Dopravné správy

ŽSR hospodárili v prvom polroku 2017 so ziskom

Železnice Slovenskej republiky dosiahli za 1. polrok 2017 zisk vo výške 11,5 milióna €.  Tento výsledok je v porovnaní s plánovaným výsledkom hospodárenia vyšší o 8,8 mil €.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sprejer zakryl cestujícím výhled z vlaku na Jizerky

Železničáře i cestující rozzlobil neznámý vandal, který graffiti posprejoval celý bok osobního vlaku Stadler. „Okrášlený“ vůz ještě o víkendu brázdil Jizerskohorskou železnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Karlova Ves počas modernizácie električkovej trate

V roku 2018 by mala prebehnúť komplexná modernizácia električkovej trate v úseku od tunela (zastávka Chatam Sófer) po križovatku Bagarova - M. Sch. Trnavského - Hanulova v Dúbravke. Projektant stavby navrhuje realizáciu modernizácie v niekoľkých etapách, ktoré výraznejšie zasiahnu do organizácie MHD i cestnej dopravy v dotknutej oblasti. Ide o rámcový návrh, z ktorého bude vychádzať zhotoviteľ stavby pri tvorbe definitívneho projektu organizácie výstavby a dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sprejer poničil střechu hlavního nádraží v Praze

Budovu hlavního nádraží v Praze poškodil sprejer těsně před tím, než ji stavební firma Metrostav předala investorovi. Nově opravená střecha vyšla téměř na 600 milionů. Sprejer se svým výtvorem pochlubil na Instagramu, policie ho ale zatím nedopadla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zábudlivý železničný manažér a ruksak plný peňazí

Zabudnutý ruksak s vyše 300 tisíc eurami má nečakané vyvrcholenie. Tesne po tom, čo ho našli na benzínovej pumpe, sa prihlásil jeho údajný vlastník, ktorý prišiel s nečakaným vysvetlením. Ešte nečakanejšia však bola identita majiteľa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cyklostezka místo trati Cheb - Waldsassen

Poněkud neobvyklá cyklostezka míří z Chebu do německého Waldsassenu. Vede totiž po historické železniční trati, po níž přijel do Chebu úplně první vlak. A také připomíná zaniklou obec Krásná Lípa, která stejně jako původně mezinárodní vlakové spojení padla za oběť vztyčování železné opony.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dozor k stavbám ŽSR za 43,98 milióna eur

Správca koľajovej cesty- Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) uzatvorili rámcovú dohodu na stavebný dozor k projektom, ktoré sú spolufinancované z eurofondov. Dohoda je uzatvorená s deviatimi úspešnými uchádzačmi v tendri na sumu 43,98 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak se jezdí po transsibiřské magistrále

Na jednom konci vagónu samovar, na druhém záchod. To jsou dvě nejnavštěvovanější místa ve vlaku, který brázdí nejdelší železniční trať světa, proslulou transsibiřskou magistrálu. Ačkoliv se na "transsibu" řídí všechny časy výhradně a jen tím moskevským, cestující během týdenní výpravy proplují hned sedmi časovými pásmy. Poznal to i cestovatel Jan Haruda, který pro E15 připravil fotogalerii čítající 68 snímků. Příběh, který se k nim váže, vypráví autor v popiscích jednotlivých fotografií.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najväčšie podzemné parkovisko pre bicykle na svete

Holandské mesto Utrecht otvorilo prvú časť najväčšieho podzemného parkoviska pre bicykle na svete. Parkovisko sa nachádza vedľa hlavnej železničnej stanice a od pondelkového rána je tam priestor na parkovanie pre 6000 bicyklov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Český otisk v nejluxusnějším metru světa

Letos by měly do Rijádu začít proudit vlaky, které se od příštího roku zapojí do jízdních řádů nejluxusnějšího metra na světě. Na interiéru souprav se znatelným způsobem podíleli čeští konstruktéři a projektanti z firmy Siemens, která zajišťuje dvě ze čtyř nových linek podzemní dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnica v ČR má veľký rastový potenciál

Vlakmi v Česku môže jazdiť ročne až trikrát viac ľudí, ako je to teraz. O tom je presvedčený prezident Zväzu cestujúcich vo verejnej doprave Miroslav Vyka. Do roku 2030 by ich mohlo byť až 500 miliónov

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z Ostravska přímými vlaky do Evropy

Z Moravskoslezského kraje jezdí přímé železniční nebo autobusové spoje do mnoha velkých měst po celé Evropě. Kdo se bojí létat, nemusí zoufat, že by se o prázdninách nikam nedostal nebo že by musel na dovolenou jet za každou cenu automobilem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

So šéfom DPMK nie len o trolejbusoch

Stojí si za nákupom elektrobusov. Zatraktívnenie intervalov spojov v MHD si vie predstaviť len po reštrukturalizácii súčasných liniek, navýšení financií od mesta alebo zdražení cestovného. Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Richard Majza odpovedal na otázky Korzára.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do Prahy se (svým způsobem) vrátí trolejbusy

Vrcholí přípravy k výstavbě téměř kilometrového trolejového vedení, které povede na pražský Prosek. Se startem budování troleje se počítá na září, během podzimu by pak měl na trase jezdit elektrobus. Nepůjde o klasický trolejbus známý z pražské MHD ještě v 70. letech, ale pohon vozu bude fungovat na obdobném principu. Sát energii bude sběračem přímo z vedení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať ŽSR 121 Nové Mesto nad Váhom - Vrbovce

Železničná trať Nové Mesto nad Váhom– Veselí nad Moravou (slovenská časť je v slovenskom cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 121, česká časť v českom cestovnom poriadku 343) je železničná trať na Slovensku a v Česku, ktorá spája Nové Mesto nad Váhom a Veselí nad Moravou cez Vrbovce.

Celú správu s videom nájdete na tejto stránke.

Plán železničního tunelu u Náchoda se vrací do hry

Královéhradecký kraj oprášil letitý záměr takzvané Vysokovské spojky. Ta by napřímila železniční trať mezi Náchodem a Českou Skalicí a zrychlila cestování směrem na Hradec o dvacet minut, pro lidi z Broumova o víc než půl hodiny. I když je to zatím hudba budoucnosti, obce záměr podporují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Regionálnu dopravu SR zlepší 35 miliónov z EÚ

Celkovo 31 projektov zameraných na zvýšenie atraktivity verejnej osobnej dopravy zatiaľ doručili samosprávy na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Pribudnú prestupné terminály, záchytné parkoviská či projekty na preferenciu verejnej dopravy. Na projekty zvýšenia atraktivity verejnej dopravy je vyčlenených 35,1 milióna eur z Európskej únie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ruští vojáci postavili železniční obchvat Ukrajiny

Rusko uvedlo na jihu evropské části země do provozu novou železniční trať, obcházející ukrajinské území, na rozdíl od dosavadní trati ze sovětské éry. Oznámila to ruská média s tím, že ministr obrany Sergej Šojgu vyznamenal vojenskou jednotku, která se na stavbě dvoukolejné a elektrifikované trati podílela.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Práce na električkovej trati DPB sa začali

Na Špitálskej ulici v bratislavskom Starom Meste prebieha rekonštrukcia električkovej trate na úseku od zastávky na Kamennom námestí po odbočenie električiek za križovatkou Mickiewiczova - Americké námestie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Masarykovo nádraží dostane unikátní zastřešení

Místo původně plánovaného podchodu pod Masarykovým nádražím vznikne v Praze mnohem ambicióznější projekt. Nově vytvořená studie počítá se zastřešením této vlakové stanice. Řešení je unikátní v tom, že nepřináší jen ochranu před deštěm, ale i propojení oddělených míst v srdci Prahy. Nyní bude následovat vypracování podkladů potřebných pro získání územního rozhodnutí.

Celou zprávu najdete na této stránce.