Dopravné správy

Nové okná prepustia do vlaku mobilný signál

Inovatívny selektívny okenný povrch, ktorí vyvinuli výskumníci v spoločnosti Siemens Corporate Technology vo Viedni, zlepšuje príjem mobilného signálu v osobných vlakoch. Cestujúci, ktorí mali možnosť testované okná vyskúšať sú nadšení. Výsledná kvalita signálu je až 50-krát väčšia ako vo vlakoch s tradičnými oknami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Testování elektrobusů pro evropskou MHD

Čistý vzduch, tichý provoz, maximální pohodlí pro cestující a nízké provozní náklady. To jsou jen některé z výhod zapojení elektrobusů do městské hromadné dopravy v evropských městech. Česká republika je součástí aktuálního projektu ZeEUS, v jehož rámci se provoz elektrobusů testuje. Moderní dvanáctimetrové nízkopodlažní elektrické autobusy s odlehčenou karoserií a plným komfortem jsou výsledkem aplikovaného výzkumu, který v minulých letech podpořila Technologická agentura ČR (TA ČR).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava nie je Zürich

Jedným z predvolebných hesiel súčasného primátora Iva Nesrovnala bolo „Bratislava nie je Zürich, ale tiež môže rozumne hospodáriť“. O hospodárení v oblasti verejnej dopravy, keď si magistrát navzdory odporúčaniu odborníkov v poslednej dobe platí popri električkových linkách 1 a 3 aj čiastočne súbežnú novú linku 97, sme už písali. To však nie je jediný dôvod, prečo Bratislava nie je Zürich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha plánuje tramvaje do Středočeského kraje

Praha by výhledově chtěla vybudovat tramvajové tratě do Zdib, Průhonic a Jesenice. Novinářům to [...] řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) v souvislosti s představením strategie města pro rozvoj tramvajové sítě. Tramvaje mají napomoci lepšímu propojení metropole se Středočeským krajem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Hlavnej stanici sa začína rekonštrukcia 3. podchodu

Železnice Slovenskej republiky podpísali v závere júna 2017 zmluvu na prvú z viacerých menších rekonštrukcií na bratislavskej hlavnej stanici. Spoločnosť Metri s.r.o. Bratislava zrekonštruuje bývalý služobný podchod určený pre prepravu batožín a vytvorí prístupy pre imobilných cestujúcich, matky s kočíkmi či cestujúcich s veľkou a ťažkou batožinou na všetky nástupištia v ŽST Bratislava hlavná stanica. Na každé nástupište povedie moderný presklený bezbariérový výťah. Celková zmluvná  cena, ktorá je výsledkom výberového konania, predstavuje 1.468.000 € bez DPH a bude hradená z vlastných zdrojov ŽSR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na pražském metru D vydělá jeden developer

Novou linku pražského metra postaví spolu s hlavním městem soukromá firma. V úterý schválili radní návrh na založení akciové společnosti, v níž spojí síly dopravní podnik a vybraný developer. Trasa D tak bude dalším pokusem o propojení veřejného a soukromého kapitálu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničná stanica Bratislava východ

Železničná stanica Bratislava východ často nazývaná aj Bratislava– Východné, podľa časti Rače v ktorej sa nachádza, je nákladná zriaďovacia železničná stanica na trati Vajnory – Rača.Do roku 1961 sa volala Bratislava- Východné nádražie, od roku 1951 Bratislava- zriaďovacie nádražie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Velká Británie začne příští rok stavět novou VRT

Velká Británie začne příští rok se stavbou nové vysokorychlostní železnice, která spojí Londýn s Birminghamem a dál na sever do Manchesteru a Leedsu. Stavba má vyjít zhruba na 195 miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hodená skala zranila rušňovodiča

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) opätovne vyzývajú rodičov, aby špeciálne v tomto prázdninovom období dbali na to, či sa ich deti vo voľnom čase nevenujú zakázaným činnostiam a hrám na železnici, ktoré môžu vážne ohroziť bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy. Posledný šokujúci prípad z nákladnej stanice v Košiciach je dôkazom, ako pri zdanlivo nevinnej zábavke môžu deti svojim neuváženým konaním spôsobiť vážne zranenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakušky se Českým drahám prodraží

České dráhy zaplatí v příštích letech o padesát procent více za služby vlakového doprovodu ve vybraných dálkových vlacích. Vlakušky, jak se externímu personálu roznášející například noviny či občerstvení ve vlaku říká, bude Českým drahám dodávat i nadále společnost Tess production. V soutěži nabídla nejnižší cenu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V. Poór ide rozpredať svoje impérium, vrátane ŽOSiek

Trnavský veľkopodnikateľ Vladimír Poór ide rozpredať svoje impérium, vrátane Spartaka Trnava. [...] Podľa dvoch od seba nezávislých zdrojov trnavský oligarcha rokuje s čínskou investičnou spoločnosťou CEFC o predaji svojho hlavného portfólia, a to železničiarskych opravárenských podnikov (ŽOS) v Trnave a Zvolene (ŽOS Zvolen spoluvlastní s podnikateľom Alexejom Beljajevom, pozn. red.).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát chce chránit veřejné spoje

O novele silničního zákona se sice diskutuje hlavně kvůli jejímu dopadu na alternativní taxislužby, ale podstatně ovlivní i linkovou dopravu. Norma ministerstva dopravy, kterou minulý týden schválili poslanci a teď jde do Senátu, zpřesňuje a zpřísňuje komerčním dopravcům provozování spojů. Dopravní úřad může zamítnout vydání licence dopravci, který by chtěl jezdit v trase a čase již zavedené veřejné linky, čímž by snižoval její tržby. Podle soukromníků to může vést ke zneužívání zákona nebo také bránit rozvoji návazných dopravních služeb.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na železničné koľaje ide miliarda

Modernizácia železničných tratí spolu výstavbou diaľnic sú kľúčové pre rozvoj jednotlivých regiónov. Štát by mal prioritne zmodernizovať hlavnú trať medzi Bratislavou a Košicami a zároveň medzi danými mestami dokončiť plynulé diaľničné prepojenie. Cestujúci už roky čakajú, kedy budú vlaky jazdiť po koľajniciach aspoň rýchlosťou 160 km/h. Z eurofondov má štát k dispozícii na vlakovú dopravu ešte jednu miliardu eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Historickým vlakem ČD na bitvu ve Val. Kloboukách

České dráhy se tento víkend 22. července zapojí do akce, která připomene dění na Valašsku za první světové války. Na nádraží ve Valašských Kloboukách se uskuteční rekonstrukce bitvy - kdy se proti sobě při přepadení historického vlaku postaví rakousko-uherské vojsko s ruským doplněným o československé dobrovolníky. Návštěvníci této události se na ni mohou přijet podívat stylově – právě historickým vlakem. V prostorách stanice je pak nachystaný doprovodný program.

Více informací v přiložené tiskové zprávě
.

Zatvorené bane a „Jaguar expres“ Richarda Sulíka

Baníctvo nemá podľa šéfa SaS Richarda Sulíka budúcnosť. Baníci môžu robiť v nitrianskom Jaguari. Z Prievidze by ich vozil Jaguar Expres.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z Prahy vyrazil do Číny první přímý vlak

Poprvé v historii spojí Česko a Čínu přímý vlak. Z terminálu společnosti Metrans v Praze-Uhříněvvsi vyjela souprava s kontejnery do cílové stanice v čínském městě Yiwu, kam by měla dorazit za 16 dní. Praha je šestnáctým evropským městem, které bude mít přímé spojení s Čínou po železnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mimoriadne osobné vlaky do automobilky KIA

Železnice Slovenskej republiky na základe žiadosti od osobného dopravcu – Železničnej spoločnosti Slovensko a.s. pridelili mimoriadne trasy pre 3 páry vlakov od 17.júla 2017. Vlakové spoje nahrádzajú autobusové spojenia, ktoré sú určené výhradne pre zamestnancov automobilky KIA na dopravu z a do závodu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubická trolejbusová síť se rozroste

Pardubický dopravní podnik chystá prodloužení trolejbusových tratí ve městě o pět kilometrů. Nejpozději do konce roku by měly trolejbusy začít jezdit ze zastávky Polabiny - Sluneční přes Trnovou do Ohrazenic na dosavadní trase autobusové linky číslo 6.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krvavá dráma v teheránskom metre

Iránski policajti zastrelili v sobotu muža, ktorý na stanici teheránskeho metra zaútočil nožom na duchovného a ďalších ľudí. Informovala o tom iránska štátna televízia. Neidentifikovaný útočník napadol duchovného nožom po tom, ako sa dostali do sporu, a zranil ďalšieho muža, uviedol podľa správy Hádí Tamhídí, predstaviteľ okresu Šahre Rej na južnom predmestí Teheránu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plán lanovky v Železné Rudě má potíže

Vedení šumavského parku definitivně zamítlo stavbu lanovky v areálu Samoty v Železné Rudě. Dvě stě metrů dráhy mělo vést druhou zónou rezervace a turisty dopravit až na stezku. Město Železná Ruda i investor už měli potřebná povolení i pozemek, který chtěli s národním parkem za část rezervace vyměnit. Výstavbu lanovky na železnorudských Samotách ale už podruhé zastavilo vedení šumavského parku.

Celou zprávu najdete na této stránce.