Dopravné správy

Vozne ZSSK budú bezpečnejšie

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) posilňuje bezpečnosť pri zatváraní dverí na vlaku. Do niekoľkých desiatok vozňov so staršími, takzvanými zalamovacími dverami namontuje vo vlastnej réžii signalizáciu zatvorenia nástupných dverí. Vlakvedúci sa vďaka nej ešte pred odchodom vlaku bude môcť ľahko presvedčiť, či sú všetky dvere zatvorené. Vnútorná signalizácia zatvorenia nástupných dverí upozorní cestujúcich na zvýšené nebezpečenstvo v prípade mechanicky nezaistených dverí počas jazdy vlaku. Do časti vozňov bude doplnené aj blokovacie zariadenie. Vo viacerých vozňoch budú vymenené celé dvere.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nikdo nechce dodat ETCS pro stroje ČD Cargo

Miliardová série tendrů společnosti ČD Cargo na dodávku celoevropského zabezpečovacího systému ETCS pro lokomotivy zůstane zatím bez vítěze. Firma chtěla moderním systémem osadit celkem 345 lokomotiv, pro které hledala dodavatele ve čtyřech soutěžích. Pro nezájem technologických firem je ale musela zrušit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Rekonštrukcia priecestia pri Bánovciach n. B.

ŽSR začali 26. júna s komplexnou rekonštrukciou železničného priecestia medzi železničnými stanicami Mníchova Lehota a Bánovce nad Bebravou (jedinečné identifikačné číslo priecestia SP 1892). Na priecestí pri obci Svinná sa úrovňovo križuje železničná trať Trenčín – Chynorany s cestou III. triedy č. 1860. Počas nepretržitej výluky je priecestie úplne uzatvorené pre účastníkov cestnej premávky. Vlaky osobnej dopravy budú nahradené autobusmi do 29. júna do 17.00 hod

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční společnost Tanvald nesmí kritizovat kraj

Členové Železniční společnosti Tanvald nesmí kritizovat představitele Libereckého kraje a jeho společností. Je to zásadní podmínka krajské dotace 150 tisíc korun na provoz historické ozubnicové trati do Kořenova.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Letná premávka historickej električky Kométa

Historická tatranská električka Kométa s vlečnými vozňami bude počas letnej turistickej sezóny premávať počas letných prázdnin každú druhú nedeľu po trase Poprad - Starý Smokovec - Tatranská Lomnica (3x) - Starý Smokovec - Poprad.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Léto bude v pražské MHD plné výluk

Českou metropoli čeká drsné výlukové léto, které pocítí až stovky tisíc Pražanů, dojíždějících zaměstnanců i turistů. Nejvíce problémů přinesou uzavírky v metru, kterých bude hned několik a týkají se nejzatíženějších dopravních bodů v Praze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešovská MHD počas letných prázdnin

Letné prázdniny prinesú niekoľko zmien v MHD. Nové cestovné poriadky už nájdete na našich stránkach. Počas letných prázdnin, v období od 1. júla do 2. septembra 2017 bude upravená premávka mestskej hromadnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Češi se učí platit za jízdu kartou

Česká veřejná doprava zažívá nenápadnou, ale rychlou revoluci. Čím dál častěji lidem k jízdě stačí bezkontaktní platební karta. Dopravci v nich vidí možnost, jak nabídnout vyšší komfort cestujícím a zároveň zajistit odbavení s nízkými náklady.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizovaný EN „Metropol“

Od pondelka 19. júna môžu cestujúci vo vlaku EuroNight Metropol na trase Budapešť – Bratislava – Praha – Berlín cestovať vo vynovených klimatizovaných ležadlových vozňoch vyrobených v Nemecku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Koženky mají zmizet z vlaků ČD do dvou let

Staré vagony přezdívané „koženky“ postupně mizí z českých kolejí. Do roku 2019 by už na tratích měly přestat sloužit úplně, především pak mezi Prahou a západočeskými městy. Postupná modernizace se však chystá i u jiných vozů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na festival do Východnej výhodne vlakom ZSSK

V podtatranskej obci Východná obvykle zastavujú len osobné vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Na prelome júna a júla však v tejto stanici budú štyri dni mimoriadne zastavovať aj rýchliky a dokonca aj EuroNight do Prahy. Tieto vlaky poslúžia návštevníkom, ktorí mieria na Folklórny festival Východná 2017. Cestovať vlakom sa oplatí, s cestovnými lístkami do stanice Východná, so zákazníckymi preukazmi KLASIK RAILPLUS, JUNIOR RAILPLUS a SENIOR RAILPLUS alebo kartou MAXI KLASIK bude možné ušetriť na vstupnom. Festival sa koná 29. júna až 2. júla v amfiteátri vo Východnej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bombardier v Německu propustí 2 200 zaměstnanců

Kanadský výrobce letadel a vlaků Bombardier propustí v Německu 2200 lidí, tedy čtvrtinu svých zaměstnanců. Doufá, že se mu tak podaří snížit náklady. Agentuře Reuters to sdělily zdroje z firmy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košický DP chce nakúpiť nové ekologické autobusy

Žiadosť o nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške 7 000 000 eur bez DPH na nákup elektrobusov a dieselových nízkopodlažných kĺbových autobusov schválili košickí mestskí poslanci na dnešnom mestskom zastupiteľstve.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Tramvajáci v Nantes nosí sukně, šortky nesmí

Vlna veder, která zasáhla i Francii, přiměla řidiče tramvají a autobusů ve městě Nantes na západě země, aby přišli do práce co nejvíce nalehko. Místo kalhot se oblékli do sukní, protože šortky mají přísně zakázané, upozornil web deníku Le Parisien.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v stanici Bratislava Predmestie

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú od 26. júna do 30. augusta 2017 realizovať výlukové práce v železničnej stanici (ŽST) Bratislava Predmestie. V rámci tejto výluky sa zrealizuje komplexná rekonštrukcia nástupišťa, železničného zvršku koľají č. 1 a č. 2 a úprava trakčného vedenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Autobusoví obři dostali v Praze zelenou

Velkokapacitní autobusy dosahující délky až 25 metrů budou jezdit v českém hlavním městě. Pražští radní vzali v úterý na vědomí analýzu, která jejich nákup doporučila. Bude jich v první fázi patnáct a jezdit mají na vytížené lince 119 na Letiště Václava Havla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Trenčíne smerujú k integrovanej doprave

Služby mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Trenčíne budú čiastočne zabezpečovať aj spoje prímestskej autobusovej dopravy. Vyplýva to zo zmluvy o spolupráci medzi mestom Trenčín, Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) a Slovenskou autobusovou dopravou (SAD) Trenčín ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vyhazují RegioJet ze Smíchova

Soukromý železniční dopravce RegioJet může přijít o své zázemí na nádraží Praha-Smíchov. Sídlí v prostorách Českých drah, které daly firmě podnikatele Radima Jančury výpověď. Informují o tom čtvrteční Hospodářské noviny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK vypraví mimoriadne vlaky na festival Pohoda

Návštevníci najväčšieho slovenského letného hudobného festivalu POHODA môžu aj tento rok cestovať mimoriadnymi festivalovými rýchlikmi. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s organizátorom podujatia vypraví dva mimoriadne vlaky vo štvrtok 6. júla (Košice – Trenčín a Bratislava hl. st. – Trenčín) a dva v nedeľu 9. júla (Trenčín – Košice a Trenčín – Bratislava hl. st.).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražané vítají plastové sedačky v metru

Redaktor iDNES.cz se vydal do metra na trasu C, kde Dopravní podnik hlavního města Prahy v jednom z vagonů testuje nové plastové sedačky, aby zjistil, zda se líbí cestujícím. Většina dotazovaných změnu vítá, jen dva cestující by v metru nechali staré, látkou potažené sedačky.

Celou zprávu najdete na této stránce.