Dopravné správy

Subdodávateľov „Nimnice“ chráni banková záruka

Subdodávatelia podieľajúci sa na modernizácii železničnej trate na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu v úseku Púchov – Považská Teplá sú chránení bankovou zárukou. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) to prvýkrát zmluvne zakotvili so zhotoviteľom stavby – Združením Nimnica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Italové šetří šéfa Grandi Stazioni

Římská prokuratura vyšetřuje Silvia Gizziho, šéfa italské společnosti Grandi Stazioni, kvůli podezření z úplatků při veřejných soutěžích. Finanční stráž pak v sídle firmy zabavila rozsáhlou dokumentaci. Jméno Silvia Gizziho, generálního ředitele společnosti Grandi Stazioni, jímž hlavním partnerem jsou italské veřejnoprávní železnice Ferrovie dello Stato, bylo zařazeno do seznamu osob prošetřovaných římskou prokuraturou v rámci velkého skandálu spojeného s výběrovými řízeními společnosti Consip (Concessionaria Servizi Informativi Pubblici).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku trate Senica – Šajdíkove Humence

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 11. a 13. septembra 2017, v čase od 8.00 h do 13.50 h, realizovať výlukové práce v úseku Senica – Šajdíkove Humence. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s výmenou podvalov. Dôvodom prác je zlepšenie držebnosti koľajového roštu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Konec letní výluky brněnského hlavního nádraží

V neděli 10.9. skončí tříměsíční výluka v okolí brněnského hlavního nádraží. Všechny spoje, které v uplynulých týdnech zajížděly, nebo mimořádně zastavovaly, na Dolním nádraží, nádraží v Brně-Židenicích, nebo Brně-Králově Poli, se vrátí do původního jízdního řádu. Přesněji výluka SŽDC skonči ve 21 hodin, výlukový jízdní řád potrvá ještě do půlnoci téhož dne. První vlaky, které již pojedou bez omezení, jsou noční rychlíky EN 476/477 Metropol v obou směrech (do Brna přijíždí časně ráno 11.9.).

Brněnským hlavním nádražím projdou desítky tisíc lidí denně (o víkendech a o prázdninách je frekvence cestujících nižší). Náročná letní výluka se dotkla zhruba 50% z nich. Celkem se pak výluková činnost v okolí brněnského uzlu dotkla 300 spojů denně (všední dny). Co se týče vytíženosti náhradních nádraží - zhruba 60 % cestujících využívalo Dolní nádraží a 40 % Brno-Židenice.

Letošní výluky byly zatěžkávací zkouškou na následující dva roky. V příštím roce se na šest měsíců změní režim jízdy vlaků z Třebíče a Moravských Bránic, které by měly zajíždět na Dolní nádraží. Po celý rok 2019 pak bude významně omezen provoz na brněnském hlavním nádraží. V podstatě po celou dobu platnosti jízdního řádu 2019 nebude na Brno hl.n. možné přijet ze směrů Modřice, Brno-Chrlice, a Brno-Slatina. Koleje u všech 4 průjezdných nástupišť se tak "od severu" stanou kusými (slepými) a budou muset být obsluhovány vratnými soupravami (např. InterPanter a RegioPanter), které nemusí objíždět lokomotiva. Tým ČD a SŽDC už teď pracuje na výlukových opatřeních, aby byla regionální, ale i mezistátní dálková doprava co nejméně zasažena.

V Starej Turej vzniklo železničné múzeum

Množstvo zachránených a zreštaurovaných železničných exponátov budú môcť od soboty obdivovať návštevníci železničnej stanice v Starej Turej. Vďaka tamojším nadšencom otvoria Železničné múzeum Stará Turá. Ako informoval Viliam Matuška z Občianskeho združenia Železničné múzeum Stará Turá, otvorenie múzea je výsledkom dlhoročnej dobrovoľnej činnosti členov združenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Práce na brněnském hlavním nádraží končí

Rádi bychom Vás informovali, že v termínu tuto neděli 10. září končí více jak tříměsíční výluka na brněnském hlavním nádraží. V pondělí 11. září pojedou již všechny vlaky dálkové i regionální dopravy bez omezení dle platného jízdního řádu. V rámci letní výluky se realizovala oprava viaduktu přes ulici Vlhká, dále oprava 4. nástupiště a přilehlé 6. koleje a také oprava kolejí mezi brněnským hlavním nádražím a Židenicemi, a to v celkové hodnotě 170 milionů korun.

Oprava „Pražského viaduktu“

Cílem oprav nebylo zlepšení jeho parametrů, ale prodloužení životnosti. V první etapě v roce 2016 proběhlo statické zajištění mostu, letos následovala demontáž trakčního vedení, odstranění kabelů, návěstidla a nutné zprovoznění provizorní kabelové trasy. Odstranily se koleje a štěrk, a to až po úroveň stávající izolace. Zároveň se demontovalo zábradlí, římsy a části čelní stěny. Po nutné sanaci horní části odkrytých kleneb se položil podkladový beton s vodotěsnou izolací a zpět se zasypal štěrkem. Pak již bylo možné položit koleje a začít s montáží trakčního vedení a položením nových kabelových tras. Celkové náklady na opravu mostu přes ulici Vlhká činí 55 milionů korun.

4. nástupiště a přilehlá 6. kolej

V rámci úprav došlo ke kompletnímu zbourání nástupní hrany, postavila se zcela nová. Hrana nástupiště je vzhledem k oblouku s malým poloměrem ve výšce 300 mm a ve vzdálenosti 1650–1725 mm od osy koleje. Na nástupišti nahradil stávající asfaltobetonový povrch betonová dlažba s vodicí linií a dalšími signálními a varovnými pásy pro nevidomé spoluobčany. Zachoval se vzhled přístřešku. Ocelové a litinové konstrukce se demontovaly, vyhovující části se upravily, ostatní nahradily repliky. Nově opravené nástupiště se doplnil nový orientační i elektronický informační systém, osvětlení, staniční rozhlas či mobiliář. Celkové náklady dosáhly částky 68 mil. Kč.

Oprava kolejí mezi brněnským hlavním nádražím a Židenicemi

V rámci letní výluky proběhla také výměna pražců a kolejnic dvou kolejí mezi hlavním nádražím a odbočkou Židenice. Součástí bylo i čištění štěrkového lože, zaštěrkování, směrové a výškové úpravy koleje či svaření kolejnic do bezstykové koleje. Během listopadu letošního roku proběhne následné podbití kolejí. Celkové náklady činí 35 milionů korun.

Nutnou podmínkou pro zahájení letošních oprav bylo zajištění náhradního výstupu a nástupu cestujících v prostorách dolního nádraží. Důležité byly úpravy v samotné infrastruktuře, tedy kolejích, výhybkách apod. Přes obě koleje jsme zajistili přechod s uzamykatelnou zábranou a osvětlení nástupišť a přilehlého prostoru. Dopravce ČD měl k dispozici výdejní okno pro prodej jízdenek ve výpravní budově, zajistili jsme i staniční rozhlas. V blízkosti měli cestující k dispozici také mobilní toalety. Vybudovali jsme celkem 3 přístřešky, zajistili přístup k pitné vodě, dále automaty na menší občerstvení a teplé či studené nápoje. Do úprav infrastruktury a náhradních prostor jsme vynaložili přibližně 12 milionů korun.

Nejnáročnější opravy nás čekají v letech 2018 a 2019 a vyžádají si téměř 2, 5 miliardy korun

Tyto opravy nádraží jsou jak z dopravního, tak i technického hlediska nezbytné a nesnesou další odklad. A to ani v případě rozhodnutí o budoucí poloze brněnského nádraží. Jedná se o opravy související s udržením provozuschopnosti železničního uzlu, která je v současnosti na hranici svých technických možností. Kapacita nádraží je ve špičkách již zcela vyčerpána. Opravy v následujících letech musí zajistit plynulý provoz do realizace nového nádraží.

Investičně nejnáročnější je bezesporu kompletní rekonstrukce staničního zabezpečovacího zařízení a jeho budoucí ovládání z jednotného obslužného pracoviště. Vzhledem k tomu, že stávající staniční zabezpečovací zařízení bude během realizace stále funkční, musí se nové umístit do postavené technologické budovy. Vedle zabezpečení se bude také řešit rekonstrukce napájení, kolejí a výhybek na břeclavském zhlaví, úpravy kolejiště ve stanici i na přilehlých úsecích. Celkové investiční náklady se očekávají ve výši přibližně 1, 785 miliardy korun. Samotnou realizaci očekává správce infrastruktury od jara příštího roku do prosince 2019. Přičemž se očekává výluka v průběhu celého roku 2019.

Dále  proběhnou i rekonstrukce mostů přes Křídlovickou a Hybešovu ulici. V případě těchto dvou investic za 443 milionů korun probíhá zpracování projektu stavby. Další významnou akcí bude rekonstrukce výhybek na středním zhlaví brněnské železniční stanice. Vymění se celkem 21 výhybek, modernizací projde i železniční spodek, částečně i svršek či trakční vedení. Odhad nákladů je cca 331 milionů korun.

Stop obnove električkovej trate na Špitálskej ulici

Rekonštrukcia električkovej trate na Špitálskej ulici v Bratislave nie je povolená v súlade so zákonom. V procese sú viaceré vážne pochybenia a je nutné výstavbu zastaviť. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR, ktoré v tejto veci rozhodlo ako dovolací orgán.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejrychlejší vlak USA je z roku 1966

V polovině 60. let minulého století železniční inženýr Don Wetzel zkoumal způsoby, jak jezdí bezpečněji, levněji, ale co je nejdůležitější, rychleji. Nejlogičtější prostředek k dosažení všech tří uvedených cílů bylo pro tohoto inženýra použití dvojice přebytečných proudových motorů US Air Force, které umístil na střechu prototypu vysokorychlostní lokomotivy. Nejrychlejší vlak USA byl na světě ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nespoľahlivosť bratislavských minibusových liniek

Vzhľadom na zvýšenú poruchovosť minibusov dochádza v poslednom období výraznejším niekoľkohodinovým výpadkom spojov na minibusových linkách, na ktoré nie je možné vypraviť väčší autobus a premáva na nich iba po jednom vozidle. Ide najmä o linky 27, 35, 44 a menej často aj linky 147 a 151.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecký kraj přisype peníze Českým drahám

Po mnoha letech se do sítě, kde platí Integrovaný dopravní systém Libereckého kraje (IDOL) přidají i rychlíky Českých drah. Cestujícím se tak výrazně rozšíří možnost, jakými vlaky mohou na krajskou jízdenku cestovat. Nebude to ale zadarmo: kraj oznámil, že přidání vlaků do systému zaplatí až pět milionů korun ročně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obmedzenie MHD v Bratislave počas nočného behu

V sobotu 9. septembra 2017 sa bude konať bežecké podujatie, ktoré obmedzí premávku MHD v meste. V čase približne od 20:00 do 21:45 príde k zdržaniu, presmerovaniu a meškaniu liniek premávajúcich v blízkosti trasy bežeckého podujatia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvajový třesk v Brně se zadrhl

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetřuje miliardový tendr brněnské radnice na přesun tramvajové tratě z ulice Dornych na Plotní, který měl letos začít. Podnět je anonymní a týká se technické kvalifikace. Mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda potvrdil, že ÚOHS podnět obdržel a prošetřuje jej. Jak dlouho to potrvá, neuvedl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Legiovlak príde do Nitry

Na železničnú stanicu v Nitre príde v utorok 12. septembra Legiovlak, ktorý je vernou replikou legionárskeho vlaku z obdobia rokov 1918 až 1920. Vlak je súčasťou projektu Legie 100, ktorý sa začal v roku 2014 pri príležitosti 100. výročia začiatkov boja československých légií za samostatný štát. Vlak križuje od mája 2015 celú Českú republiku a jeho cesta sa skončí až v roku 2020.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metrostav staví v Turecku podzemní lanovku

Dceřiná firma Metrostavu  Metrostav Ankara Inşaat vyhrála v Turecku soutěž na stavbu podzemní lanovky Aşiyan – Rumeli Hisarüstü v Istanbulu na březích Bosporu. Stavbu za 29 milionů euro, tedy zhruba tři čtvrtě miliardy korun, má dokončit do dvou let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice na Slovensku a v ČR: dva rozdielne svety

Českými vlakmi jazdí mnoho ľudí zo Slovenska. Majú možnosť porovnávať. Nepotrebujete však špeciálne analytické či odborné vedomosti, aby ste si uvedomili rozdiel v kvalite cestovania, ten je badateľný na prvý pohľad. Slovenské železnice viditeľne ťahajú za kratší koniec povrazu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čachry kolem výstavby u Masarykova nádraží

Rada hlavního města Prahy minulý týden schválila započtení svých pozemků do plochy, na níž by měla investiční skupina Penta stavět své obchodně-administrativní centrum. To investorovi umožní například vybudovat vyšší budovu nebo ušetří na ploše pro zeleň. Krok kritizuje lídr Strany zelených Matěj Stropnický, podle nějž mohla Praha získat víc.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V žst. Považská Bystrica pokračuje modernizácia trate

Železnice Slovenskej republiky upozorňujú cestujúcich, že v železničnej stanici (ŽST) Považská Bystrica pokračuje modernizácia trate Púchov – Považská Teplá. Od 9. septembra 2017 od 9.00 hod. začína modernizácia bratislavského zhlavia nepárnej skupiny staničných koľají v ŽST Považská Bystrica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zpřístupní historické salonky a Výtopnu Nusle

Jedinečnou příležitost prohlédnout si běžně nepřístupné prostory na železnici v Praze a ve středních Čechách budou mít zájemci o nadcházejícím víkendu. V rámci Dnů evropského dědictví v sobotu a neděli 9. – 10. září budou otevřené historické salonky na pražském hlavním a Masarykově nádraží, prezidentská čekárna ve stanici Stochov a železniční muzeum v Lužné u Rakovníka bude mít vstupné za symbolickou 1 korunu. Připravené jsou komentované vycházky mezi oběma nádražími. Otevřená bude také Výtopna Nusle.

Podrobnější informace najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Rozlúčka s letom naruší spoje DPB

V nedeľu 10. septembra 2017 sa bude konať rozlúčka s letom, ktorú organizuje mesto Bratislava. Z tohto dôvodu bude počas celého dňa vylúčená premávka električiek v úseku Štúrova - Starý most - Petržalka. Električkové linky 1, 3, 4, 8 budú premávať po zmenených trasách a náhradnú dopravu do Petržalky zabezpečí autobusová linka X95, ktorá zároveň nahradí linky 95 a 97.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přímé rychlíky Liberec - Praha jako volební téma

ČSSD i Starostové v Libereckém kraji se shodují v jednom z předvolebních slibů - chtějí přímé vlaky z Liberce do Prahy. Zatím se zdá, že rychlík bez přestupu by mohl být v hlavním městě za dvě hodiny. Jednička kandidátky sociálních demokratů v kraji, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, přišla s peticí namířenou na ministerstvo dopravy. Jejím cílem je, aby stát zřídil přímé rychlíky z Liberce do Prahy.

Celou zprávu najdete na této stránce.