Dopravné správy

Unikátny Legiovlak zavíta do 9 slovenských miest

Ministerstvo obrany SR v spolupráci s Československou obcou legionárskou a Nadačným fondom Legie 100, Železnicami Slovenskej republiky, Nadáciou Milana Rastislava Štefánika Bratislava,  Klubom historickej techniky Zvolen, Slovenským technickým múzeom a Múzejno-dokumentačným centrom Bratislava si Vás dovoľujú pozvať na 

       slávnostnú prezentáciu unikátneho historického vlaku LEGIOVLAK 2017

                     1.augusta 2017 o 11.00 hod v železničnej stanici Žilina.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Sázavafest levněji s Českými drahami

České dráhy i letos svezou účastníky festivalu Sázavafest do Světlé nad Sázavou vlakem levněji. Pro cestu na 17. ročník akce, která se koná od 3. do 5. srpna už tradičně v areálu zámeckého lesoparku, je připravena zvláštní tarifní nabídka VLAK+ SAZAVAFEST 2017. Jde o zpáteční jízdenku, v rámci které cestující dostanou slevu 50 % ze zpátečního jízdného.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Koniec modernizácie trati v Trenčíne sa blíži

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o informácie k sprevádzkovaniu druhej koľaje na novom železničnom moste v Trenčíne. Kedy príde k spusteniu prevádzky na druhej koľaji? Aký to bude mať vplyv na prevádzku železnice? Bude z vášho pohľadu železničný most  úplne dokončený? Ak nie, čo ešte zostáva dokončiť? Aká bola celková investícia na výstavbu mosta? Aký je priebeh ostatných prác na dokončení modernizácie železnice v Trenčíne? Je už známy presný harmonogram dokončenia - generálny riaditeľ ŽSR na nedávnom brífingu neoficiálne hovoril o konci októbra).

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Šumpersko postihnou dvě výluky železniční dopravy

Provozovatel dráhy - Správa železniční dopravní cesty, vyhlásil kvůli opravě a údržbě kolejí v termínu 1. - 14. srpna 2017 nepřetržitou výluku na tratích :

  • č. 291 v úseku Šumperk -  Kouty nad Desnou,
  • č. 290 v úseku Šumperk - Libina.

Dopravce České dráhy, a.s. proto musí po dobu výluky všechny vlaky nahradit autobusovou dopravou, která bude organizována dle výlukových jízdních řádů (...).

Upozorňujeme cestující, že náhradní doprava jede v odlišných časových polohách oproti pravidelnému jízdnímu řádu. Z důvodu zavedení výlukového jízdního řádu nejsou zachovány přípojové vazby v železniční stanici Šumperk. Prosíme proto cestující, aby věnovali zvýšenou pozornost při plánování cesty na této trati.

S ohledem na počet autobusů náhradní dopravy je nutno u skupinových přeprav cestujících (školní výlety, turistické akce apod.) nahlásit požadavek na přepravu. Přeprava jízdních kol nebude po dobu výluky v těchto úsecích zajištěna.

Informace k výluce jsou k dispozici také na webu Českých drah: https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/vyluka/2948/ a https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/vyluka/2949/
Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 221 111 122 nebo 840 112 113.

Rekonštrukcia stanice Dolný Štál

Žiadala by som od Vás informácie ohľadom rekonštrukcie železničného priecestia a stanice v Dolnom Štáli. V akom štádiu je projekt? Aký je rozpočet projektu, aké práce sú v ňom zahrnuté a kedy môže byť realizovaná?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

V Liberci přibudou noční spoje MHD

Kdo se chce ve všední den v Liberci dostat domů autobusem, musí přijít na zastávku ve Fügnerově ulici nejpozději dvacet minut po půlnoci. Od října však budou spoje jezdit ještě i o hodinu později.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia žst. Bratislava Predmestie

Čo všetko súčasné stavebné práce na žst Predmestie zahŕňajú a kedy budú dokončené? Kto túto zákazku realizuje? Stavebné práce sa okrem iného týkajú aj výmeny koľají a výmeny podložia nástupných perónov. Prečo tieto veci neriešila už komplexná modernizácia Predmestia, ktorá pred pár rokmi vyšla na štyri milióny eur?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Zmatky kolem autobusového nádraží v Humpolci

Největší dopravce na Vysočině, společnost ICOM transport, vlastní autobusové nádraží v Humpolci. Už roky se ho snaží přestěhovat, zatím však marně. Ani město mu příliš nepomáhá. Kvůli průtahům už firma přišla o investora, který chtěl na místě dnešních nástupišť stavět nákupní centrum.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrážky s vlakom

Dá sa povedať, že v letných mesiacoch sa vyskytuje viac chodcov pri koľajniciach? Koľko zrážok človeka s vlakom evidujete priemerne v zimných mesiacoch a koľko v letných?

Koľko ľudí neprežilo zrážku s vlakom od 1. júla až do včera? Koľko takýchto úmrtí bolo za rovnaké obdobie v minulom roku?

O aké prípady najčastejšie ide? O pokusy o samovraždu alebo o podgurážených chodcov?

Snažia sa železnice prijímať  opatrenia, ktorý by znížil počet obetí? Napríklad znemožniť prístup ku koľajam plotom a pod.

Čo odporúčate chodcom a vodičom – na čo si majú dávať pozor, aby nedochádzalo k zrážkam?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

 

Z části žlutých autobusů začnou mizet stevardky

Z části žlutých autobusů začnou od úterý mizet stevardky. RegioJet zavádí na lince Praha - Liberec nově spoje třídy low-cost, v kterých nebude stevardka nabízet běžný palubní servis. Budou o pětikorunu levnější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bralo pri Píle je zabezpečené pred padaním skál

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zabezpečili, aby skalné bralo pri zastávke v Píle (železničná trať v úseku Kriváň – Lovinobaňa) nebolo hrozbou pre plynulosť a bezpečnosť železničnej dopravy. Skalný zárez, ktorý je súčasťou už nevyužívaného tunela, je celý zasieťovaný a zabezpečený tak, aby zvetrané kusy skál nepadali do koľajiska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Protunelování ČR zrychlí železniční dopravu

Dopravu na tuzemských železnicích zrychlí nové tunely, jaké dosud Česko nevidělo. Jako první přijde na řadu čtyřkilometrový tunel Ejpovice u Rokycan. Podle zjištění MF DNES se jeho ražba úspěšně chýlí ke konci a do dvou měsíců bude hotová. Stát navíc hledá i další nové trasy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava čaká na novú električkovú zastávku

Termín začiatku výstavby novej električkovej zastávky v Bratislave medzi Námestím SNP a východom z Laurinskej ulice, pri výškovej budove Manderlák, nie je stále známy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budějovice chtějí dostat řidiče na kola a do MHD

Motoristů má v krajském městě po stovkách ubýt na úkor cyklistů, chodců i cestujících v MHD. Celkem to má být o sedm procent méně jízd autem než dnes. Strategii už schválili radní. Hodně vozidel v první vlně zmizí na obchvat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Šaľa – Trnovec nad Váhom

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 31. júla až 28. augusta 2017 realizovať výlukové práce v úseku Šaľa – Trnovec nad Váhom. V rámci tejto výluky sa v medzistaničnom úseku Šaľa – Trnovec nad Váhom zrealizujú práce spojené s odstránením stavby železničného mosta v km 116,334.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

CZ LOKO, a.s. vstoupila na maďarský trh

Maďarsko se stalo další členskou zemí Evropské unie, v níž se prosadil český výrobce lokomotiv, společnost CZ LOKO. Prvním zákazníkem se zde stal CER Hungary Central-European Railway Transport, Trading and Service Co. Významný středoevropský nákladní železniční dopravce si pořídil lokomotivu EffiShunter 1600 pro těžkou posunovací službu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cyklochodník na mieste trati Piešťany - Vrbové

Prosím Vás o aktuálne stanovisku k zámeru vybudovať na mieste nevyužívanej železnice Piešťany-Vrbové cyklochodník, o ktorom sa diskutuje už niekoľko rokov. Podmienkou je získať do vlastníctva trať, ktorá patrí štátu a jej správcom sú železnice. Nedávno bola na ministerstvo dopravy doručená v tejto súvislosti aj petícia

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Zabezpečení dveří starších vozů ČD vyjde na 85 milionů

České dráhy vybraly firmu, která osadí dveře starých vagonů čidly a světelnou signalizací. Zařízení upozorní personál vlaku na nedovřené dveře. Vítězem tendru se stala společnost Alkal Baterie podnikatelů Vojtěcha Petra, Jana Libry a Václava Měsíčka. Díky nejnižší ceně získala rámcový kontrakt na vybavení 630 vagonů za 85 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská autobusová stanica dožíva

Ideme zbúrať ďalšiu legendárnu stavbu, alebo je to barabizňa bez architektonickej hodnoty? Už o niekoľko týždňov sa do bratislavskej autobusovej stanice zahryznú ťažké mechanizmy a zrovnajú ju so zemou. Teraz, keď je už rozhodnuté, ozývajú sa aj hlasy, podľa ktorých mohla zostať stanica na svojom mieste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Švýcaři testují v ČR svůj nový rychlovlak

Po českých kolejích začal jezdit nový rychlovlak od společnosti Stadler. Cestující se s ním ale nesvezou: výrobce ho jen testuje na zkušebním železničním okruhu ve Velimi.

Celou zprávu najdete na této stránce.