Dopravné správy

Prešov čaká zmätok s rekonštrukciou priecestia

Uzávierku Levočskej ulice na hlavnom ťahu Prešovom si vyžiada rekonštrukcia železničného priecestia na trati Kysak - Plaveč, ktoré plánujú Železnice SR opravovať od soboty 19. do pondelka 21. augusta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlín koupí za peníze z EU hybridní trolejbusy

Přes 900 milionů korun má přijít do Zlína z Evropské unie na mnoho projektů, které by měly město pozvednout. Nejviditelnější změny se budou týkat rozšíření městské hromadné dopravy. Zlepší se především spojení do Štípy, zoologické zahrady v Lešné a do Velíkové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Trenčíne na moste v prevádzke už obe koľaje

Nový železničný most v Trenčíne, má od dnes, t.j. od 31.júla 2017 v prevádzke aj prvú traťovú koľaj. Krátko po 17.15 hod po nej prešiel ako prvý REX 1735 Železničnej spoločnosti Slovensko a.s.. Podľa pravidiel železničnej prevádzky po ukončení výluky išiel prvý vlak po prvej traťovej koľaji 10 km rýchlosťou, most je však stavaný na rýchlosť vlakov do 140 km/hod. Touto rýchlosťou už budú jazdiť všetky vlaky cez most až od septembra, dovtedy je maximálna povolená rýchlosť 50km/hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí zrušit „Sněhuláka“, lidé protestují

Ranní spěšný vlak přezdívaný Sněhulák, který léta vozí turisty i lyžaře z Plzně na šumavský Špičák, má namále. České dráhy chtějí tento hojně využívaný spoj zrušit. Vedoucí lyžařské školy i podnikatelé protestují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počas Campfestu zastavia žlté vlaky v Kráľovej Lehote

Počas nasledujúcich dní sa v Kráľovej Lehote koná festival Campfest, na ktorý každoročne prichádzajú tisíce návštevníkov z celého Slovenska a Českej republiky. RegioJet sa z tohto dôvodu rozhodol mimoriadne zastavovať svoje vlaky aj v Kráľovej Lehote, čím výrazne zlepší dopravu návštevníkov na toto podujatie. V podobných akciách chceme pokračovať aj do budúcna a chystáme sa nadviazať spoluprácu s ďalšími organizátormi verejných podujatí. Viac informácii nájdete v priloženej tlačovej správe.
 

Hledá se tvář zastávek rychlodráhy Praha - Kladno

Řadu let staré vizualizace přestanou platit. Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) vypíše architektonickou soutěž na podobu nových stanic, které vzniknou při modernizaci železniční trati z Prahy do Kladna s odbočkou na ruzyňské letiště. Lidově se této trati přezdívá rychlodráha.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET:

SŽDC existuje bezmála 15 let a (někteří, leč ne ojedinělí) novináři stále nevzali na vědomí, že její plný název zní Správa železniční dopravní cesty bez nesmyslé spojky a mezi prostředními dvěma slovy. Kde se  v nich ta tupost bere?

Legiovlak začal dvojmesačnú púť po Slovensku

Žilina 1. augusta (TASR) – Legiovlak, verná replika vlaku, ktorým sa naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále prepravovali československí legionári počas bojov v prvej svetovej vojne, dnes začal v Žiline dvojmesačnú púť po Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation před prodejem Číňanům

Dva z devíti spoluvlastníků plzeňských strojíren Škoda Transportation Marek Čmejla a Jiří Diviš převedli své podíly na jiné osoby. Stalo se tak v době, kdy vrcholí jednání o prodeji firmy čínské skupině CRRC, největšímu výrobci vlaků na světě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výpadky spojov MHD v Nitre pretrvávajú

Problémy s nedostatkom vodičov mestskej hromadnej dopravy v Nitre naďalej pretrvávajú. Prejavujú sa výpadkom spojov, predovšetkým na linkách 24 a 32. Podľa slov Juraja Kuseho, generálneho riaditeľa spoločnosti Arriva Nitra, ktorá zabezpečuje v Nitre mestskú hromadnú dopravu, by mali problémy skončiť po prázdninách. Podľa neho je letné obdobie najhoršia časť roka, všetci si čerpajú dovolenky, po ich ukončení by mali výpadky ustať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lithium se má z Horního Slavkova vozit po kolejích

Doprava bude jedním ze stěžejních bodů při posuzování vlivu těžby lithia v lokalitě Horní Slavkov na životní prostředí. Takzvaná studie EIA, kterou zpracovává Ministerstvo životního prostředí, by měla být hotova do konce srpna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

2. augusta sa bude hovoriť o Hlavnej stanici

V stredu 2. augusta 2017 o 19:00 sa v centre Kontakt na Ventúrskej ulici 12 uskutoční verejná diskusia s odborníkmi na tému Hlavná stanica v rámci diskusnej série Hovorme o Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Transport státní nafty z Německa se zadrhl

Poslední fáze vydání české nafty se zkomplikovala. Německá strana blokuje transport zbylého paliva za 100 milionů korun. Zástupci Správy státních hmotných rezerv a německá firma se zatím na řešení nedohodli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK si sama zmodernizuje 69 diaľkových vozňov

Opravy diaľkových vozňov v objeme 3,1 milióna eur Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zrealizuje v tomto a v budúcom roku vo vlastnej opravovni vo Zvolene. Predpokladané náklady na jeden vozeň sú 100-tisíc eur. Prácou vo vlastnej réžii firma ušetrí asi 10 percent nákladov, no omnoho dôležitejšie sú úspory na neodstavovaní vozňov pri každej menšej poruche. Tento projekt je súčasťou stratégie ZSSK, pri ktorej je kladený dôraz na efektívne nakladanie s vlastným majetkom a verejnými zdrojmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky mezi Prahou a Mnichovem pojedou častěji

Cestující na železniční trati Praha–Mnichov se podle představ ministerstva dopravy dočkají zlepšení už letos v prosinci: na trati totiž vzroste provoz oproti dnešku na dvojnásobek. Expresy placené státem mají po výrazně zastaralé infrastruktuře jezdit každé dvě hodiny, nyní jezdí po čtyřech hodinách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastávka Radava

Na stanici v Radave (okres Nové Zámky) železnice vlani dali zbúrať neestetickú starú železničnú budovu. Bola dlhodobo nevyužívaná... Teraz tam však nie je nič, ľudia čakajú na vlak vonku v mrazoch aj v horúčavách. Vraj by sa tam mal postaviť nejaký náhradný prístrešok. Ako to vyzerá? Postavia tam niečo železnice?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Vlaky u nás může jezdit třikrát více lidí

Prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka je přesvědčen, že vlakem v Česku může jezdit až třikrát více cestujících než dosud. Do roku 2030 může jezdit 500 milionů pasažérů ročně. Zatímco dosud počty lidí rostou hlavně v dálkových vlacích, Vyka vidí největší potenciál v dosud spíše skomírající regionální dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba trate robí problémy na sídlisku Sihoť

Z dôvodu prípravy reportáže pre mesto Trenčín o dopravnom obmedzení na sídlisku Sihoť od 29.07.2017 – prekládka kanalizácie ako súčasť modernizácie železničnej trate v Trenčíne, Vás prosím o informácie. Čo všetko sa bude robiť? Iba kanalizácia? Kedy bude termín ukončenia prekládky?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Doprava jako hlavní volební téma na Pardubicku

Za tři měsíce se konají parlamentní volby. O deset mandátů z celkových 200 se bude bojovat v Pardubickém kraji. Jaké jsou podle lídrů stran největší problémy v regionu, o kterých budou v kampani mluvit?

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 30. týždeň

Počas uplynulých siedmych dní došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k štyrom zrážkam civilnej osoby s vlakom. Žiaľ, vo všetkých štyroch prípadoch išlo o smrteľnú zrážku. K zrážkam došlo v úsekoch Ružomberok – Ľubochňa, Podbrezová – Dubová a v železničnej stanici (ŽST) Margecany dvakrát. Zmeškaných bolo 42 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Je RoLa řešením pro Prahu bez kamionů?

V případě zavedení zákazu vjezdu kamionů do Prahy by ve Středočeském kraji mohly nákladní auta převážet vlaky. Ministru dopravy Danu Ťokovi (za ANO) to v dopise navrhl starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Zelení/Trojkoalice).

Celou zprávu najdete na této stránce.