Dopravné správy

K modernizácii trate v Trenčíne

Žiadam Vás o odpoveď na otázku k téme: opravu kanalizácie v križovatke ulíc M. Rázusa a Študentská mesta Trenčín, ktorá bola ukončená zhotoviteľom (ŽSR) v 34. týždni roku 2017 (v rámci investície súvisiacej s modernizáciou železničnej trate).1. Prečo došlo k rozdielu medzi povolením mesta Trenčín a zhotoviteľom stavby? (v povolení mal zadávateľ (mesto Trenčín) uvedené, že má dať komunikácie do pôvodného stavu, čiže zabezpečiť povrch zámkovou dlažbou.) 2. Nakoľko mesto neprebralo uvedenú stavbu, kedy dôjde zo strany zhotoviteľa k náprave?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Varšavští tramvajáci si podali sprejera

Řetězem k posprejované tramvaji připoutali zaměstnanci tramvajového depa ve Varšavě vandala, kterého se jim podařilo chytit přímo při činu. Delikvent „přikovaný“ ke své „oběti“ dostal za úkol své dílo smýt - anebo alespoň část, než dorazí policie. Jak vylíčila televize TVN 24, vše se odehrálo o třetí hodině v noci, kdy do depa vtrhli dva mladíci. Stačili postříkat jednu soupravu, než si jich všimli mechanici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sieť viedenského metra sa rozrástla o päť staníc

Sieť viedenského metra sa od soboty (2. 9.) rozrástla o päť staníc na celkovo 109 staníc. Po piatich rokoch výstavby sa pre cestujúcich otvorilo predĺženie trasy U1 na juhovýchode rakúskeho hlavného mesta o 4,6 kilometra, čím sa trasa U1 stala s vyše 19 kilometrami najdlhšou linkou metra vo Viedni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poslední jízda výletního vlaku „Český ráj“

V sobotu 9. září vyrazí na svou poslední cestu letos nově zavedený výletní vlak „Český ráj“. Ten, jak už jeho název napovídá, vozil v sezóně o vybraných sobotách a svátcích zejména vyznavače pěší turistiky a cykloturistiky, kteří měli namířeno na túry do Prachovských skal a jejich okolí.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Výluka liniek DPB počas Vrakunských hodov

Počas konania Vrakunských hodov bude od piatka 8. septembra od 19:00 do nedele 10. septembra 2017 do 24:00 vylúčená premávka liniek 78, 79, 87 a N70 cez ulice Hradská a Podunajská vo Vrakuni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na historické slavnosti do Oslavan parním vlakem

V sobotu 9. září vyrazí z Brna speciální vlak tažený parní lokomotivou „skaličák“. Z brněnského hlavního nádraží pojede historická souprava do Ivančic nebo Oslavan, kde se na zámku konají historické slavnosti s bohatým programem. Lákadly budou i tradiční jarmark nebo vystoupení kejklířů.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Z Bratislavy do Viedne lacno a komfortne

Overený autobusový dopravca Slovak Lines a slovenská taxi aplikácia HOPIN TAXI spoločne prinášajú ešte lacnejšie a komfortnejšie cestovanie na viedenské letisko Schwechat či do centra Viedne. V rámci cestovného lístka v hodnote 10 eur získava zákazník lístok na autobus v hodnote 5 eur a jednorazovú jazdu taxíkom cez aplikáciu HOPIN TAXI v hodnote 8 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žst. Jihlava město se opravy hned tak nedočká

Chystá se velká vlna oprav desítek vlakových nádraží na Vysočině za více než čtvrt miliardy korun. V krajském městě ale dříve zamíří velké peníze jinam, než se původně předpokládalo. I když se poslední roky mluvilo hlavně o rekonstrukci městského vlakového nádraží poblíž centra Jihlavy, dočká se opravy dříve to hlavní, stojící na periferii.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

V Nových Zámkoch pokračujú v bezplatnej doprave žiakov

Žiaci základných škôl (ZŠ) a osemročného gymnázia, tried príma, sekunda, tercia, kvarta, v Nových Zámkoch budú môcť aj v tomto školskom roku cestovať do školy zadarmo. Ako TASR informovala riaditeľka spoločnosti Arriva Slovakia pre obchod a komunikáciu Petra Helecz, bezplatnú prepravu im umožní už štvrtý ročník spoločného projektu mestského úradu, ZŠ a dopravnej spoločnosti Arriva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Unikátní tratě světa obrazem

Když železnici stavěly soukromé společnosti, chtěly rychleji přepravovat zboží či suroviny a sledovaly hlavně svůj zisk. Když projektovaly dráhu státy, myslely strategicky a tak koleje propojovaly klíčová místa třeba s odlehlými částmi. Řada těchto tratí dnes slouží cestujícím, a protože často vedou divočinou, přitahují davy turistů. A zase vydělávají jako před sto lety.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Bernolákovo – Senec

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 6. a 7. septembra 2017 realizovať výlukové práce v železničnej stanici (ŽST) Bernolákovo a v medzistaničnom úseku Bernolákovo – Senec.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB poprvé na trati otestovala rychlost 300 km/h

Německý státem vlastněný dopravce Deutsche Bahn chce od prosince přetáhnout cestující z letadel mezi Mnichovem a Berlínem do vlaků. Od nového jízdního řádu nabídne spojení mezi centry obou měst pod čtyři hodiny. V týdnu poprvé otestoval dopravce na dokončené trati rychlost 300 kilometrů v hodině.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Když už se někdo rozhodl živit zprávami z dopravy včetně zahraničních, tak by měl vnímat třeba to, že Deutsche Bahn je čísla jednotného.

Kontrolný deň tunela Diel

Za účasti ministra dopravy a výstavby Árpáda Érséka a generálneho riaditeľa ŽSR Martina Erdössyho sa dnes, t.j. 5. septembra 2017 uskutočnil Kontrolný deň tunela Diel pri obci Nimnica. Zástupcovia ministerstva dopravy, zhotoviteľa (Združenie Nimnica), investora (ŽSR), projektanta (Reming Consult a.s.) a samosprávy si pozreli aktuálny priebeh výstavby zo strany západného portálu tunela Diel, oboznámili sa s práve realizovanými prácami, zhodnotili plnenie harmonogramu, ako aj riešenie problémov, ktoré uvedená stavba so sebou prináša. Súčasťou akcie bolo aj tradičné posvätenie sochy svätej Barbory, patrónky baníkov, ktorú posvätil Mos. Mgr. Michal Keblušek

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC ke kauze objektu bývalé polikliniky v Praze

Vyjádření Správy železniční dopravní cesty, státní organizace (SŽDC) ve věci bývalé polikliniky v Praze na Jeseniově ulici a k jejímu dalšímu postupu:

Odvolací soud dnes potvrdil ve výroku č. I rozsudek soudu prvního stupně. Tato skutečnost znamená, že do jednoho měsíce od právní moci, která nastane okamžikem doručení písemného vyhotovení rozsudku odvolacího soudu oběma stranám, je žalovaná strana povinna nemovitosti (budovu i pozemky) vyklidit. Proti rozsudku Městského soudu již není přípustný řádný opravný prostředek.

Soud dospěl k jednoznačnému závěru o tom, že zanikl vztah ze smlouvy o výpůjčce. Pokud jde o argumentaci ohledně dobrých mravů, tu jednoznačně odmítl s poukazem na to, že žalovaná strana od počátku věděla o tom, že skončí smluvní vztah na dobu určitou a není jakýkoliv nárok na prodloužení smlouvy.

SŽDC vítá rozhodnutí soudu, které potvrdilo naše stanovisko o protizákonném užívání objektu. Věříme, že protistrana bude stejně jako každý řádný občan tohoto státu respektovat rozhodnutí soudu a objekt vyklidí. SŽDC bude činit potřebné kroky k tomu, aby naplnila své zákonné povinnosti, tedy využívat všechny právní prostředky při uplatňování a hájení svých práv a práv státu jako vlastníka majetku, a mohla zahájit rekonstrukci objektu.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 35. týždeň

V 35. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k trom zrážkam civilnej osoby s vlakom. Vo všetkých troch prípadoch išlo o smrteľnú zrážku. Tieto nehody stali v úseku Kamenica nad Cirochou – Humenné, Východná – Štrba a na železničnej stanici (ŽST) Nové Mesto nad Váhom. Zmeškaných bolo 14 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metrans testuje hybridní lokomotivy od Alstomu

Společnost Metrans od pátku testuje v kontejnerovém terminálu v pražské Uhříněvsi novou hybridní lokmotivu H3 od Alstomu. Lokomotiva dorazila z Hamburku ve čtvrtek. Její nasazení na posunu v největším středoevropském terminálu kombinované dopravy schválil Drážní úřad; jde zatím o zkušební provoz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky na trati Zlatná na Ostrove – Komárno

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 5. až 8. septembra 2017 a 11. až 13. septembra 2017, v čase od 8.00 h do 15.55 h, realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Zlatná na Ostrove – Komárno – Komárno štátna hranica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opravy hlavního nádraží v Praze míří do finále

Na pražské hlavní nádraží opět začaly zajíždět rychlíkové spoje z Děčína, skončila totiž oprava střechy, kvůli které vlaky končily v Holešovicích. Železničáři začali s rekonstrukcí v roce 2015, oprava měla být hotová v květnu tohoto roku. „Zahájení stavby jsme ale museli posunout z důvodu souvisejících výluk jako jsou třeba opravy tunelů,“ řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Európsky týždeň mobility 2017 v Spišskej Novej Vsi

Európsky týždeň mobility sa koná každý rok od 16. do 22. septembra s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a  podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility a  zároveň vyzvali svojich obyvateľov využívať pre prepravu multimodálnu dopravu (peši, bicyklom či hromadnou dopravou).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První modernizace Pendolina ČD ve finále

Kompletní modernizace první ze sedmi jednotek pendolino je fakticky hotová. Dráhy slibují představení první vylepšené soupravy za zhruba dva týdny,  na svém facebookovém profilu ale už zveřejnily první obrázky. Ačkoliv se z nich nedá příliš vyvozovat, první komentáře jsou vesměs příznivé.

Celou zprávu najdete na této stránce.