Dopravné správy

Priame vozne Budapešť – Bar a späť nebudú premávať

Priame vozne maďarských železníc MÁV-START z Budapešti do čiernohorského Baru a späť, ktoré boli plánované vo vlakoch 345/1137 a 1136/344, nebudú premávať.  Dôvodom je rozhodnutie partnerských železníc. Priamych lôžkových vozňov ČD na trase Praha hl. n. – Bratislava hl. st. – Bar a späť sa zmena netýka, pôjdu podľa plánovaného cestovného poriadku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha plánuje stavbu téměř třiceti tramvajových tratí

Praha společně s dopravním podnikem (DPP) plánují stavbu téměř tří desítek tramvajových tratí. Tři z nich mají být vybudovány do pěti let a stavba dalších má začít do roku 2030. U dalších jedenácti město a dopravce teprve chystá potřebné dokumenty. Vyplývá to ze strategie rozvoje tramvajových tratí do roku 2030, kterou vypracoval DPP. Má také vzniknout nová vozovna a dvě tramvajové smyčky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 28. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k jednej zrážke civilnej osoby s vlakom, ktorá našťastie nebola smrteľná. Osobný vlak zachytil v blízkosti zastávky Staškov ženu, ktorá sa pohybovala v koľajisku. Utrpela ľahšie zranenie a bola odvezená do nemocnice.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V ostravské MHD ubývá papírových jízdenek

O celou čtvrtinu klesl mezi lednem a červnem letošního roku prodej klasických papírových jízdenek ostravského dopravního podniku. Stále více lidí totiž využívá k placení jízdného v MHD běžné bankovní karty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z ČR vyrazí do Číny prvý vlak

Prvýkrát v histórii totiž spojí Česko a Čínu priamy vlak. V stredu (19. 7.) z terminálu spoločnosti Metrans v Prahe - Hostivaři vyjde vlaková súprava smerujúca do Číny. Na zhruba 18-dňovú cestu sa vydá súprava vozov s kontajnermi naloženými predovšetkým českým tovarom. Povezie napríklad české pivo alebo porcelán.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostřešanská nebo Jesenčanská spojka?

Po desítkách let diskusí, kudy má vést nová železniční trať spojující Pardubice s Chrudimí, se místo výkupů pozemků debata vrací na začátek. A to možná bude i konec chystané ambiciózní stavby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

BID rokuje s RegioJetom o integrácii

Rokovania medzi Bratislavskou integrovanou dopravou (BID) ako koordinátorom Integrovaného dopravného systému (IDS) v Bratislavskom kraji a dopravcom RegioJet, a.s., ktorý chce do systému vstúpiť, pokračujú a napredujú. Obe strany naďalej rokujú o podmienkach a nastavovaní zmluvných parametrov vstupu nového dopravcu a konzultujú technické požiadavky na akceptáciu čipových kariet cestujúcich a predaj cestovných lístkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestujících mezi východočeskými metropolemi přibývá

Pardubice i Hradec Králové si jsou blíž. Nejnovější čísla ukazují, že velmi rychle stoupá počet cestujících mezi oběma východočeskými městy na silnicích i železnici. Na takzvané Hradubické silnici se za poslední šest let zvýšil počet aut až o 47 procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka liniek 201 a 208 DPB na Miletičovej

Linky pôjdu obchádzkou cez Bajkalskú ulicu.

Pre opravu križovatky Prievozská - Miletičova budú počas víkendu 22. a 23. júla 2017 linky 201 a 208 presmerované na obchádzkové trasy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Římské metro téměř usmýkalo ženu

Italské úřady vyšetřují těžké zranění cestující při hrůzně vyhlížející nehodě v římském metru. Vlaková souprava ve stanici Termini vlekla po nástupišti ženu, jíž se ve dveřích zachytila taška. Nehodě nezabránila ani záchranná brzda ve vlaku. Lidé za ni sice tahali, ale brzdy nefungovaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opravy na Hlavnej stanici obmedzia invalidov

Prístupová pomoc pre cestujúcich so zdravotným postihnutím na bratislavskej hlavnej stanici bude od 19. júla obmedzená. Dôvodom je oprava služobného podchodu a rekonštrukcia výťahov (výmena za samoobslužné výťahy). Prístup pre osoby so zdravotným postihnutím na nástupištia 2 až 5 preto bude možný len cez úrovňový prechod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo finišuje s přepravou státní nafty z Německa

Ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v Německu vlaky zpět do Česka převezly 90 procent české nafty, pravidelný odvoz minulý týden skončil. V nádržích v bavorském Kraillingu jsou už jen zbytky, které bude složité vyčerpat, uvedl v pondělí na Twitteru předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová expozícia pripomína malú lesnú železničku

Oživili časť histórie obce. V Turčianskej Štiavničke si trvalou zaujímavou expozíciou pripomenuli sté výročie vybudovania malej lesnej železnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ LOKO otevřelo nový trh, vstoupilo do Maďarska

Maďarsko se stalo další členskou zemí Evropské unie, v níž se prosadil český výrobce lokomotiv, společnost CZ LOKO. Prvním zákazníkem se zde stal CER Hungary Central-European Railway Transport, Trading and Service Co. Významný středoevropský nákladní železniční dopravce si pořídil lokomotivu EffiShunter 1600 pro těžkou posunovací službu.

„Hledali jsme na trhu lokomotivu, která bude především spolehlivá a provozně i ekonomicky maximálně efektivní. Tyto podmínky přesně splňuje typ 774.714 od CZ LOKO,“ uvedl Tamás Heinczinger, generální ředitel CER Hungary.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vo Švédsku sa zrútil opravovaný most na trať

Šestnásť ľudí sa zranilo pri zrútení mosta v strednom Švédsku, ktorý sa práve opravoval, informovala agentúra DPA. K nešťastiu došlo vo štvrtok v meste Ludvika ležiacom asi 200 km severozápadne od švédskej metropoly Štokholm. Medzi zranenými sú hlavne robotníci, ktorí sa v inkriminovanom čase nachádzali na mostnej konštrukcii. Piati z nich utrpeli ťažké zranenia, ani jeden z nich však nie je v ohrození života

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nedostatek řidičů VHD trápí i jižní Čechy

Nezaměstnanost v Česku je nejnižší za 19 let. U řady profesí v kraji to znamená velký nedostatek pracovních sil. Firmy na jihu Čech si je i přetahují. Na jedno volné místo v regionu je jeden člověk bez práce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové sedadlá do vlakov ZSSK majú vybrať cestujúci

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dá cestujúcim otestovať sedadlá do vlakov. Tí si ich môžu prezrieť, vyskúšať a vyjadriť svoj názor od 11. júla pred Zákazníckym centrom ZSSK na Hlavnej stanici v Bratislave a od 25. júla do 4. augusta na stanici v Košiciach od 7:00 do 19:00.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hasiči zasahovali u poruchy lanovky na Kleť

Na výlet na oblíbenou horu Kleť na Českokrumlovsku dlouho nezapomene několik desítek lidí. V pátek kolem poledne se tam porouchala lanovka. Do akce tak muselo vyrazit několik jednotek profesionálních hasičů, kteří se ihned pustili do evakuace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha sa chce stať inteligentným mestom

Mestá by sa mali riadiť predovšetkým dátami potrebnými na ich rozvoj a menej politickými rozhodnutiami. Uviedla primátorka Prahy Adriana Krnáčová vo štvrtok večer počas stretnutia so Slovákmi a Čechmi žijúcimi v Bruseli, ktorého hlavnou témou boli "smart cities" - inteligentné mestá v EÚ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poničená moldavská trať se opraví

Oprava kolejí Moldavské horské dráhy, které poničil v březnu pohyb náspu, začne v nejbližších dnech. Turistům i místním po opravě skončí nepohodlné přesedání na autobusy. Na železniční trati spojující Most s Moldavou v Krušných horách přestaly jezdit vlaky v polovině března. Nedaleko Mikulova se totiž pohnuly koleje a následně i opěrná zeď.

Celou zprávu najdete na této stránce.