Dopravné správy

Výluka obmedzí vlaky medzi Púchovom a Žilinou

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že v úseku trate Púchov – Žilina budú počas jesene prebiehať stavebné práce, ktoré ovplyvnia jazdu viacerých vlakov. Počas trvania výluky od 19. augusta do 6. októbra 2017 dôjde k skráteniu trasy desiatich expresných vlakov medzi Prahou a Žilinou, ktoré budú premávať len do, resp. z Púchova.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Písek chystá wi-fi na zastávkách MHD

Prezentuje se jako chytré město, ale zastávky MHD nabízejí často jen nepřehledné papírové jízdní řády a přístřešky. To se má změnit. Písek chce cestujícím nabídnout atraktivnější městskou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Popularita cestovania v 1. triede vlakov ZSSK narastá

V prípade zvýšeného záujmu cestujúcich plánuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v budúcnosti radiť k vlakom častejšie dva vozne prvej triedy. Podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Kováča totiž dopravca dopyt cestujúcich po takýchto miestach monitoruje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Ešemka“ začala jezdit před půl stoletím

Renault, MAN, Iveco. Autobusy mnoha značek vozí v posledních letech cestující po Liberci. Bývaly však doby, kdy obyvatele a návštěvníky města vozily autobusy jediné značky. Byla jí vysokomýtská Karosa.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ruské vlaky obídu Ukrajinu

Ukrajina prišla o časť tranzitu ruských vlakov. Rusko na juhovýchodnej hranici s Ukrajinou postavilo novú železnicu medzi obcami Žuravka a Millerovo. Nové koľajnice nahrádzajú trať zo sovietskej éry. Ukrajina v budúcnosti môže prísť aj o tranzit plynu prostredníctvom plynovodu Nord Stream II na dne Baltského mora, ktorého výstavbu Rusi preferujú napriek protestom Ukrajiny aj Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj o cestující na lince Liberec - Praha začíná

Na autobusové lince mezi Libercem a Prahou se schyluje k bitvě o cestující. Na trasu vjede německý autobusový dopravce FlixBus a žlutým autobusům RegioJet vyroste vážná konkurence. Firma, která tu má většinu spojů, přijde o monopol.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zanedbané objekty ŽSR v Nitrianskom kraji

Zasielam Vám okruh otázok k zanedbaným žel. objektom v NR kraji.Mnohé nesamostatné železničné zastávky, prístrešky a výhybne na nitrianskych tratiach sú v zlom stave. Týka sa to najmä objektov neobsadených prevádzkovým pracovníkom. Je táto problematika železniciam známa? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Budou mít ostravské děti MHD zdarma?

Návrh na zavedení bezplatné městské hromadné dopravy v Ostravě pro děti do 15 let rozděluje obyvatele města. Zatímco část politiků i rodičů si přeje, aby školáci jezdili zadarmo, jak to nedávno navrhli komunisté, jiní změny odmítají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stanicu Žilina úspešne stráži SBS

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaviedli od 1. augusta 2017 v železničnej stanici Žilina nepretržitú, 24 hodinovú službu súkromnej bezpečnostnej služby. Skúsenosti z prvých dní jej pôsobenia sú veľmi dobré, darí sa eliminovať pobyt bezdomovcov, neporiadok, znečisťovanie stanice, ako aj obťažovanie slušných cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z nádraží v Dubí se stává železniční muzeum

V malé muzeum postupně mění manželé Ladislava a Karel Našincovi budovu bývalého nádraží u Dubí na Teplicku. Zatím se jim za rok a čtvrt podařilo kompletně opravit dvě místnosti, další dvě plánují. Největší potíže mají se sháněním řemeslníků, kteří by odvedli na památkově chráněné budově kvalitní práci ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Prešove opravujú dve priecestia

Prvé priecestie v kilometri 17,658 (na Pavlovičovom námestí) s JIČ ( jedinečným identifikačným číslom) SP1612 bude uzavreté v dňoch 14. 8. – 16. 8.2017 a druhé frekventované priecestie v km 19,254 (na Levočskej ulici) s JIČ SP1615 bude úplne uzavreté v termíne 19.8. – 21.8. 2017. Cestná obchádzka bude vyznačená dopravnými značkami. Vlaky osobnej dopravy v tomto úseku nahradia autobusy, ktoré zabezpečí dopravca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD při nájmu „Taurů“ od ÖBB nepochybily

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil pokutu 1,2 milionu korun pro České dráhy za pronájem lokomotiv Taurus od rakouských drah. Pokuta byla původně za pronájem bez výběrového řízení na roky 2010 až 2013. ÚOHS ale u soudů neobhájil obdobný případ týkající se pronájmu na rok 2014, kde původně uložil milionovou pokutu. Také ve starším případě se proto nyní přiklonil k názoru soudu, vyplývá z webu ÚOHS. Rozhodnutí je pravomocné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prievidza hľadá dopravcu MHD na budúci rok

Samospráva Prievidze už hľadá prostredníctvom verejnej súťaže dopravcu, ktorý bude budúci rok na jej území zabezpečovať mestskú hromadnú dopravu (MHD). Oznámenie o vyhlásení súťaže zverejnila v uplynulých dňoch vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Brno bude součástí koncernu městských firem

V Brně se chystá důležitá změna v řízení městských firem. Společnosti jako Dopravní podnik, Teplárny či Sako se spojí do jednoho koncernu. Tedy svazku, nad kterým budou mít přímou kontrolu brněnští radní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štyri Polky utiekli na priecestí hrobárovi z lopaty

Štyri Polky utiekli hrobárovi z lopaty. Nepochopiteľne autom prerazili závoru na železničnom priecestí a prešli ním presne v čase, keď sa blížil vlak. Je zázrak, že ich o auto iba jemne zavadil. Poľskí železničiari teraz zverejnili dramatické zábery z bezpečnostných kamier, píše český portál novinky.cz.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lokálku do Vidnavy nikdo koupit nechce

Železnice mezi Velkou Kraší a Vidnavou je na prodej. Do první vypsané soutěže o tuto čtyřkilometrovou lokálku se nikdo nepřihlásil. Správa železniční dopravní cesty tak zřejmě podstatně sníží cenu této trati a bude ji chtít znovu prodat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Leo Express prepravil 1 000 bicyklov

Služba preprava bicyklov vo vlakoch a autobusoch, ktorú Leo Express spustil v apríli tohto roku, prekonala v auguste prvú tisícku. Bicykle vo všetkých svojich vlakových spojoch a väčšine autobusových začal Leo Express prepravovať na začiatku tohtoročného apríla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vrátí se vlaky na trať Meziměstí - Mieroszów?

Mezi Českem a Polskem od příštího roku přibude jeden železniční přejezd: dohodli se na tom zástupci Královéhradeckého kraje a Dolnoslezského vojvodství. Pro mezinárodní vlakovou dopravu chtějí obnovit trať z Meziměstí na Broumovsku do polského Mieroszówa. Vlaky by měly jezdit během letní turistické sezony.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Expresom medzi Prahou a Žilinou výluka skráti trasu

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že v úseku trate Púchov – Žilina budú počas jesene prebiehať stavebné práce, ktoré ovplyvnia jazdu viacerých vlakov. Počas trvania výluky od 19. augusta do 6. októbra 2017 dôjde k skráteniu trasy desiatich expresných vlakov medzi Prahou a Žilinou, ktoré budú premávať len do, resp. z Púchova. Na obmedzenom úseku Púchov – Žilina a späť môžu cestujúci použiť ako náhradu pravidelné rýchliky premávajúce na trase Košice – Žilina – Bratislava a späť. Výluka sa dotkne taktiež siedmich osobných vlakov medzi Púchovom a Žilinou, ktoré budú odrieknuté a nahradené autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC nedostane budovu Masarykova nádraží

České dráhy daly najevo, že nepočítají s tím, že by historickou budovu pražského Masarykova nádraží přenechaly Správě železniční dopravní cesty. Ta nyní oznámila, že si postaví vlastní vestibul, zdůrazňuje přitom, že souslednost obou oznámení nijak nesouvisí. Nový vestibul by měl vzniknout nad nádražím – v nadchodu, který překlene nástupiště. Od něj si železničáři také slibují, že zjednoduší přestupování z Masarykova na hlavní nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.