Dopravné správy

Vajnory chcú zaradenie vlakov do systému MHD

Mestská časť Bratislava - Vajnory listom požiadala inštitúcie, ktorých sa to týka (BID, ŽSR, ŽSSK, DPB, Magistrát hl. mesta, mestské časť Bratislava - Rača, Nové Mesto a mestský úrad Senec) na riešenie zlyhávajúcej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD k summitu o zlepšení spojení Prahy a Mnichova

Dnes probíhá v bavorském Furth im Wald první železniční summit Bavorska a České republiky za účasti bavorského ministra vnitra, výstavby a dopravy Joachima Herrmana, německého spolkového ministra dopravy Alexandra Dobrinta a českého ministra dopravy Dana Ťoka. Cílem summitu je dosáhnout dohody na zlepšení technických parametrů spojení Prahy a Mnichova, především zvýšení rychlosti a zkrácení cestovních časů a zvýšení kapacity tratě.

Hostem summitu je také předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek. České dráhy prosazují modernizaci tratě Praha - Plzeň - Mnichov. V současnosti se jedná v podstatě o nejpomalejší spojení do některé z okolních metropolí. České dráhy a jejich dceřiná společnost ČD Cargo vidí značný potenciál v růstu osobní i nákladní dopravy mezi Českou republikou a Bavorskem, pokud dojde k modernizaci železniční infrastruktury. Díky moderní ekologické železnici může dojít k odlehčení pozemních komunikací a zlepšení stavu životního prostředí.

České dráhy ve spolupráci s partnery však nečekají jen na budoucí zlepšení infrastruktury, ale snaží se zkvalitnit cestování mezi oběmi metropolemi již nyní. Od prosince dojde ke zrychlení vlaků o cca 20 až 30 minut, k navýšení počtu spojů ze čtyř na sedm párů, tedy na dvouhodinový interval, a k postupnému nasazení lepších, klimatizovaných vozů ze strany německého partnera. Díky tomu všechny spoje nabídnou komfort srovnatelný s moderními českými vozy, které již na této lince jezdí.  

Podrobnější stanovisko Českých drah k modernizaci železničního spojení mezi ČR a Bavorskem naleznete v příloze.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 29. týždeň

V 29. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k štyrom zrážkam civilnej osoby s vlakom. Žiaľ, vo všetkých štyroch prípadoch išlo o smrteľnú zrážku. K zrážkam došlo v úsekoch Drienovská Nová Ves – Prešov, Zvolen osobná stanica – Sliač kúpele, Devínska Nová Ves – Zohor a Ružomberok - Ľubochňa. Zmeškaných bolo 32 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kroměříž bude provozovat ekologickou MHD

V Kroměříži jezdí téměř půl roku první ekologické vozy městské hromadné dopravy. Osvědčily se, a proto město vymění i stávající autobusy. Bude tak prvním ve Zlínském kraji, které bude mít MHD zcela ekologickou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sebe lístok na vlak kúpite z domu, bicyklu nie

Víkendové vlaky do Tatier nebývajú preplnené len turistami, ale aj cyklistami. Kým peší turisti sa dokážu kúpe lístka priamo na stanici vyhnúť, cestujúci s bicyklami si musia vystáť rad. Lístok na bicykel sa elektronicky kúpiť nedá, hoci Železničná spoločnosť už niekoľko rokov predáva lístky či miestenky cez internet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak jezdila pražská tramvaj za protektorátu

Tramvaj č. 2294 byla běžnou součástí pražské veřejné dopravy. Na kolejích ji bylo možné spatřit s vlečným vozem zvaným „velký vamberák“, který je mnohem starší. Konkrétní kousek na záběrech je z roku 1908.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autom vo vlaku pod švajčiarskymi bralami

Je zbytočné nadávať navigácii do hlúpych, keď pri naplánovaní cesty autom nájde aj časť jazdy vo vlaku. Nikto pri tom nemusí z kabíny auta vystrčiť ani nos. Najmä vo Švajčiarsku, ale aj v ostatných alpských krajinách je niekoľko skratiek – tunelov, cez ktoré veľmi operatívne prevážajú autá vo vlakoch. Funguje to jednoducho, rýchlo a spoľahlivo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj o výpravní budovu v Náměšti na Hané

Skupina nadšenců se snaží zachránit zhruba 130 let starou nádražní budovu v Náměšti na Hané. Zatím ale všechno hraje proti ní. Odvrátit hrozící bourání už zřejmě může jen zázrak, třeba v podobě bohatého a osvíceného investora.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Transprojekt a priestor pred Hlavnou stanicou

Hlavné mesto SR podalo dovolanie proti uzneseniu Krajského súdu v Bratislave, podľa ktorého musí mesto zniesť odklad povinnosti spoločnosti Transprojekt odovzdať mestu do vlastníctva stavebné objekty a plánované investície na Predstaničnom námestí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za pád dítětě z vlaku má pykat vlaková četa

Kvůli pádu dvouleté dívky z vlaku, k němuž došlo loni na Olomoucku, navrhli policisté obžalovat průvodčí a vlakvedoucí z usmrcení z nedbalosti. Spis s tímto návrhem předali žalobci. V pondělí to řekl státní zástupce olomouckého státního zastupitelství Jaroslav Rašendorfer.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Verejná diskusia o električkách v Bratislave

V utorok 25. júla 2017 o 19:00 na Ventúrskej ulici v centre Kontakt sa uskutoční verejná diskusia s odborníkmi na tému bratislavských električiek v rámci diskusnej série Hovorme o Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zájem o trať Pardubice - Hradec Králové roste

Zmodernizovanou trať mezi Pardubicemi a Hradcem Králové využívá stále více lidí. Ve všední den vlaky přepraví kolem šesti tisíc cestujících, což je o čtyři sta pasažérů více než v roce 2015. Rychlíky mohou mezi dvěma východočeskými krajskými městy jezdit až stošedesátikilometrovou rychlostí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako bude vyzerať doprava v Bratislave v roku 2020?

S veľkou pompou minulý rok ohlasovali hlavné mesto, Železnice SR (ŽSR), ale aj ministerstvo dopravy, že vznikom železničných zastávok v Bratislave a v jej okolí, sa postupne zlepší kritická zahustená doprava v hlavnom meste. Zatiaľ sa ale nič nedeje a čaká sa na potvrdenie návrhov, prostredníctvom  štúdie uskutočniteľnosti v rámci projektu Uzol Bratislava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Brno testuje první klimatizovaný autobus

Po klimatizaci v MHD se Brňané ptají dlouhodobě. Dopravní podnik nyní první autobus vybavený chladicím systémem testuje. Zatím jich plánuje nakoupit 60. V jiných městech Jihomoravského kraje přitom nejsou žádnou novinkou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzinárodná bitka na stanici v Drážďanoch

Nemecká polícia vyšetruje hromadnú bitku, ktorá sa vo štvrtok večer strhla na hlavnej železničnej stanici v saskej metropole Drážďany. Do seba sa tam pustili dve skupiny, ktoré tvorili na jednej strane Nemci a na strane druhej cudzinci. Keď konflikt eskaloval a padli aj výstrely, svedkovia privolali políciu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Největší jeřáb v ČR snášel železniční most v Plzni

Část železničního mostu v Plzni u obchodního domu Hornbach odstraňovali v pátek a o víkendu stavebníci. Největším problémem bylo přesouvání čtyř mostních nosníků, z nichž tři měly 70, krajní s obloukem pak přes 80 tun. V Plzni tak byl v akci obří jeřáb, který je jediný svého druhu v České republice. Naproti pivovaru Gambrinus ho nikdo nemohl přehlédnout.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v žst. Bratislava Vajnory

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 25. – 28. júla 2017 realizovať výlukové práce v železničnej stanici (ŽST) Bratislava Vajnory. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s opravou koľajového lôžka. Práce vykonávajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Srážku brněnských tramvají zavinila nepozornost

Cestující, zraněná při středeční srážce dvou tramvají v Brně, v nemocnici zemřela. Příčinu nehody vyšetřují policisté, podle jejich zjištění se řidič jednoho z vozů nevěnoval dostatečně řízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo priniesli vlaky zadarmo

Cestovanie vlakom zadarmo už funguje viac ako dva a pol roka. Zatiaľ čo ľudia na to reagujú rôznorodo, rezort dopravy nechce hovoriť o finančných stratách. Každý rok má na vykrytie nákladov vymedzených 13 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD koupily u CZ LOKO 12 posunovacích lokomotiv

České dráhy koupily u společnosti CZ LOKO 12 posunovacích lokomotiv pro posun s osobními soupravami ve velkých železničních uzlech.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.