Dopravné správy

Rušňovodiči ZSSK odchádzajú k súkromníkom

Rušňovodiči v Košiciach, ktorí pracovali pre železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK), dali výpovede a idú k súkromníkovi. Títo prepravcovia nákladnej dopravy im sľubujú vyššie platy o stovky eur a k tomu aj náborový príspevok, údajne 3000 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boveraclub dokončuje renovaci německé tramvaje

Parta nadšenců z libereckého Boveraclubu dokončuje renovaci dvounápravové tramvaje z roku 1964, která v minulosti jezdila ve východoněmeckém městě Jena. Využít jí chce pro historické jízdy, jezdit bude i do sousedního Jablonce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trate medzi Krásnom n.K. a Čadcou

Prajem príjemný deň, do redakcie sme dostali mail s týmto textom: Dobrý deň, bolo by možné zistiť, v akom štádiu je modernizácia železničnej trate medzi Krásnom nad Kysucou a Čadcou? Či bude tunel, či je vizualizácia, ktoré zastávky sa opravia, či aj nejaké pribudnú, respektíve sa zrušia a kedy sa začne s prácami? Prosím vás mohli by ste k tejto veci poslať nejaké informácie?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Masarykovo a hlavní nádraží spojí unikátní zastřešení

Plánovaná modernizace Masarykova nádraží zaznamenává další posun. SŽDC zadává přípravu záměru projektu a aktualizaci dokumentace modernizace a dostavby stanice Praha Masarykovo nádraží. Namísto původně navrhovaného podchodu pod železniční stanicí bude součástí stavby vybudování nového vestibulu ve formě zastřešení. Na zpracovaný a Centrální komisí Ministerstva dopravy schválený záměr projektu může navázat dokončení dokumentace pro územní řízení.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě. Vizualizace, které zpracovaly ve spolupráci společnosti SUDOP PRAHA a Jakub Cigler Architekti, zveřejníme na našem webu v sekci tiskové zprávy.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 31. týždeň

V 31. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k piatim zrážkam civilnej osoby s vlakom. Žiaľ, v troch prípadoch išlo o smrteľnú zrážku, v jednom z nich išlo dokonca o maloletého chlapca. K zrážkam došlo v úsekoch Žilina – Odbočka Váh, Párnica – Dolný Kubín, Trenčianske Bohuslavice – Nové Mesto nad Váhom  v železničnej stanici (ŽST) Veľké Leváre a v ŽST Kostoľany nad Hornádom. Zmeškaných bolo 41 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Historickým vlakem na jarmark do Rožnova p. R.

V sobotu 12. srpna vypraví České dráhy v rámci Rožnovského železničního léta zvláštní historický vlak na Starodávný jarmark, který se koná v dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm. Jde už o třetí jízdu z pěti, které připomínají zároveň i jubileum 750 let města. Do čela historického vlaku se postaví lokomotiva „Hektor“. Na návštěvníky pak čeká bohatý program.

Více informací, včetně jízdního řádu, najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Výluka v úseku Senica – Šajdíkove Humence

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 8. a 9. augusta 2017, v čase od 8.00 h do 13.50 h, realizovať výlukové práce v úseku Senica – Šajdíkove Humence. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s výmenou koľajníc a to z dôvodu odstránenia defektoskopických chýb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V pražském Nuselském údolí nepojedou tramvaje

Od příští středy až do začátku září nepojedou tramvaje v pražském Nuselském údolí. Provoz bude přerušen mezi zastávkami Moráň a Otakarova a také Albertov a Výtoň. Jde o první část výluky v tomto úseku, druhá se rozběhne ještě v září a potrvá do prosince.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Číny dorazil prvý nákladný vlak z Prahy

Nákladný vlak, ktorý prepojil Česko s Čínou, prišiel do cieľa. Na stanici v čínskom meste Yiwu dorazil z terminálu spoločnosti METRANS v Prahe-Uhříněvsi po šestnástich dňoch – presne podľa plánu. Súprava prevážala kontajnery, ktoré obsahovali tradičné výrobky z Českej republiky i ďalších európskych krajín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kladensko se zapojí do Pražské integrované dopravy

Kladensko se 26. srpna konečně zapojí do systému Pražské integrované dopravy. Na jízdu vlakem, autobusem a MHD tak cestujícím postačí jediná jízdenka. Peníze to ušetří lidem z Kladna, kteří dojíždějí do Prahy za prací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Developer v Bratislave plánuje novú električkovú trať

Rozvoj hlavného mesta na oboch stranách Dunaja, nová električková trať i most pre peších. S týmto konceptom prichádza spoločnosť J&T REAL ESTATE, ktorý vo štvrtok predstavili novinárom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústecký kraj založí vlastní dopravní podnik

Některé kraje zvažují zřízení vlastních dopravních podniků, chtějí tak mít víc pod kontrolou například navyšování platů řidičů. Nejdále je v přípravách Ústecký kraj, který chce zajišťovat dopravu vlastními silami už od poloviny příštího roku. Další tři kraje o tom uvažují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bratislave budú skúšať trolejbusy pre Žilinu

V najbližšom období zavítajú do hlavného mesta prototypy nových trolejbusov Škoda 26 Tr Solaris (krátky) a Škoda 27 Tr Solaris (kĺbový). Pôjde o prvé trolejbusy s karosériami Solaris novej generácie vyrobené v plzenskej spoločnosti Škoda Electric. Trolejbusy týchto nových typov si ako prvý objednal Dopravný podnik mesta Žilina.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské tramvaje 1, 6, 12 a 25 jezdí odklonem

Kvůli opravě tratě nejezdí od úterý v Praze tramvaje mezi zastávkami Strossmayerovo náměstí – Vltavská. Obousměrný provoz v úseku bude přerušen do noci na neděli 27. srpna a tramvajové linky 1, 6, 12 a 25, kterých se výluka dotkne, budou jezdit odklonem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Zlatná na Ostrove – Zemianska Olča

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 7. a 8. augusta 2017, v čase od 9.10 h do 14.40 h, realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Zlatná na Ostrove – Zemianska Olča.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Po nejstrmější železniční trati ČR

Už jste někdy jeli po naší nejstrmější železniční trati? Jediná ozubnicová železnice v Česku vede z Tanvaldu do Harrachova a spojuje tak Jizerské hory a Krkonoše. Ačkoli zubačka měří pouhých 12 kilometrů, v jejím okolí najdete tolik zajímavostí jako kolem málokteré železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúcich viezol otrasný autobus DPMK

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) nedávno ubezpečoval Korzár, že má dostatok autobusov. V stredu vypravené vozidlo linky č. 24 svedčí skôr o opaku. Ako inak si vysvetliť, že DPMK dopustil, aby vozidlo v takom šokujúco otrasnom stave vozilo cestujúcich?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zájem o povolání strojvedoucího roste

Zájem o povolání strojvedoucího roste, lidi neodrazují ani pokusy vyvinout vlaky schopné jízdy bez živého strojvůdce. Zkoušky pro získání licence během letošního prvního pololetí složilo 318 lidí, 165 lidí bylo neúspěšných.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK ponúka novým vodičom príspevok až 1 500 €

Nedostatok vodičov autobusov v týchto dňoch spôsobil výpadky niektorých spojov MHD. Aby dopravný podnik takýmto situáciám predišiel, záujemcov o profesiu vodiča autobusu MHD, ale aj ich vodičov, sa rozhodol motivovať náborovým, resp. stabilizačným príspevkom až vo výške 1500 €.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sběrní surovci udeřili na trati v České Třebové

Policisté pátrají po zlodějích mědi, kteří nedávno zasáhli do provozu na hlavním železničním koridoru u České Třebové. Krádež lanové propojky a přerušení u stykového transformátoru propojovacího lana mohly mít za následek vážnou železniční nehodu.

Celou zprávu najdete na této stránce