Dopravné správy

DPMK pozýva na Deň mestských podnikov

Mesto Košice, mestské podniky a organizácie pozývajú Košičanov na Deň mestských podnikov v nedeľu 3. septembra 2017 so začiatkom o 13:30 hod. v Kulturparku na Kukučínovej ulici. Pre návštevníkov je pripravený pestrý a atraktívny program, určených pre malých i veľkých.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tisíce úředníků by mohly sídlit v drážních budovách

Správa železniční dopravní cesty v příštích pěti letech opraví 560 nádraží, do oprav i modernizací investuje 8,4 miliardy korun. Po opravách chce pro ně správa najít další využití. Některá z nich by se tak mohla stát sídlem pro tisíce úředníků. Například v Prostějově bude v drážní budově sídlit policie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spolu chránime vaše srdcia. Aj vo vlakoch ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) sa už po desiaty raz pripojí ku kampani SPOLU CHRÁNIME VAŠE SRDCIA, ktorú organizuje Slovenská nadácia srdca. Každý utorok, stredu a štvrtok od 5. do 28. 9. 2017 vypraví spolu 16 rýchlikov so špeciálnymi kupé, rezervovanými pre odborníkov na srdcovocievne ochorenia. V nich si budú môcť cestujúci nechať bezplatne zmerať krvný tlak, hladinu cholesterolu, cukru a fibriláciu predsiení a prekonzultovať svoje prípadné otázky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo chystá modernizaci dieselových lokomotiv

Státem vlastněný nákladní dopravce ČD Cargo chystá velkou obnovu svých nejstarších lokomotiv, které mají za sebou často i přes čtyřicet let služby. Za modernizaci dieselových lokomotiv a nákup nových chce utratit řádově miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v zastávkach bratislavskej MHD

Od 4. septembra 2017 príde k nasledujúcim zmenám v sieti zastávok MHD ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zkušební okruh není ve Velimi, zlobí se Cerhenice

Městys Cerhenice chce dosáhnout, aby se jedna z nejziskovějších částí české železnice, přejmenovala. Usilují o změnu jména Zkušebního centra VUZ Velim, jak se označuje jediný tuzemský železniční zkušební okruh a jeho zázemí tak, aby obsahoval slovo Cerhenice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Posilová doprava do Veľkého Šariša

V sobotu 2. septembra 2017 bude z dôvodu konania Dňa otvorených dverí v Pivovare Šariš posilnená doprava medzi Prešovom a Veľkým Šarišom. Pravidelné linky 14 a 45 budú premávať podľa bežného cestovného poriadku. Pri cestovaní do/z pivovaru je potrebné použiť zastávky Pod Sordokom (linka 14) alebo Pivovar (linka 45). Na týchto linkách platí v plnom rozsahu bežná tarifa - pre cestovanie z Prešova do Veľkého Šariša a späť je potrebné mať platný cestovný lístok v I. aj II. tarifnom pásme.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecký kraj kupuje soukromého dopravce

Liberecký kraj míří k získání většinového podílu ve společnosti ČSAD Liberec, která zajišťuje základní dopravní obslužnost především na Liberecku.  Je tak prvním krajem, který si koupí soukromého dopravce. Zastupitelé dnes chystanou transakci vzali na vědomí i  přes snahu společnosti Busline a jejích odborářů ji zabránit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výstavba náhradnej bytovky pre obyvateľov v Nimnici

Dobrý deň, chcel by som požiadať o vyjadrenie pre MY Noviny k plánovanej výstavbe náhradnej bytovky pre obyvateľov v Nimnici. Pri tuneli sa zvyšuje pracovný ruch a  znižuje kvalita bývania. V akom štádiu je výstavba novej bytovky, resp. jej príprava ? Na akých pozemkoch a v ktorej časti bude situovaná ? Komunikuje ŽSR s obyvateľmi o procese náhradnej stavby ? Stíha sa všetko podľa harmonogramu ?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

SŽDC hodlá oživit osobní nádraží

První rok nádraží v rukou Správy železniční dopravní cesty připomínal investiční rozcvičku. Teď přichází ostrý pětiletý maraton rekonstrukcí. Do oprav přiteče přes osm miliard korun. Ročně se sbíječky zavrtají do více než stovky staničních budov a zastávek a připraví se celkové opravy padesátky nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v košickej MHD

Od soboty 2. septembra 2017 dochádza k obnove električkovej dopravy na sídlisko Nad jazerom, do Barce a na ulicu Boženy Němcovej. Zároveň sa začína ďalšia etapa rekonštrukčných prác, počas ktorej bude úplne vylúčená električková doprava na Tr. SNP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V žst. Praha hl.n. končí postávání u panelu odjezdů

Od prvního září dojde ke změně informování cestujících o odjezdech vlaků na hlavním nádraží v Praze.

Nově budou cestující o vypravení vlaku informováni na odjezdových tabulích již 30 minut před odjezdem konkrétního spoje. Na informačních tabulích v hale a v podchodech k jednotlivým nástupištím, bude u každého vlaku vyznačen nejenom čas odjezdu, ale také číslo nástupiště. Bude však docházet k situacím, kdy na nástupišti bude v té době přistaven i jiný vlak. Například může v této stanici končit jízdu či se přesouvat do depa. Cestující by se tedy před nástupem do vlaku měli ujistit, že skutečně nastupují do správného spoje. Informace o tom, kam který vlak jede, jsou standardně vyznačeny v informačních rámečcích přímo na dveřích nebo boku skříně železničního vozu.

Přínos tohoto opatření spatřujeme především ve skutečnosti, že cestující budou mít dostatek času se beze spěchu dostavit ke správnému nástupišti pohodlně nastoupit do svého vlakového spoje.

Výluka električiek na košickej Triede SNP

Predĺženie rekonštruovanej električkovej trate na Triede SNP obmedzí niekoľko liniek MHD. Z dôvodu technologických prác na električkovej trati dôjde v piatok 1. septembra 2017 k týmto zmenám v MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začátek školního roku s Českými drahami

České dráhy v souvislosti s koncem prázdnin a začátkem školního roku 2017/2018 posílí o nadcházejícím víkendu dopravu, ale navíc v těchto dnech a hlavně pak v pondělí a v úterý posílí osobní pokladny ve vybraných železničních stanicích větších měst. Důvodem bude očekávaný zájem o vyřízení studentských průkazů pro dojíždění do školy. Studenti si mohou formuláře pro potvrzení ve škole vyzvednout na stanicích již dnes, před zahájením školního roku.

Žákovské a studentské jízdné umožňuje cestovat mezi domovem a školou výrazně levněji. Například student (15 - 26 let) zaplatí při každé cestě z Kolína do Prahy (62 km) jen 56 Kč a ušetří tak 37 Kč, při kombinaci studentské slevy a zákaznické karty IN 25 pak zaplatí jen 42 Kč a ušetří až 51 Kč. Při denním dojíždění pak může využít měsíční předplatní jízdenku za 1176 Kč, kdy jedna cesta vyjde jen na cca 29,40 Kč. Úspora oproti obyčejnému jízdnému je pak až 63 Kč.  

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Deň železnice v Humennom

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Podvihorlatským železničným spolkom otvorí v sobotu 2. septembra 2017 v Humennom už piaty ročník Dňa železnice. Od deviatej ráno do piatej poobede budú mať záujemcovia jedinečnú možnosť nahliadnuť do priestorov rušňového depa, ktoré je bežne verejnosti neprístupné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skupina České dráhy v pololetí meziročně zvýšila zisk

Skupina České dráhy v prvním pololetí letošního roku vykázala podle mezinárodních účetních standardů zisk 537 milionů korun. To je meziroční zlepšení o 127 milionů korun. Zisková byla osobní i nákladní doprava.

České dráhy přepravily za prvních šest měsíců 86,9 milionu zákazníků, což představuje meziroční nárůst o 1,3 milionu. To se samozřejmě odrazilo ve vyšších tržbách z prodeje jízdních dokladů. Do kladného výsledku segmentu osobní dopravy se promítly také kurzové zisky a nižší úrokové náklady, kterých firma dosáhla refinancováním části starších dluhopisů loňskou úspěšnou emisí za výhodnějších podmínek.

Bližší informace najdete v přiložených tiskových zprávách a také v prezentaci na odkazu: http://www.ceskedrahy.cz/pro-investory/financni-zpravy/pololetni-zpravy/-5597/

Tiskové zprávy:

České dráhy hospodařily v prvním pololetí se ziskem
ČD Cargo zastavilo pokles výkonů a investuje do své budoucnosti

K modernizácii železničnej trate pri Považskej Bystrici

1. Prečo musia obyvatelia bytovky v Nimnici, pri ktorej sa buduje tunel, bývať naďalej v pôvodných bytoch, napriek tomu, že im boli prisľúbené náhradné byty?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

 

Projekt nejdelšího tunelu SŽDC vstává z mrtvých

Projekt nejdelšího tunelu v tuzemsku na čtvrtém železničním koridoru u Českých Budějovic vstává z mrtvých. Správa železniční dopravní cesty aktuálně uzavírá ekonomickou studii, která je vůbec poprvé pro tunelovou variantu v úseku Nemanice – Ševětín příznivá. Z celkových dvaceti kilometrů projektu, pro který se vžila zkratka NEMAŠE, by tak mohlo být osm vedeno pod zemí dvěma tunely. Ten Chotýčanský by se přitom s více než pěti kilometry stal tuzemským rekordmanem, Hosínský by měl zhruba tři kilometry.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v cestovných poriadkoch prešovskej MHD

Od nedele 3. septembra 2017 začínajú v súvislosti s novým školským rokom platiť nové cestovné poriadky MHD. Oproti predošlým neprinášajú veľa zmien, na jednotlivých linkách je zachovaný pôvodný rozsah premávky a rozdiely sú len v časových polohách vybraných spojov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pars nova opravila MVTV 2 pro SŽDC

Remotorizace prvního montážního vozu trakčního vedení (MVTV) pro Oblastní ředitelství SŽDC Olomouc proběhla v Pars v průběhu března – května. Poslední taková rozsáhlá oprava těchto vozů byla ve firmě provedena před deseti lety.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě
.