Dopravné správy

Rekonštrukcia žst. Považská Bystrica

1. Kedy bude sprístupnené nástupište 2 a podchod? 2. Kedy bude na stanici osadená tabuľa s odchodmi a príchodmi vlakov? 3. Termín ukončenia rekonštrukcia.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

První třídou jezdí stále více lidí

Roste zájem o dražší jízdenky ve vlacích. Češi si ochotněji připlácí za pohodlnější jízdu a nadstandardní zacházení. Počet cestujících v první třídě vzrostl Českým drahám za první pololetí meziročně téměř o čtvrtinu a dvouciferný nárůst zaznamenal i RegioJet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predseda parlamentu zaplatí vlaky na šaštínsku púť

Dva mimoriadne vlaky, ktoré 15. septembra vypravia kvôli celonárodnej púti pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach, zaplatí líder SNS a predseda parlamentu Andrej Danko z vlastného vrecka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Černém Dole dokončují novou lanovku

Lyžaře v krkonošském Černém Dole od nové sezony bude vozit první čtyřsedačková lanovka ve středisku. Bude delší, rychlejší i pohodlnější než dosavadní třísedačka. O tři sta metrů se protáhne také přilehlá sjezdovka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavou prechádzal jedinečný polkilometrový vlak

Vlak dlhý bezmála pol kilometra prešiel v noci z nedele na pondelok Bratislavou. Okolo 2.30 h na niekoľko minút zastavil aj na Hlavnej stanici, aby z neho vystúpilo pár desiatok Slovákov. Celkovo sa vo vlaku viezlo asi 1 100 ľudí. Vracal sa z hudobného festivalu Banát v rumunskej obci Eibentál, kde žije najväčšia česká komunita v Rumunsku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Miliardová zakázka na železnici stojí

Modernizace další části koridoru od jižního portálu vinohradských tunelů v Praze ke stanici Praha – Hostivař nezačne nejspíše ani letos. Zakázka za více než tři a půl miliardy korun, kterou nejprve loni Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zrušila, zadrhla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Celou zprávu najdete na této stránce.

V americkej Pennsylvánii havaroval vlak, 33 zranených

Havária vlaku v meste Upper Darby v americkom štáte Pennsylvania si vyžiadala 33 zranených cestujúcich. Podľa zástupkyne spoločnosti SEPTA (Southeastern Pennsylvania Transportation Authority) Heather Redfern súprava v utorok pri príchode do stanice narazila do stojaceho vlaku, ktorý bol prázdny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na boj autobusů mohou doplatit České dráhy

České dráhy zatím nechystají upravit svůj ceník na trasách mezi Prahou a Brnem, Českými Budějovicemi a Plzní. Rozdíl v cenách jízdenek autobusů a vlaků se přitom podle analýzy serveru Zdopravy.cz ještě více zvýší v jejich neprospěch. Dobře to ilustruje například situace na trase Praha – Brno. Konkurenční boj u autobusů sníží cenu ke 145 korunám, na které zlevní RegioJet svůj autobus, FlixBus kromě akční nabídky 25 korun bude jezdit od 149 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

LEO Express kúpil nemeckého dopravcu Locomore

Český dopravca Leo Express preberá podľa magazínu Spiegel berlínsku železničnú spoločnosť Locomore, ktorá je v insolvencii. Jazdiť bude na trase medzi Berlínom a Stuttgartom na juhozápade Nemecka. Pri predaji cestovných lístkov chce česká firma spolupracovať s nemeckým autodopravcom Flixbus. Ten bude mať na starosti aj marketing, cenovú stratégiu a starostlivosť o zákazníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pozvánka na Mezinárodní mistrovství pákových drezín

Pozvánka na 6. ročník mezinárodního mistrovství ČR v jízdě pákových drezín

Klub železničních cestovatelů, spolek si vás dovoluje pozvat v sobotu 26. srpna 2017 na již 6. ročník mezinárodního mistrovství České republiky v jízdě pákových drezín (MMCRPD), který se uskuteční, jako již každoročně, na vlečce Česko-saských přístavů v Děčíně-Loubí od 10 do 16 hod. Akci pořádá Klub železničních cestovatelů ve spolupráci s panem Františkem Korelem, velkým fandou pákových drezín a také samozřejmě za podpory společnosti Česko-saké přístavy, s.r.o.

A na co se můžete těšit? Především na závody pákových drezín na ruční pohon. Závodit se bude na trati dlouhé 10 km (po 1,6 km bude vždy obrátka). Závodníci budou z Čech, Slovenska, Polska a Německa. K dispozici bude i jedna páková drezína pro návštěvníky, kteří si tak budou moci vyzkoušet jaké to je, jezdit s touto drezínou. Pro návštěvníky bude také přichystáno občerstvení. Nebudou chybět ani atrakce pro děti - skluzavka, která bude zdarma.

Návštěvníky bude na vlečku Česko-saských přístavů vozit historický motoráček M 262.1183, přezdívaný „kredenc“, mj. i tzv. „děčínském trianglu“. Dva páry spojů pojedou v trase Děčína hl.n. přes Děčín-Prostřední Žleb a Děčín východ dolní nádraží a opačně. Dále bude v provozu kyvadlová doprava mezi Děčínem východním dolním nádražím a vlečkou Loubí. Přesný jízdní řád vlaků naleznete na http://www.pakove-dreziny.cz/mapa.html.

Další informace naleznete na http://www.pakove-dreziny.cz a na telefonu 777 321 008. Těšíme se na vaši návštěvu.

Ing. Lukáš Verner, předseda spolku

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 33. týždeň

V 33. týždni na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k dvom zrážkam civilnej osoby s vlakom. Obe zrážky boli smrteľné, v jednom prípade išlo o zrážku na priecestí. K zrážke na priecestí došlo v úseku Bytčica – Žilina. Osobný vlak v tomto úseku na priecestí zrazil 23-ročnú ženu idúcu na bicykli. Po prevoze do nemocnice žena zraneniam podľahla. V druhom prípade išlo o samovraždu v úseku Krásna nad Hornádom – Nižná Myšľa, kde nákladný vlak zrazil a usmrtil muža. Zmeškaných bolo 7 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha vyzkouší elektrobusy dobíjené z troleje

Do Prahy se aspoň na čas vrátí v určité podobě trolejbusy. Dopravní podnik chce totiž v rámci testování elektrobusů vyzkoušet jejich dobíjení za jízdy přes troleje, což by mohlo prodloužit dojezd. Kilometr trolejí vyroste v Prosecké ulici v Praze 8. Pro stavbu pokusného trolejového vedení dopravní podnik zvolil bus číslo 140.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nostalgickým vlakom na Bardejovský jarmok

Na tradičný Bardejovský jarmok s môžu záujemcovia odviezť nostalgickým vlakom košickej Detskej železnice 26. augusta. Ako informoval šéf detskej železnice Ľubomír Lehotský, vlak odchádza o 7:55 z hlavnej železničnej stanice v Košiciach. Počet miest je obmedzený, a tak by záujemcovia nemali váhať s kúpou lístkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rozšíření výluky na trati Praha - Kladno

Chtěli bychom Vás upozornit na změnu výlukového jízdního řádu na trati 120 Praha – Kladno – Rakovník, která začne platit od dnešní půlnoci. Místo dlouhodobého výlukového jízdního řádu, který na této trati začal platit v souvislosti s opravami Negrelliho viaduktu dne 4. července, bude v období od 22. srpna od 00:00 do 3. září do 14:30 platit upravený výlukový jízdní řád (viz příloha). Důvodem je souběžná výluka Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) v úseku Praha-Bubny – Hostivice. Od 22. srpna do 3. září tak bude zastaven provoz vlaků v celém úseku Praha Masarykovo nádraží – Praha-Bubny – Hostivice. České dráhy zajistí v tomto období náhradní autobusovou dopravu.

V pracovní dny cca od 5:00 do 19:30 pojedou náhradní autobusy v úseku Hradčanská – Hostivice a zpět. Večerní spoje v pracovní dny (po 19:30) a víkendové spoje pojedou v úseku Vltavská – Hradčanská – Hostivice a zpět. Náhradní autobusy pojedou místo všech vlaků s výjimkou tří ranních posilových spěšných vlaků Kladno – Praha (ty pojedou do stanice Praha-Zličín, odkud bude zajištěn okamžitý přípoj ve směru Praha-Smíchov severní nástupiště a Praha hl.n. a bude tu možný také přestup na tramvajové linky č. 9, 10 a 16 na Anděl) a čtyř odpoledních spěšných vlaků Praha – Kladno, které pojedou jen v úseku Hostivice – Kladno (na území Prahy místo nich autobusy vypravené nebudou, ale cestující budou moci využít náhradní autobusy místo ostatních vlaků, které jedou jen s malým časovým odstupem).

Časy odjezdů autobusů se oproti dlouhodobému výlukovému jízdnímu řádu o několik minut liší, což souvisí s dopravní situaci v ulici Evropská. Cestujícím proto doporučujeme, aby si našli spojení MHD v předstihu, protože je potřeba počítat s dostatečnou rezervou na přestup a také s tím, že v době mimo špičku mají tramvaje a metro delší interval. Náhradní autobusová doprava bude zajištěna nízkopodlažními kloubovými autobusy, které mají dostatečnou kapacitu. Ve špičce budou jednotlivé vlakové spoje nahrazeny až čtyřmi takovými autobusy.

Cestující s jízdenkami Českých drah platnými v úseku Praha-Masarykovo nádraží – Praha-Bubny (Vltavská) – Praha-Dejvice (Hradčanská) mohou využít jako náhradní dopravu vyjmenované linky tramvají a metra. K jízdenkám ČD je potřeba si pro tento úsek vyzvednout bezplatný náhradní doklad ČD na MHD, a to buď u průvodčího ve vlaku, nebo u pokladen ČD. Tento náhradní doklad na MHD bude platit také v tramvajích 9, 10 a 16 v úseku Sídliště Řepy – Anděl. V náhradních autobusech mezi Hradčanskou a Hostivicí (resp. v pracovní dny večer a o víkendech v úseku Vltavská – Hostivice) budou platit běžné jízdenky ČD a PID.

Podrobnosti najdete v přiloženém výlukovém jízdním řádu nebo na webu www.cd.cz/omezeniprovozu. Informace o důvodech výluky Vám případně poskytnou kolegové ze SŽDC, která výlukové práce financuje a organizuje. Za případné komplikace vzniklé v důsledku výlukové činnosti se cestujícím omlouváme.

Transsibírska magistrála by mala končiť v Rakúsku

Na predĺženie širokorozchodnej trate z Košíc do viedenského regiónu je najvhodnejší čas, myslí si spolkový minister pre infraštruktúru. Projekt dlhšie zamýšľaného predĺženia Transsibírskej magistrály, železničnej trate so širokým rozchodom, až do regiónu Viedne, zostáva stále živý.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zkušební centrum VUZ se chystá na vodíkové vlaky

Testování vlaků v Česku se příští rok posune zase o úroveň výš. Na uznávaném zkušebním okruhu ve Velimi na Kolínsku přibude podle plánů nová zkušební hala pro soupravy na alternativní pohony, které se pomalu začínají objevovat na trhu. Náklady na výstavbu se můžou pohybovat v řádu desítek milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba bratislavskej autobusovej stanice sa blíži

Takto o mesiac majú byť Mlynské nivy rozkopané a lokalita postupne uzavretá na vyše roka. V druhej polovici septembra sa má totiž začať s výstavbou novej autobusovej stanice a po dopravnej tepne Mlynské nivy, ktorá spája Ružinov s centrom mesta, nebudú premávať autá, autobusy a ani trolejbusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rusové nakoupí další rychlovlaky od Siemensu

Ruská státní železniční společnost hodlá i nadále nakoupit další vlaky od německé společnosti Siemens, bez ohledu na to, že Moskva je se Siemensem ve sporu. Oznámila to ve středu agentura TASS. Siemens uvedl, že přezkoumává aspekty svých obchodů s Ruskem po incidentu, kdy se turbíny vyrobené pro jeden z projektů v zemi ocitly proti vůli firmy na Krymu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predĺženie širokorchodnej do Viedne stále v hre

Projekt dlhšie zamýšľaného predĺženia Transsibírskej magistrály, železničnej trate so širokým rozchodom, až do regiónu Viedne, zostáva stále živý. Pred štyrmi rokmi predstavitelia železničných spoločností Ruska, Ukrajiny, Slovenska a Rakúska podpísali letter of intent (potvrdenie predbežného prísľubu) zaoberať sa projektom. Teraz je už hotová štúdia o realizovateľnosti projektu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za miliardovou železniční zakázkou míří Swietelsky

Na Správě železniční dopravní cesty se [...] v krátké době po druhé otevíraly obálky s cenovými nabídkami. Tentokrát se stavební firmy utkaly o více než miliardovou zakázku na přestavbu plzeňského železničního uzlu ve směru na Domažlice. 

Celou zprávu najdete na této stránce.