Dopravné správy

Koniec linky DPB do Chorvátskeho Grobu?

Dopravný podnik Bratislava (DPB) zverejnil na svojej webovej stránke dohodu s obcou Chorvátsky Grob o ukončení zmluvy o zabezpečovaní mestskej hromadnej dopravy do tejto obce. Podľa zverejnenej dohody by tak prevádzka súčasnej regionálnej linky 525, ktorú prevádzkuje DPB a ktorú si financuje obec Chorvátsky Grob, mala byť ukončená k 31. augustu 2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chce koupit budovu Nákladového nádraží Žižkov

Praha začne jednat s Českými drahami o odkupu budovy Nákladového nádraží Žižkov. Schválila to rada města. Financovat nákup bude magistrát z rozpočtové rezervy, určené pro akvizice nemovitostí. Nákup by město podle zastupitele Matěje Stropnického (Zelení/Trojkoalice) rádo uskutečnilo do podzimu. Podle dlouholetých plánů má v památkově chráněné budově nádraží vzniknout kulturní a vzdělávací centrum.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V parku DPB pribudne 24 midibusov a 6 minibusov

Víťazom súťaže na dodávku 24 nízkopodlažných autobusov do dĺžky 10,5 metra sa stala spoločnosť Corex Vráble. V súťaži ponúkla midibusy Iveco Urbanway 10,5M. Cena jedného vozidla je 225 833 € bez DPH, teda spolu 5,420 mil. €. Na túto sumu sa podarilo dopravnému podniku vyrokovať zníženie ceny vozidiel zo sumy 6,216 mil. €, ktorá vzišla z elektronickej aukcie (pred elektronickou aukciou 6,6 mil. €). Vozidlá by mali byť dodané do 4 až 6 mesiacov od vystavenia objednávky dopravným podnikom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přejezd smrti ve Studénce bude bezpečnější

Specializovaná firma tento týden ladí ve Studénce nový bezpečnostní systém. Ten by měl zabránit střetům vozidel s vlaky, které projíždějí rizikový železniční přejezd. Předloni na přejezdu mezi závorami uvízly postupně dva kamiony. V jednom případě do něj narazil vlak a tři lidé zemřeli

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trate Púchov - Považská Teplá

Prajem Vám pekný deň, prosím Vás, čo sa týka modernizácie žel. trate na úseku Púchov -  Pov. Teplá, v akej fáze sú práce?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Praha chce být „metropolí vlaků“

Praha se má do roku 2030 proměnit v metropoli vlaků. Vzniknout by mohlo i přes dvacet nových železničních zastávek. Už se stanicemi Eden a Zahradní Město, které jsou mezi prvními na řadě, je však potíž. Sloužit nebudou dřív než za pět let, zakázku řeší antimonopolní úřad.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka počas opravy električkovej trate DPB

Od 1. augusta približne do 29. októbra 2017 bude prebiehať oprava električkovej trate na Špitálskej ulici. Električkové linky 3 4 a 9 budú preto presmerované na obchádzkové trasy cez Obchodnú a Radlinského ulicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Musk propojí New York a Washington Hyperloopem

„Mám ústní schválení od vlády k vybudování Hyperloopu mezi Washingtonem a New Yorkem,“ uvedl vizionář Elon Musk ve čtvrtek na Twitteru. Trasu mezi New Yorkem a Washingtonem tak pravděpodobně spojí podzemní dopravní systém pracující na bázi podtlaku, kapsle s pasažery urazí 370 kilometrů za 29 minut, avizoval Musk a dodal, že jedná o vybudování dalších tras.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trate v úseku Liptovský Mikuláš

Na úradnej tabuli mesta Liptovský Mikuláš visí oznam o zámere prenajatia pozemkov s rozlohou 3300 m2, ide o územie v Hlbokom a na Belopotockého ulici pre modernizáciu trate v úseku Liptovský Mikuláš. Posledná informácia ale hovorila o tom, že projekt modernizácie v meste je v zozname záložných projektov, peniaze naň v súčasnosti nie sú a celý zámer sa nanovo prehodnocuje. Prečo je potrebný tento prenájom? Znamená to, že pre prekládku trate je v hre opäť most z Belopotockého (ako spojnica mesta s novou stanicou? Hovorilo sa aj o moste z Priemyslenej ulice, ten aktivistom tak neprekáža. Z toho riešenia sa teda upúšťa?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Neskutečný výlet po nejstrmější železnici světa

Od rajského jezera Vierwaldstättersee v srdci Švýcarska stoupá nejstrmější železnice světa na dračí skálu Pilatus. Díky unikátní konstrukci vyšplháte po kolejích během 30 minut o 1 600 metrů výš. Trať zblízka prozkoumal reportér magazínu Víkend MF DNES.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako nezmrznúť v bratislavskej MHD

V lete je každá cesta mestskou hromadnou dopravou v Bratislave dobrodružstvom. Nikdy dopredu neviete, aká je predpoveď počasia v jednotlivých dopravných prostriedkoch. Keď je vonku nad 30 stupňov, každý sa desí horúčav. V plechovej škatuli v zápche môže byť neznesiteľne, priam život ohrozujúco.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Moravskoslezský kraj chce prodloužit smlouvu s ČD

Ještě do konce tohoto roku by chtěl náměstek hejtmana Jakub Unucka uzavřít novou smlouvu na provozování vlakových spojů v Moravskoslezském kraji. Bez výběrového řízení chce oslovit jedinou firmu. České dráhy. Konkurence proti tomu protestuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako si spočítať odchody električiek DPB?

Nový formát cestovných poriadkov, ktorý sa pred dvoma týždňami objavil v Bratislave, používajú aj vo Viedni či v Prahe. Spočíva v tom, že na niektoré zastávky sa už nepíšu presné časy odchodov mestskej dopravy, ale iba intervaly medzi spojmi. V Bratislave intervalové značenie platí len pre električky, dopravný podnik ho však chce postupne zaviesť aj pre vybrané linky autobusov a trolejbusov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hradec Králové zavádí v MHD elektrobus zdarma

Novou Zelenou linku zavede od září v centru města Hradec Králové. Bude ji obsluhovat elektrobus, který třikrát za hodinu projede okruh dlouhý 3,5 kilometru a po 60 letech opět propojí historické Velké náměstí s moderním centrem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Začali s rekonštrukciou hlavnej stanice v Bratislave

Bratislavská hlavná stanica bude mať moderné bezbariérové výťahy. V stredu začali s prípravnými prácami na rekonštrukciu služobného podchodu, ktoré potrvajú do konca prázdnin, následne v priebehu šiestich mesiacov vybudujú prístupy pre imobilných cestujúcich, matky s kočíkmi a cestujúcich s veľkou batožinou, informovala o tom hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vysloužilé nádraží v Lomu u Mostu padlo

Nádražní budova v Lomu u Mostu se stala minulostí. Její majitel Správa železniční dopravní cesty nechal dům zbourat, protože už ho k ničemu nepotřeboval.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cez Slovensko sa bude presúvať vojenská technika

Rezort obrany upozorňuje občanov na plánované transporty vojenskej techniky spojeneckých vojsk cez Slovensko v dňoch 24. až 30. júla. Malo by ísť o 25 cestných a deväť železničných presunov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dva nepovedené tendry SŽDC zrušila

Správa železniční dopravní cesty zrušila dvě velké soutěže na lepší zabezpečení tuzemské železnice. Nabídky totiž výrazně převýšily odhadovaný rozpočet. Projekt teď čeká revize cen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doživotie za pokus vraždy vo viedenskom metre

Na doživotie odsúdili v pondelok vo Viedni 27-ročného Afganca, ktorý svoju expriateľku bodol vreckovým nožíkom päťkrát do hlavy. Dvadsaťdvaročná žena útok prežila, zostali jej však trvalé následky - je spolovice ochrnutá a odkázaná na pomoc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha udělala tečku za Opencard

Pražští radní schválili ukončení provozu systému, kterým se vydávala červená karta Opencard. Město tak po roce a půl přestane být v absurdní situaci, kdy mělo dva různé systémy na karty MHD: jeden pro Opencard, druhý pro Lítačku, která svoji předchůdkyni postupně nahrazuje od března 2016.

Celou zprávu najdete na této stránce.