Dopravné správy

Do Žiliny prišiel prvý trolejbus Škoda 27 Tr Solaris

Do vozovne trolejbusov DPMŽ dnes, 28. augusta 2017 zavítal na nákladnej cestnej súprave z Bratislavy prvý článkový trolejbus Škoda 27 Tr Solaris. V Žiline bude pokračovať proces schvaľovania nového typu dráhového vozidla, ktorý v uplynulých dňoch už prebiehal v hlavnom meste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD rozšíří nabídku občerstvení a služby v 1. třídě

Rádi bychom Vás informovali o rozšíření služeb ve vlacích národního dopravce, Českých drah, od září letošního roku. Dopravce nabídne například občerstvení až na místa cestujících prostřednictvím služby ČD Minibar nově v téměř dvacítce rychlíků mezi Prahou a Hradcem Králové. Automaty s chlazeným občerstvením, např.  nápoji a sušenkami, budou nově k dispozici cestujícím v rychlících vyšší kvality na trase Praha - Pardubice - Česká Třebová - Svitavy - Blansko - Brno. Tyto vlaky jsou operované moderními jednotkami InterPanter. Služba ČD Minibar se objeví také ve dvou párech vlaků Praha - Olomouc - Luhačovice. Rozšíří se i některé další služby. České dráhy připravují další rozšíření svých služeb a komfortu svých vlaků také od prosincové změny jízdních řádů. O těchto novinkách budeme informovat během podzimních měsíců.  

Další podrobnosti o zářijovém rozšíření služeb ve vlacích Českých drah naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Deň železnice na Detskej železnici

Plnou parou vpred! je najväčším podujatím organizovaným na detskej železničke. Počas dvoch dní môžu návštevníci nazrieť do zákulisia prevádzky, na stanovište rušňovodiča a kuriča či povoziť sa v kabíne strojvodcu. Vlak zo stanice Čermeľ po oba dni vyrazí o 9:20, 11:20, 13:20, 15:20 a o 17:20.

Celú správu nájdete na tejto stránke. A redakcia VLAKY.NET k správe dodáva, že tie oba dni sú 1. a 2. septembra, čo z nej akosi vypadlo.

Jak zrychlit vlaky mezi Prahou a Mnichovem

Železniční spojení Praha – Mnichov má zásadně zrychlit, slibuje ministerstvo dopravy. Do roku 2030 nemá cesta trvat déle než čtyři hodiny.  Pomoci tomu má i zařazení modernizace tratí na bavorské straně do kategorie naléhavé potřeby. Jak chtějí obě strany zrychlení spojení, které je dnes spíše ostudou, docílit? 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR chcú elektrifikovať trať z Bánoviec po Humenné

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú elektrifikovať trať z Bánoviec nad Ondavou po Humenné, ktorá je dlhá približne 33 kilometrov. Vysúťažili už dodanie projektovej dokumentácie potrebnej na tento projekt za 683.110 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zákazku pre ne zabezpečí združenie firiem Reming Consult a Dopravoprojekt.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo kupuje další Vectrony

Už šestou lokomotivu Siemens Vectron přebere v září společnost ČD Cargo. Státem vlastněný nákladní dopravce uplatnil opci na další tři lokomotivy. Chtěl by i další, ale na ty musí vypsat novou soutěž.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatná MHD pre študujúcich Žilinčanov

Od piatku 1. septembra 2017 budú môcť študujúci Žilinčania odo dňa dovŕšenia 15 rokov do dňa dovŕšenia 26 rokov využívať služby žilinskej MHD bezplatne. Cestujúci od 15 do 26 rokov musia splniť nasledujúce podmienky, aby mali nárok na bezplatnú prepravu ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC bude masivně investovat do výpravních budov

SŽDC v prvním roce správy nádraží intenzivně pracovala na přípravě detailního plánu komplexních rekonstrukcí, modernizací a revitalizací výpravních budov, nikoliv jen dílčích zásahů a akutních oprav. Ročně se očekávají stavební práce u více než stovky staničních budov a zastávek. Přelomový z tohoto pohledu bude příští rok, kdy výrazně naroste množství větších investičních akcí. Státní organizace dále plánuje připravit každý rok celkové modernizace padesátky nádraží. Souhrnné náklady na správu, opravy a investice v letech 2017 až 2022 dosáhnou výše 8,4 miliardy korun.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Posilnenie na trati Floridsdorf - Schwechat - Wolfsthal

Viedeň a Dolné Rakúsko rozhodli o posilnení vlakového spojenia S7, ktoré premáva na trase Floridsdorf-letisko Schwechat-Wolfsthal. V časoch špičky budú od 4. septembra na tejto trase každú hodinu namiesto dvoch vlakov premávať štyri. Linka S7 je okrem City Airport Train (CAT) a Aiportbus jediným verejným spojením na viedenské letisko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí pořídit 10 nových motorových jednotek

České dráhy vyhlásily soutěž na výrobce 10 moderních bezbariérových motorových jednotek pro trať Praha - Kladno.

„Moderní jednotky nabídnou na trati Praha – Kladno zcela nové služby a vybavení, které už znají cestujících z desítek dalších linek Českých drah, ale zde jsme je zatím nenabízeli. Bude mezi ně patřit klimatizace interiéru vozů, elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobných spotřebičů cestujících, jako jsou notebooky a mobilní telefony, nebo stále více vyhledávané připojení k internetu prostřednictvím palubní Wi-Fi sítě“, upozorňuje Miroslav Kupec, člen představenstva ČD odpovědný za techniku, servis a majetek.

České dráhy v současnosti provozují přibližně 700 motorových vozů a jednotek. Zhruba polovina z nich je zcela nebo částečně nízkopodlažní a další jsou přizpůsobeny pro cestování osob na vozíku např. prostřednictvím speciální zdvihací nástupní plošiny. Průměrný věk motorových vozů a jednotek od uvedení do provozu (to znamená buď od výroby nebo od podstatné modernizace) je cca 20 let.

Další podrobnosti o nákupu 10 moderních bezbariérových jednotek pro trať Praha - Kladno naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK, ŽSR, ZSSK Cargo a ruksaková aféra

V posledných týždňoch vzbudila pozornosť verejnosti ale aj Národnej kriminálnej agentúry správa, že Štefan Hlinka, ktorý sedel od septembra 2012 až doteraz v dozornej rade štátneho nákladného železničného prepravcu ZSSK Cargo stratil batoh s 300-tisíc eurami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Migranti cestují přes Brenner v podvozku vlaku

Rakouská policie nedávno objevila šest migrantů, kteří se snažili překročit hranici z Itálie v podvozku nákladního vlaku. Podle BBC se v poslední době tímto způsobem snaží na sever proklouznout čím dál víc migrantů pobývajících v Itálii.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Bánov – Nové Zámky

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 30. augusta 2017, v čase od 9.10 h do 12.45 h, realizovať výlukové práce v úseku Bánov – Nové Zámky. V rámci tejto výluky sa v železničnej stanici (ŽST) Nové Zámky zrealizujú činnosti spojené s návarom výhybkových súčiastok. V úseku Nové Zámky – Bánov sa zrealizujú činnosti spojené s výmenou koľajníc s ich následným zvarením. Dôvodom prác je odstránenie defektoskopických chýb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Má Škoda šanci v polském tendru na lokomotivy?

Zatímco Bombardier a Siemens prodávají své vícesystémové lokomotivy už po stovkách, lokomotiva 109E z produkce Škody Transportation je zatím obchodně propadák. Mohlo by se to změnit: v Polsku se rozběhla velká soutěž na nové lokomotivy. Polský státem vlastněný dopravce PKP Intercity vypsal soutěž na dodávku 20 elektrických lokomotiv s opcí na dalších deset.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 34. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k piatim zrážkam civilnej osoby s vlakom. Všetkých päť zrážok bolo smrteľných. Zrážky sa stali v úseku Trnava – Šelpice (2-krát), Púchov – Považská Bystrica, Malacky – Veľké Leváre a na železničnej stanici (ŽST) Nové Mesto nad Váhom. Zmeškaných bolo 13 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Letní vlakový projekt „Kredenc“

Letní, „čundrácké“ cestovaní vlakem je příjemné. Člověk se dívá, jak za okny ubíhá krajina, a většinou nikam nespěchá. S kamarády si vypráví zábavné historky a těší se nejen na cílovou stanici, ale také z cesty. Spolek Kult – jmenovitě především producent Jan Kvasnička a režisér Filip Nuckolls – připravil letní vlakový projekt Kredenc, který přináší právě takovou radost z putování a malebné obrázky za okny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V úseku Šaštín-Stráže – Kúty je doprava obnovená

Dážď a  silný vietor počas nedeľného večera (27. augusta 2017) výrazne obmedzili železničnú dopravu na Slovensku. Búrky a s tým súvisiaci vietor spôsobili vyvrátené stromy či popadané konáre na železničnú trať. Na viacerých železničných úsekoch sa tým poškodilo aj trakčné vedenie, najhoršia bola situácia v úseku Šaštín-Stráže – Kúty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Doprava na Kladensku pod taktovkou Ropidu vázne

Zapojení Kladenska do systému Pražské integrované dopravy se hned v prvním dni provozu mimo víkend neobešlo bez problémů. Hned ráno vypadly kompletně na celý den dvě linky, protože dopravce na ně nezajistil řidiče. Odpoledne se k nim potom přidala třetí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V čase výluk MHD zostáva iba pešibus

V čase električkových a trolejbusových výluk v Starom Meste nastávajú pre nemotorizovaných krušné chvíle. Staromešťanom a Staromešťankám nezostáva na kratších trasách nič iné ako využiť starý dobrý pešibus. Má množstvo výhod. Zastávky si človek spraví tam, kde potrebuje. Podľa nálady si môže vybrať slnečnú alebo tienistú stranu ulice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express bez jednoho Flirtu nejméně do prosince

Soukromý dopravce Leo Express bude nejméně do konce letošního jízdního řádu jezdit jen se čtyřmi jednotkami Stadler Flirt a s omezeným jízdním řádem. Důvodem je nehoda vlaku v Přerově letos v červnu, kdy vlak narazil do zarážedla na přerovském nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.