Dopravné správy

ŽSR sa boria s nedostatkom zamestnancov

Silné ročníky odchádzajú. Výpadok sa hľadá na stredných školách. Študenti Strednej priemyselnej školy dopravnej v Košiciach si budú môcť prilepšiť ročne o stovky eur. Zaručuje im to zmluva podpísaná medzi ich školou a Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S lokálkou kolem Humprechtu 2017

Dovolujeme si vás pozvat na historické jízdy "S lokálkou kolem Humprechtu". Zvláštní vlaky vyrazí každou sobotu a neděli od 1.7 do 3.9.2017 na okruh Českým rájem. Z Mladé Boleslavi je odjezd v 7:25.

Vybrané dny 1.7., 22.7., 12.8., a 2.9. budou jezdit posilové vlaky společnosti PUŠ (v jízdním řádě označené poznámkou 45) v těchto dnech bude otevřena i zahradní železnice Podhradí v Bakově nad Jizerou (odkaz zde). 
 
Cena zůstává stejná jako v loňském roce do 118 km je cena 40 kč a nad 119 km je to za 60 Kč platí do výstupu z vlaku. Vlaky budou vedeny motorovým vozem M 131.1081 (změna je možná). Letošní novinkou je prodloužení poledního páru z Dětenic až do Jičína
 
Všechny informace v souhrnné podobě najdete na plakátě.
 

DP mesta Žilina kúpi nové autobusy a elektrobusy

DPMŽ pripravuje výraznú obnovu vozidlového parku autobusovej dopravy. Preto 12. júna 2017 vypísal tri verejné súťaže na nákup nových nízkopodlažných vozidiel dlhých 11,9 až 12,2 m - prvú na autobusy s naftovým pohonom, druhú na autobusy s hybridným nafto-elektrickým pohonom a tretiu na elektrobusy. Nákup nových vozidiel by mal byť spolufinancovaný z fondov Európskej únie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem po ulici na brněnské výstaviště

Zveme vás na tuto sobotu 24. června, kdy budou moci návštěvníci festivalu Ignis Brunensis 2017 zažít netradiční "dopravní" zážitek. Bude totiž možné zažít jízdu parním vlakem uprostřed čtyřproudové komunikace. Po mnoha letech se opět vrátí vlak přepravující cestující na vlečku mezi brněnským dolním nádražím a Výstavištěm. Připraveny jsou tři páry vlaků. Během víkendu pak bude v provozu i parní tramvaj „Karolínka“, historické tramvaje, trolejbusy i autobusy.

Více informací, včetně jízdního řádu, v přiložené tiskové zprávě.

Výluka v úseku Kittsee – Bratislava-Petržalka

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 24. júna 2017, v čase od 7.00 h do 17.00 h, realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Kittsee (Rakúsko) – Bratislava-Petržalka a v železničnej stanici (ŽST) Bratislava-Petržalka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vectron zítra poprvé cvičně na spojích ČD

České dráhy zahajují zácvik strojvedoucích na moderní elektrické lokomotivy Vectron z produkce společnosti Siemens, které si národní dopravce pronajme od leasingové společnosti ELL z Rakouska.  

„Společnost ELL nám v těchto dnech zapůjčila jednu lokomotivu Vectron pro zácvik našich a německých strojvedoucích. Půjde přibližně o 50 zaměstnanců z provozních jednotek Praha a Ústí nad Labem, které jsou součástí DKV Praha, a následně také asi o 150 strojvedoucích DB z Drážďan, Berlína a Hamburku. V předstihu tak budeme připraveni na ostrý provoz Vectronů, který začne na podzim,“ uvedl Miroslav Kupec, člen představenstva ČD, a.s., odpovědný za techniku, servis a majetek.

Zácvik strojvedoucích začal tento týden v DKV Praha. Od zítra se plánuje zácvik strojvedoucích také přímo v provozu, když lokomotiva 193.270 bude nasazena na trati Praha - Ústí nad Labem na vlacích č. 610 / 609 / 606 / 613.

České dráhy si u rakouské leasingové společnosti ELL pronajaly na 10 let 10 třísystémových (3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC, 15 kV 16,7 Hz AC) lokomotiv Vectron s plánovaným nasazením na linku Praha – Děčín – Berlín – Hamburk. Lokomotivy jsou určeny pro provoz rychlostí 200 km/h (tato rychlost je již vyžadována pro úsek Berlín – Hamburk a bude potřebná také na trati Drážďany – Berlín po její modernizaci, která by měla být dokončena v příštích letech). Budou také vybaveny potřebnými zabezpečovacími a sdělovacími systémy pro provoz v ČR a v Německu, jako jsou ETCS, LZB/PZB, Mirel, GSM-R nebo TRS. Pronajaté lokomotivy Vectron v barvách Českých drah mají být předány do provozu v listopadu a prosinci letošního roku.

Pětici lokomotiv Vectron provozuje také dceřiná společnost národního dopravce ČD Cargo. V letošním roce pak objednala trojici dalších strojů stejného typu.  

Aký bol Rendez 2017

Už 19. celoslovenský zraz historických železničných vozidiel Rendez 2017 sa počas tohto víkendu (17.-18.6.) uskutočnil v priestoroch Rušňového depa Bratislava východ. Medzi najväčšie lákadlá patrili rušne, ktoré sa objavili v americkom akčnom filme Mierotvorca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Aktuální situace na železnici po bouřkách

Po včerejších večerních a nočních bouřkách jsme zaznamenali více jak 40 mimořádností. Z velké většiny se jednalo o pády stromů do kolejiště, v menší míře o poruchy trakčního vedení či výpadky zabezpečovacího zařízení. V drtivé většině se jednalo o úseky regionálních tratí. Překážky se dařilo odstranit zpravidla do jedné až dvou hodin.

Krátce před dnešní desátou hodinou se obnovil provoz na posledním zastaveném úseku, Jihlávka – Horní Cerekev, kde v brzkých ranních hodinách poškodily stromy trakční vedení.

Aktuálně jsou sjízdné všechny hlavní i regionální tratě. Omezení v dopravě, která způsobují zpoždění vlaků, zaznamenáváme v úseku Lysá nad Labem – Čelákovice nebo přes stanici Nymburk hl. n. a Brno dolní nádraží.

Zpoždění vlaků způsobené zastavením či omezením provozu se budou postupně během dne eliminovat.

Omlouváme se cestujícím za problémy vzniklé nepřízní počasí. Děkujeme za pochopení.

Pozor pri vystupovaní a nastupovaní do vlaku!

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) upozorňujú cestujúcich, aby za žiadnych okolností nevystupovali alebo nenastupovali do rozbiehajúcich sa,  prípadne spomaľujúcich  vlakov na železničných staniciach. Takéto pokusy o nástup/výstup mávajú fatálne následky, často končia amputáciou končatín alebo dokonca smrťou cestujúceho

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky v Německu výrazně zrychlí

Německou železniční dopravu čeká jedno z největších zrychlení v historii. Od prosincové změny jízdního řádu zkrátí díky dokončení posledního vysokorychlostního úseku spojení Berlín - Mnichov o více než dvě hodiny, v dalších trasách budou rychlé soupravy ICE jezdit častěji než dosud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opitý dôchodca ohrozoval nožom vlakvedúceho

Vo vlaku medzi stanicami Lučivná a Štrba v okrese Poprad v nedeľu (18.6.) 68-ročný muž ohrozoval nožom vlakvedúceho. V utorok o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chebské nádraží projde opravou

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala výběrové řízení na přestavbu nádraží v Chebu. Rekonstrukce kolejiště, nástupišť a zabezpečovacího systému vyjde na téměř půl miliardy korun. Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek. Stavební práce by podle harmonogramu SŽDC měly být zahájeny ještě letos, dokončení očekává státní investorská organizace příští rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Piknik kolejowy 2017“ v stanici Racławice Śląskie

Cez víkend 25. a 26.6.2017 sa v železničnej stanici Racławice Śląskie uskutoční ďalší ročník akcie „Piknik kolejowy 2017“. Poľska železničná stanica Racławice Śląskie sa nachádza neďaleko (cca 12 km) od železničnej stanice Osoblaha.

Informácie nájdete na stránke Kolej Podsudecka - linia 137.

Jihlavská trolejbusová síť se změní

Jihlava se po deseti letech slibů dočká natažení trolejbusového vedení ve Vrchlického ulici. Začít stavět se má v září, hotovo bude na konci listopadu. Do soutěže dorazila jediná obálka s nabídkou. Investice přijde na desítky milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom ZSSK do Piešťan na Topfest

Štrnásty ročník Topfestu sa koná prvý prázdninový víkend od piatka 30. júna do soboty 1. júla na Letisku Piešťany. Organizátori sľubujú skutočný hudobný sviatok pre fanúšikov rozmanitých žánrov. Ten si budú môcť návštevníci spestriť aj výletom do kúpeľného mesta v špeciálnom festivalovom vláčiku ZSSK, ktorý bude premávať vždy od 11. do 20. hodiny v pravidelných hodinových intervaloch medzi letiskom a centrom Piešťan.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lávka přes karlovarské nádraží má zpoždění

Téměř čtvrtroční zpoždění nabrala stavba nové lávky pro pěší přes modernizovaný areál horního nádraží. Firma, která bude lávku vyrábět, převzala od města 5. června kompletní staveniště a začala s přípravnými pracemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spolupráca ŽSR so strednými školami napreduje

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v rámci rozšírenia spolupráce so strednými odbornými školami v oblasti vzdelávania a získavania budúcich kvalifikovaných zamestnancov dnes, t.j. 19. júna 2017 uzavreli dve nové Rámcové zmluvy o vzájomnej spolupráci. Išlo o Strednú odbornú školu elektrotechnickú v Trnave a Strednú priemyselnú školu dopravnú v Košiciach.  Súčasťou spolupráce je aj štipendijný program ŽSR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parní vlak ČD vyrazí z Prahy-Braníka do Sázavy

Tuto sobotu 24. června vypraví České dráhy nostalgický vlak z Prahy-Braníka přes Davli, Jílové u Prahy a Čerčany do Sázavy. Soupravu, která bude sestavená z historických vozů 3. třídy a bufetového vozu, poveze parní lokomotiva 464.102 „Ušatá“. Po trase vlaku bude možné navštívit řadu zajímavých míst, např. muzeum těžby zlata v Jílovém u Prahy nebo Sázavský klášter. Pro cestující bude také připravena vyhlídková jízda ze Sázavy do Ledečka a zpět. Parní vlak na Posázavském pacifiku pojede v průběhu léta ještě třikrát.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Cestujúcim DPB sa nepáči prestup na Farského

Cestujúci štandardne neradi prestupujú, preto sa im moderné mestá snažia prestupy čo najmenej komplikovať. To, že nespokojnosť cestujúcich je neraz oprávnená, dokumentuje aj situácia na zastávke Farského.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD ukázaly svou připravenost na mimořádnosti

České drahy se dnes zúčastnili cvičení složek Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje VLAK 2017. V rámci simulované situace na jednokolejné železniční trati Břeclav - Lednice v blízkosti usedlosti Nový Dvůr narazila samostatně jedoucí lokomotiva při zkušební jízdě do osobního vlaku s cestujícími. Strojvedoucí totiž kvůli silné mlze nerespektoval návěst "Stůj" a v rychlosti najel do konce stojícího vlaku. I přes snahu výpravčího z nedaleké stanice Boří les, který situaci registroval pomocí traťového zabezpečovacího zařízení a snažil se srážce zabránit použitím funkce "generální stop", po nehodě na místě zůstalo několik mrtvých, včetně strojvedoucího lokomotivy, a mnoho zraněných.

"České dráhy mají pro případ mimořádnosti vydány interní předpisy, které koordinují činnost organizačních složek ČD i našich zaměstnanců. Jsou to totiž naši lidé, kteří většinou jako první podávají zprávy o takové mimořádné události a často poskytují i první pomoc jejím účastníkům. Jsme proto rádi, že jsme si mohli dnes vyzkoušet, že je tento systém nastavený správně a funguje od nahlášení události, přes součinnost se složkami IZS, až po zajištění náhradní dopravy na zablokované trati s krajským koordinátorem dopravy KORDIS,"vysvětluje roli Českých drah při mimořádnosti Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu.

Při vzniku takovéto mimořádné události právě zaměstnanci dopravce rozbíhají kolotoč záchranných prací. Je to vlakvedoucí, kdo přivolává složky Integrovaného záchranného systému a oznamuje situaci dispečinku ČD. Právě dispečerské pracoviště komunikuje jak s IZS, provozovatelem dráhy SŽDC, tak s dalšími organizačními složkami ČD. "Zajišťujeme primárně evakuaci nezraněných cestujících - těch jsme dnes převezli 26. Dvě minuty po ohlášení nehody jsme zřídili Krizovou linku ČD. Do dvanácti minut od události jsme informovali první cestující na nádražích o mimořádnosti a možnostech řešení.  Ve spolupráci s krajským koordinátorem dopravy sháníme v takových chvílích náhradní autobusy a do dotčených stanic jsou povolaní koordinátoři, kteří zbylé cestující navádí na náhradní spoje. Jsem rád, že jsme dnes měli možnost vyzkoušet informování i na webu ČD, které fungovalo téměř okamžitě,"doplňuje Michal Štěpán.