Dopravné správy

Súprava T3G 7845+7846 DPB opäť v prevádzke

Ústredné električkové dielne dokončili veľkú prehliadku na súprave T3G #7845+7846. Oba vozne dostali klasický červeno-krémový lak. Súprava sa po vyše polročnej prestávke opäť vráti do premávky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zrychlení trati do Mnichova potěší nákladní dopravce

Podoba nového železničního spojení Prahy s Mnichovem přes Plzeň může vyhovovat především nákladním železničním dopravcům. [...] Aby mohly silnicím konkurovat i osobní vlaky, musela by jízdní doba mezi Prahou a Mnichovem klesnout pod tři hodiny. To je o hodinu méně, než slíbil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Teď vlak trasu mezi Prahou a Mnichovem urazí za šest hodin, autobusem cesta trvá zpravidla kolem pěti hodin.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rýchliky ZSSK zastavia mimoriadne v Kráľovej Lehote

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) uľahčí cestovanie návštevníkom kresťanského festivalu CampFest (3. – 6. augusta). Miestom, kde sa už pravidelne festival odohráva, je lokalita obce Kráľova Lehota neďaleko Liptovského Hrádku, v krásnej prírode Nízkych Tatier. Železničná stanica Kráľova Lehota sa nachádza medzi Liptovským Mikulášom a Štrbou na hlavnom ťahu Žilina - Košice. Okrem mimoriadne zastavujúcich rýchlikov tam bežne zastavujú aj osobné vlaky, ktoré premávajú podľa pravidelného cestovného poriadku. Denne je v ponuke počas pracovných dní až do 20 pravidelných spojení. Návštevníci tak majú k dispozícii viacero možností, ako sa pohodlne dopraviť do dejiska festivalu a domov po jeho skončení. Z obce Kráľova Lehota bude do dejiska festivalu zabezpečená kyvadlová doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z vlaku rovnou do hospůdky na konci světa

Zřícenina hradu Rokštejna byla v údolí u Přímělkova na Jihlavsku podstatně dřív než tamní hostinec. Je ale dost možné, že právě Rokštejnu vděčí hospoda za svou pozdější existenci. O lokále, který si oblíbily stovky trampů a nově i cyklistů, vypráví další díl seriálu Ta naše hospoda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Testovanie bratislavskej linky 97 až do konca júla

Od mája premáva v Bratislave nová autobusová linka MHD 97. Mestskú časť Petržalka spája s autobusovou stanicou na Mlynských nivách. O tom, či tak bude aj po skúšobnom období troch mesiacov, rozhodne primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zavádějí ve vlacích platbu kartou

České dráhy po roce a půl testování postupně nasadí do provozu 382 terminálů pro bezhotovostní platby ve svých vlacích. Nejdříve – během srpna – by měly terminály zamířit do Bohumína, odkud budou vysílány na vlaky SC Pendolino. Dále budou vybaveni průvodčí z Břeclavi a cestující tak budu moci platit bezhotovostně i ve vlacích railjet. Následovat bude i doprovod vlaků v Praze, Chebu a v dalších stanicích, který obsluhuje spoje EC, IC a další vlaky vyšší kvality.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.

Výluka liniek DPB č. 212, N61 a N72

Pre opravu plynovodu bude od 2. augusta 2017 čiastočne uzavretá Ulica 29. augusta v úseku od Špitálskej po Mickiewiczovu jednosmerne. Linky 212, N61, N72 a dojazdové spoje linky 202 do vozovne budú premávať po zmenených trasách nasledovne ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak v Barceloně vjel do zarážedla, na 50 zraněných

Nejméně 48 zraněných, z toho pět vážně, si v pátek ráno vyžádala nehoda příměstského vlaku na Francouzském nádraží ve španělské Barceloně, uvedla agentura Reuters. Mezi vážně zraněnými je i strojvůdce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vyradený osobný vagón zhorel pri rozoberaní

Obrovské plamene šľahali a hustý dym stúpal z horiaceho vagóna, ktorý začal horieť v stredu po 22. hodine v blízkosti železničnej stanice smerom k rušňovému depu. Dym pozorovali ľudia takmer v celom meste, ozvali sa nám z Mieru či Terasy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nadšenci připomínají arcibiskupskou lesní železnici

Naproti areálu pily v Rajnochovicích leží pár set metrů kolejí s výhybkami, nástupišti a přístřešky pro železniční vozidla. Jednou za čas tudy prosupí historický vláček s nadšenými cestujícími. Mnoha nezasvěceným však vrtá hlavou, proč tu vlastně je kolejiště, u něhož není patrné, k čemu slouží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rasťo vystúpil z vlaku a zomrel pod druhým

Obrovské nešťastie sa stalo neďaleko železničnej stanice Margecany. Z vlaku vystúpil Rasťo (†17), no v rýchlosti ho zachytila druhá súprava. Žiaľ, nemal žiadnu šancu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zájem o Jízdenku na léto ČD stoupl o čtvrtinu

Také letos pokračuje rostoucí zájem o zvláštní Jízdenku na léto, kterou mohou využívat lidé na prázdninové cesty v červenci a v srpnu. V letošním roce zatím sledujeme čtvrtinový nárůst zájmu o tyto jízdenky. S Jízdenkou na léto je možné cestovat a poznávat krásy České republiky ještě celý srpen.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Rekonštrukcia zastávok vo Vysokých Tatrách

Na jar tohto roka sme našich čitateľov informovali o plánovaných rekonštrukciách zastávok vo Vysokých Tatrách. Rád by som sa informoval či nastal nejaký posun v týchto veciach.
1. Ako to vyzerá s plánovanou rekonštrukciou zastávok Nový Smokovec, Dolný Smokovec a Popradské Pleso?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Začala oprava trati z Karlových Varů do Potůčků

Zatím bez nutnosti omezovat vlakovou dopravu začala plánovaná rekonstrukce trati z Karlových Varů do Potůčků a dále do německého Johanngeorgenstadtu. [...] Celá rekonstrukce však bude podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Illiaše daleko komplexnější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budú Mlynské nivy 14 mesiacov bez trolejbusov?

Ulicu Mlynské nivy čaká 14-mesačná rekonštrukcia, ktorá súvisí s výstavbou projektu Stanica Nivy. Hoci sa o tomto projekte hovorí už niekoľko rokov a developer avizuje začiatok výstavby na koniec leta tohto roku, doteraz nie je jasné, ako bude jazdiť MHD počas výstavby. Ide pritom o jednu z najvýznamnejších komunikácií pre MHD v Bratislave, po ktorej ročne prejde 217 tisíc spojov MHD. Zastávka Autobusová stanica je tretia najvyťaženejšia v celom meste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z Telče na výlet parním vlakem ČD

České dráhy se opět zapojily do Parního léta na Vysočině, které pořádají spolu se Společností telčské místní dráhy, SŽDC, Krajem Vysočina a Svazkem obcí „Železnice Kostelec – Slavonice“. I letos se budou moci v rámci této akce svézt cestující parními vlaky a to po tři víkendy: 29. a 30. 7., 5. a 6. 8., 12. a 13. 8. Historický vlak potáhne oblíbená mašinka přezdívaná železničáři „Kafemlejnek“.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.
Jízdní řád vlaků je pak k dispozici na přiloženém plakátku k akci
.

ŽSR začínajú rakonštruovať 9 železničných priecestí

Bezpečnosť na železničných priecestiach je dlhodobo jednou z priorít Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). ŽSR v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR  pripravili projekt zvýšenia stupňa zabezpečenia na 23 železničných priecestiach v rámci Slovenska. Pri deviatich sa už podarilo pripraviť všetky legislatívne kroky tak, že ŽSR začínajú v týchto dňoch s ich rekonštrukciou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V pololetí vzrostl počet cestujících ČD o 1,3 milionu

České dráhy za letošní první pololetí přepravily o 1,3 milionu meziročně více cestujících. Celkem vlaky Českých drah jelo 86,9 milionu zákazníků. [...] Počet cestujících stoupal jak ve vnitrostátní, tak i v mezinárodní přepravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vozne ZSSK opraví ŽOS Trnava za 10,9 milióna eur

Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) vyjdú opravy osobných vozňov 10,9 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zákazku pre dopravcu zabezpečí spoločnosť ŽOS Trnava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD odškodní rodinu za smrt dítěte pádem z vlaku

Kdo přesně může za tragédii, při které loni vypadla dvouletá dívka z jedoucího rychlíku špatně zavřenými dveřmi a na místě zemřela, začne již v dohledné době řešit soud. České dráhy ale ještě před tím ve veřejné omluvě přijaly odpovědnost a s rodinou uzavřely mimosoudní dohodu o odškodném.

Celou zprávu najdete na této stránce.