmínek bude možné vrátit jízdenku i do 15 minut od jejího zakoupení u pokladny i v den platnosti (ve stanici, kde si ji zákazník zakoupil).

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Banská Bystrica má novú autobusovú stanicu

Výstavba novej autobusovej stanice v Banskej Bystrici finišuje, developerská skupina InterCora tu preinvestovala asi 20 miliónov eur. Nová stanica spája dopravný terminál s nákupným centrom. Je tu štyridsať nových obchodov na ploche vyše 11-tisíc metrov štvorcových.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC opraví téměř čtyřicet jihočeských nádraží

Rekonstrukce zchátralé novorenesanční budovy nádraží v Českých Budějovicích vyjde na 165 milionů korun a potrvá dva a půl roku. V Jihočeském kraji chce správa železnic celkem opravit téměř čtyřicet nádraží. Pět let, skoro půl miliardy korun a 38 objektů. To je jihočeský výčet z čerstvého Programu rekonstrukce a revitalizace osobních nádraží pro roky 2018-2022. Zpracovala ho Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jako vlastník objektů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčianska MHD naďalej v réžii SAD

Slovenská autobusová doprava (SAD) Trenčín bude v meste Trenčín zabezpečovať mestskú hromadnú dopravu (MHD) minimálne do konca augusta 2022. O päťročnom predĺžení súčasnej zmluvy medzi SAD Trenčín a mestom rozhodli na dnešnom zasadnutí poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva. Mesto sa tak rozhodlo nevypísať verejnú súťaž na nového dopravcu, ale pokračovať so súčasným.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rožnovské parní léto zakončí Běh Emila Zátopka

V sobotu 16. září vyjede naposledy zvláštní vlak na trase Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm. Jízdy nostalgickými vlaky tak po celou sezónu doplňovaly programu 750 let města Rožnova pod Radhoštěm. V pořadí pátou jízdu budou moci zájemci využít při cestě na Běh rodným kraje Emila Zátopka. Ten má start v rodném městě tohoto českého olympionika, v Kopřivnici, a cíl závod je pak ve 22,3 kilometru vzdáleném Valašském muzeu v přírodě právě v Rožnově pod Radhoštěm.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Kúpi Škodu Transportation namiesto Číňanov Siemens?

O Škodu Transportation, najväčšieho stredoeurópskeho výrobcu vlakov, trolejbusov, autobusov a električiek, majú okrem čínskej spoločnosti CRRC záujem minimálne ďalší dvaja záujemcovia. Jednou z týchto firiem môže byť aj nemecký Siemens, povedal pre týždenník Euro zdroj z vedenia Škody Transportation.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Electric dodá trolejbusy do Brna

Škoda Electric dodá do Brna deset moderních trolejbusů. Tamní dopravní podnik uzavřel s plzeňským výrobcem smlouvu na dodávku trolejbusů typu Škoda 26Tr za necelých 130 milionů korun. Jedná se o ekologická dvanáctimetrová vozidla s bohatou výbavou.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Pozvánka na fotojazdu so súpravou T6A5 v Bratislave

Posledná tohtoročná akcia nadšencov okolo stránky Klubové výlety bude venovaná električkám ČKD Tatra T6, ktoré premávajú ulicami slovenského hlavného mesta už vyše 25 rokov. Celkovo až 58 vozidiel tohto typu, s typickými tvarmi pre ktoré si vyslúžili prezývku „Žehlička“, bolo do mesta na Dunaji dodaných v rokoch 1991 až 2006.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S ČD na Dny NATO & Dny Vzdušných sil AČR

České dráhy, jako oficiální dopravce Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil AČR, i letos usnadní lidem cestu na největší středoevropskou bezpečnostní show, která se  koná od 16. do 17. září v prostorách Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Národní dopravce vypraví speciální dálkové vlaky z Prahy, Brna a Olomouce až do Mošnova – například i soupravu railjet. V železniční stanici Studénka mimořádně zastaví široká škála spojů, včetně vlaků SC Pendolino, které jí běžně projíždí. Regionální vlaky pak budou posíleny tak, že letiště obslouží v hlavních časech dokonce každou půlhodinu.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Projekt prepojí historickým vlakom Košice a Tokaj

Vytvorenie nostalgického železničného spojenia medzi Košicami a maďarským tokajským regiónom má priniesť nový projekt financovaný cez eurofondy. Výsledkom má byť unikátny produkt cestovného ruchu. Projekt s rozpočtom 2,5 milióna eur spočíva v prevádzke zrenovovaného historického vlaku s 15 až 20 jazdami za sezónu a ďalšími jazdami pre špeciálne príležitosti alebo objednávky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Nostalgie jako samostatná firma?

České dráhy vážně zvažují, že vyčlení historické vlaky  pod značkou ČD Nostalgie do samostatné složky či firmy. Důvodem je především to, aby náklady na nostalgické vlaky byly oddělené od účetnictví běžné osobní dopravy. Úkol připravit vávrh na samostatné účetní nebo organizační uspořádání ČD Nostalgie dal už vedení Českých drah jejich Řídící výbor.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chystá sa čínsky hyperloop

Po amerických spoločnostiach Hyperloop Transportation Technologies a Hyperloop One začala pracovať na výskume a vývoji superrýchleho dopravného systému ďalšia firma, tentoraz z Číny. Čínsky hyperloop má vďaka technológii maglev dosahovať rýchlosť okolo tisíc kilometrov za hodinu. Podľa portálu Quartz by však mal dokázať „vysokorýchlostný lietajúci vlak“ vyvinúť maximálnu rýchlosť až 4-tisíc kilometrov za hodinu, čo je rýchlosť štvornásobne vyššia ako rýchlosť bežných komerčných letov alebo trojnásobok rýchlosti zvuku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava trati z Loun do Lovosic zlepší dopravu

Více spojů a rychlejší cestování přinese modernizace vlakové trati z Loun do Lovosic. Zhotovitel zakázky za více než miliardu korun by měl být známý na konci září. Pokud výsledek žádný z uchazečů nezpochybní, stavební práce začnou v následujících týdnech a potrvají do listopadu 2018.

Celou zprávu najdete na této stránce.