Dopravné správy

Náhradná autobusová doprava v bratislavskej MHD

Pre opravu komunikácií v okolí Valašskej a Lovinského bude od 28. augusta približne do 17. septembra 2017 vylúčená premávka liniek 64, 204, 207, a N47 v tejto oblasti. Zavedená bude náhradná autobusová linka X47.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Několik stanic v pražském metru čeká modernizace

Pražský dopravní podnik (DPP) se chystá opravit stanice metra Skalka, Dejvická a Náměstí Republiky. Na Karlově náměstí a u Anděla připravuje opravu eskalátorů. V úterý to řekl generální ředitel DPP Martin Gillar.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čína bude mať opäť najrýchlejšie vlaky na svete

Čína bude opäť krajinou s najrýchlejšími vlakmi na svete v prevádzke. Na budúci týždeň totiž hodlá obnoviť maximálnu rýchlosť – 350 kilometrov za hodinu – elektrických jednotiek Fu-sing Chao, ktorá bola v roku 2011 po dvoch haváriách s bilanciou 40 mŕtvych obmedzená na 300 km/h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC upraví dvě desítky nebezpečných přejezdů

Incident u Kolína, kde vlak ve 160 km/h málem smetl z přejezdu zaseknuté osobní auto, znovu poukázal na letitý problém zabezpečení některých přejezdů v Česku. Jejich modernizace, kterou započala železniční správa, však postupuje pomalu. Jako první by měl přijít na řadu přejezd ve Studénce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vodná nádrž Nosice a ŽSR

Dobrý deň, obrátili sa na mňa považskobystrickí rybári a majitelia pobrežných rekreačných zariadení na Vodnej nádrži Nosice. Je tam podľa nich katastrofálna situácia s výškou vodnej hladiny, momentálne je voda tak nízko, že v podstate 2/3 priehrady je na suchu. Rapídne to obmedzuje výkon rybárskeho práva a rekreačné aktivity, rovnako takmer úplne je znemožnená plavba po vodnom diele. Chcem Vás požiadať o informáciu, či kritický stav vodnej hladiny súvisí s rekonštrukciou železničnej trate a s ňou súvisiacou výstavbou železničného mosta nad priehradou. Ak nízky stav hladiny súvisí s rekonštrukciou, potrebujem informáciu, dokedy bude trvať. Kompetentní pri začiatku výstavby tvrdili, že s hladinou sa bude v súvislosti s rekonštrukciou hýbať len minimálne. A takýto nízky stav si nepamätajú ani najstarší pamätníci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura připouští, že útok FlixBusu neustojí

Pod dlouhých letech dostal Radim Jančura soupeře, jehož pravidlům se musel chtě nechtě podřídit. Za německým Flixbusem, který spustil v Česku autobusové linky mezi velkými městy, stojí silný kapitál a majitel RegioJetu ví, že bude jen velmi těžké ho porazit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Arriva ovládla chorvátsku autobusovú spoločnosť

Deutsche Bahn (DB, Nemecká železnica) prevzala rozhodujúci podiel v najväčšom chorvátskom súkromnom prevádzkovateľovi autobusových služieb. Dcéra DB Arriva kúpila 78,3 percenta spoločnosti Autotrans-Gruppe (ATG), ktorá má vyše 1100 zamestnancov a takmer 450 autobusov. Dnes o tom informovalo vedenie Nemeckej železnice v Berlíne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem Českým rájem letos naposled

Tuto sobotu 26. 8. 2017 jedeme naposledy v tomto roce jízdy "Parním vlakem Českým rájem". V čele parního vlaku pojede opět po velké opravě lokomotiva 310.0134 vlastní silou. V soupravě bude taktéž poprvé zařazen nově reonstuovaný vůz Ci. Těšíme se na vaši účast!

Více na této stránce.

ZSSK k začiatku školského roka

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že vzhľadom na očakávané zvýšené množstvo cestujúcich v súvislosti s predĺženým víkendom pred koncom prázdnin a začiatkom nového školského roka posilňuje vlaky osobnej dopravy na linkách po celom Slovensku už od štvrtka 31. augusta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dokončení opravy výpravní budovy v Rakovníku

SŽDC dnes slavnostně ukončila opravu rakovnické výpravní budovy. Po Dobříši, Zadní Třebani a Kostomlatech nad Labem se jedná o čtvrté nádraží ve Středočeském kraji, které letos prošlo dílčí rekonstrukcí. Stavební práce se zahájily letos v březnu. SŽDC vynaložila na opravu 5,4 milionu korun. 

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Na púť do Šaštína vypraví ZSSK mimoriadne vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví na Národnú púť v Šaštíne v piatok 15. septembra mimoriadne vlaky. Do pútnického mestečka sa tak budú môcť jednoducho dostať cestujúci z Prievidze, Partizánskeho, Topoľčian, Nitry, Zlatých Moraviec, Vrábeľ, Šurian, Nových Zámkov, Šale, Galanty alebo Serede. Spoje sú načasované tak, aby veriaci stihli slávnostnú omšu o 10.30 h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express poprvé vyjíždí v Německu

První český dopravce zahajuje provoz vlaků v německém vnitrozemí. Na trati Berlín–Frankfurt–Stuttgart vypravuje ve čtvrtek svůj první rychlík společnost Leo Express. Láká na nižší ceny, než jaké má státní dopravce Deutsche Bahn.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zo Zvolena do Bystrice vyrazila prvá jednotka 813.1

Prvú jazdu zo Zvolena do Banskej Bystrice absolvovala v stredu nová motorová jednotka MJ 813.111, ktorá vznikla modernizáciou pôvodných motorových vozňov radu 810 a prívesných vozňov radu 011.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čínské rychlovlaky opět zrychlí

Čína od září obnoví nejrychlejší vlakové spojení na světě, vlaky mezi Pekingem a Šanghají budou jezdit rychlostí 350 kilometrů v hodině. Trasu dlouhou 1250 kilometrů vlak ujede za čtyři hodiny a 30 minut. Postupně chce země přidávat další trasy. Rychlostí 350 kilometrů za hodinu začaly vlaky v Číně poprvé jezdit v srpnu 2008. V roce 2011, po kolizi dvou vlaků blízko města Wen-čou, při kterém zahynulo 40 osob a 191 bylo zraněno, byla rychlost vlaků snížena na 250 až 300 kilometrů v hodině.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ústredná nákladná stanica v Bratislave

Železničná stanica Bratislava ÚNS alebo ústredná nákladná stanica je železničná stanica v Bratislave, ktorá leží na trati ŽSR číslo 132 Bratislava hl.st. – Nové Mesto – Petržalka – Rajka. Budova leží vľavo v smere od hlavnej stanice v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parní vlak ČD vyrazí z Prahy-Braníka do Vlašimi

Tuto sobotu 26. srpna vypraví České dráhy poslední prázdninový nostalgický vlak do Posázaví. Pojede z Prahy-Braníka přes Davli, Jílové u Prahy, Čerčany a Benešov do Vlašimi. Soupravu, která bude sestavená z historických vozů 3. třídy a bufetového vozu, poveze parní lokomotiva „Ušatá“. Po trase vlaku bude možné navštívit řadu zajímavých míst, např. např. muzeum těžby zlata v Jílovém u Prahy, Vojensko-historické muzeum v Lešanech, pivovar Ferdinand v Benešově nebo zámek Jemniště v Postupicích.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě a také na webu old.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1742-svezte-se-parnim-vlakem-do-posazavi-a-podblanicka.

Prvé nové autobusy už prichádzajú do Bratislavy

Od piatka 18. augusta 2017 do Bratislavy prichádzajú prvé autobusy SOR NB 18 City z tohtoročnej dodávky. Do septembra bude spolu dodaných 32 kĺbových vozidiel SOR NB 18 City a 6 štandardných autobusov SOR NB 12 City. Zvyšných 22 zaobstaraných vozidiel SOR NB 12 City by malo byť dodaných v priebehu októbra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation chce dodat tramvaje do Varšavy

Společnost Škoda Transportation zvítězila v obřím tendru na dodávku až 213 tramvají do polské Varšavy. Plzeňská Škodovka nabídla moderní řešení vozidel ForCity Plus. Tendr byl ale zrušen. Škoda Transportation je ale ochotna dále s městem Varšava a dopravním podnikem jednat.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Legiovlak na košickej Hlavnej ulici

Legionársky vlak v podobe pojazdného múzea môžu oddnes [22. augusta] obdivovať návštevníci Hlavnej ulice v Košiciach. Ide o repliku jedného z vojenských vlakov, v ktorom sa prepravovali, žili i bojovali československí legionári v rokoch 1918-1920 v Rusku

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dokumentární film „Záhada lokálek“

V těchto dnech jsou dokončovány práce na celovečerním dokumentu Záhada lokálek, který bude premiérově uveden v rámci Národního dne železnice 23. 9. v Bohumíně. Film je exkurzí po zaniklých a ohrožených regionálních železničních tratích. Jeho ambicí je nastartovat širší celospolečenskou diskuzi o významu regionální železniční dopravy v České republice a příčinách její degradace. To vyjadřuje i motto filmu „Kam vedou koleje, tam je život“.

Celou zprávu najdete na této stránce.