Dopravné správy

ZSSK na začiatku školského roka posilní vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko posilní od štvrtka 31. augusta vlakové spojenia po celom Slovensku. Dôvodom je očakávané zvýšené množstvo cestujúcich v súvislosti s predlženým víkendom pred koncom prázdnin a začiatkom školského roka. Pred predlženým víkendom z Bratislavy vypravia jeden regionálny rýchlik do Žiliny a dva rýchliky do Košíc a Humenného.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soukromníkům se na německých kolejích nedaří

Provozovat železniční byznys v Německu jako soukromý dopravce bez plateb z veřejných rozpočtů se ukazuje jako mimořádně těžký úkol. Společnost HKX (Hamburg–Köln–Express) zastaví od 3. října na dva měsíce svůj provoz. Firma omezení oznámila na svých webových stránkách. Vyjet se chystá znovu až v prosinci s novým jízdním řádem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako vznikla kauza vlakov na púť do Šaštína

Železničná spoločnosť Slovensko v tomto roku napokon vypraví mimoriadne vlaky na Národnú púť, ktorá bude 15. septembra pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne v okrese Senica. Pôvodne mimoriadne vlaky nemali ísť, pretože ministerstvo dopravy, ktoré vedie Árpád Érsek (Most-HÍd), ich na rozdiel od minulosti neobjednalo. Tieto vlaky bývajú podľa Železničnej spoločnosti Slovensko stratové. V minulých rokoch boli mimoriadne vlaky z Prievidze a Zlatých Moraviec na púť do Šaštína – Stráží samozrejmosťou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské hlavní nádraží bude mít jiného správce

Po mnoha letech odchází ze správy hlavního nádraží v Praze společnost ISS. V soutěži Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) nabídlo nejnižší cenu sdružení firem Mark2 Corporation Czech a Mark2 Corporation Logistics. Obě strany už podepsaly smlouvu, jak vyplývá z registru smluv.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúcich bude voziť moderný Mravec

Bude úspornejšia, vybavená klímou, WiFi pripojením, banermi v Braillovom písme a ďalšími vymoženosťami. Nová motorová jednotka rady 813, ktorú v stredu Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila do testovacej prevádzky, bude patriť k najmodernejším vlakom, aké po našich železniciach premávajú. Svoju prvú jazdu absolvovala zo Zvolena do Banskej Bystrice. S platnosťou nového grafikonu od decembra tohto roku bude voziť cestujúcich na linke Kraľovany - Trstená. Dostala pracovné meno Mravec.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD kupují správce jízdních řádů Chaps

České dráhy (ČD) kupují správce jízdních řádů Chaps, který provozuje například vyhledávač Idos.cz. Obě společnosti spolu již 15 let spolupracují, Chaps odprodej sám nabídl. Výše transakce zatím nebyla zveřejněna, protože jednání ještě neskončila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácie vozovne DPB Jurajov dvor pokračuje

Po prvej etape modernizácie údržbovej základne vo vozovni Jurajov dvor - Trnávka, ktorá prebehla v roku 2015, sa v auguste 2017 začína realizovať druhá etapa modernizácie tejto vozovne. V rámci 2. etapy pôjde o modernizáciu, resp. výstavbu týchto hlavných objektov ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Horor z kamery řidičky pražské tramvaje

Nebýt pozornosti pražských řidičů a řidiček tramvají, docházelo by v ulicích hlavního města k o mnoho více dopravním nehodám. I to je patrné ze záznamu, který zachycuje desítky nebezpečných situací z posledních týdnů. Natočila ho přímo jedna z řidiček pražských tramvají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počet nehôd na sieti ŽSR výrazne stúpa

Železnice Slovenskej republiky zaznamenali na tratiach počas prvých šiestich mesiacov tohto roka 117 nehôd, je to až o 22 prípadov viac ako v rovnakom období minulého roka. Medzi takéto nehody zaraďujeme zrážku a vykoľajenie vlaku, požiar koľajového vozidla, zranenie osoby spôsobené pohybom koľajového vozidla a iné nehody, ktoré vznikajú najmä pri posune.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express plánuje vlaky na lince Praha - Berlín

Český dopravce Leo Express chce v příštích letech začít provozovat železniční spoj mezi Prahou a Berlínem. Firma nedávno vstoupila na německý trh, kdy koupila společnost Locomore. Její první vlak směřující z Berlína do jihoněmeckého Stuttgartu vyjel na trať ve čtvrtek odpoledne.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena v slovensko-maďarskej komisii pre dopravu

Predsedom slovenskej časti zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre otázky dopravy, spojov a ich infraštruktúry sa má stať štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Viktor Stromček (Smer). Nahradiť by tak mal terajšieho ministra Árpáda Érseka (Most-Híd). Návrhom rezortu by sa mala na svojom najbližšom zasadnutí zaoberať vláda.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Jinonicích zase zastavuje metro

Cestující pražským metrem mohou znovu využívat stanici Jinonice na lince B. Po dokončení rekonstrukce za 145 milionů korun zde dopravní podnik obnovil plný provoz. Stanici uzavřel v lednu kvůli tomu, že sem zatékala voda. K otevření Jinonic mělo původně dojít už na začátku srpna - dopravní podnik ale podcenil míru prosakování vody, načež došlo ke zpoždění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové stredoškolské ISIC nemožno využiť v IDS BSK

Bratislavská integrovaná doprava informovala, že od nového školského roka stredné školy vydávajú nové študentské ISIC karty, ktoré nie je možné používať na zakúpenie predplatného cestovného lístka, alebo ako elektronickú peňaženku v doprave, keďže nie sú zaradené do dopravného systému TransCard.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Praha chystá projekt „Nové spojení 2“

Hlavní město chce zadat změnu územního plánu nutnou pro plán posílení kapacit a propojení železnice v metropoli. Takzvaný projekt Nové spojení 2 zahrnuje i dva tunely a novou podzemní stanici umístěnou mezi Hlavním nádražím a Muzeem. Změnu územního plánu doporučili radní, musí ji ještě schválit zastupitelé. Projekt je zatím pouze ve fázi studie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Služby cestujúcim na poštách v Bratislavskom kraji

Slovenská pošta ponúka klientom v Bratislavskom kraji v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava novú službu – možnosť zakúpiť si predplatený cestovný lístok (električenku) a dobiť si elektronickú peňaženku. Tzv. služby cestujúcim sú dostupné na každej zo 111 pôšt v Bratislavskom kraji, spolu na 329 označených priehradkách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestující kritizují FlixBus

Německá společnost FlixBus v polovině srpna plně rozšířila své služby i na české vnitrostátní spoje. Na trh zavedla plovoucí ceny, díky kterým se občas dostala níže než konkurence. Avšak „plusové body“ sráží podle cestujících velká zpoždění autobusů a také nedostatečná komunikace společnosti s klienty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ekologická preprava tovaru s DPD

Ekologicky zmýšľajúcim firmám a internetovým obchodom záleží na tom, aby bola aj preprava ich tovaru šetrná k životnému prostrediu. Využiť môžu služby spoločnosti DPD, ktorá sa zameriava na neutralizáciu dopadu svojho podnikania na životné prostredie. Vďaka korporátnemu programu DPDgroup, DrivingChange™, je každý balík doručovaný cez DPD uhlíkovo neutrálny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budou na trati přes Vysočinu státní postrky?

Mezi Ministerstvem dopravy, Správou železniční dopravní cesty a sdružením nákladních dopravců ŽESNAD.CZ vzniká nový plán, jak obstarat pro nákladní vlaky mezi Kolínem a Brnem další použitelné trasy mimo hlavní koridor přes Českou Třebovou, který je kapacitně přetížen osobní dopravou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Niektoré tarifné služby DP Bratislava už aj na poštách

Dopravný podnik Bratislava v spolupráci so Slovenskou poštou ponúka od 19. augusta 2017 možnosť zakúpenia predplatného cestovného lístka IDS BK (PCL) a dobíjanie elektronickej peňaženky (EP) na všetkých 111 pobočkách Slovenskej pošty v Bratislavskom kraji. Oproti iným možnostiam tohto predaja (predajne dopravcov, multifunkčné automaty) má predaj na poštách viacero obmedzení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express prodlouží svou linku na Ukrajinu

Tuzemský soukromý dopravce Leo Express prodlouží od září linku z Prahy do ukrajinského Mukačeva o úsek do Chustu a Rachova. Prodloužená linka bude jezdit čtyřikrát v týdnu, vždy v pondělí, pátek, sobotu a neděli.

Celou zprávu najdete na této stránce.