Dopravné správy

Fotojazda s vozidlami MHD po Plzni

Pri príležitosti 8. výročia internetových stránok o plzenských trolejbusoch - Plzensketrolejbusy.cz - si Vás organizátori dovoľujú pozvať na jazdu s „hranatými“ legendami 80. a 90. rokov minulého storočia. Akcia sa uskutoční vo štvrtok 6. júla 2017, a hlavnými aktérmi budú nedávno zrekonštruovaný historický trolejbus Škoda 14 Tr ev. č. 429, posledný prevádzkovaný strednepodlažný trolejbus v Plzni - Škoda 14 TrM ev. č. 457 a bývalý plzenský autobus Karosa B 732 ev. č. 425

Celú správu nájdete na tejto stránke.

UniControls-Tramex pro SŽDC

V příloze najdete tiskovou zprávu společnosti UniControls-Tramex, českého výrobce a dodavatele elektronických zařízení a systémů pro kolejová vozidla, která vyvinula a dodala systém elektronického rychloměru se záznamem dat do zcela nových vozidel společnosti SŽDC (Správa železniční dopravní cesty), řady MTW100.013. Na vozidlech pro údržbu a opravy trolejového vedení tento systém zajišťuje měření, zobrazení a záznam okamžité rychlosti a ujeté dráhy vozidla a záznam všech bezpečnostních informací spojených s provozem těchto kolejových vozidel. Spolupráce na tomto projektu probíhala přímo s výrobcem tohoto speciálního kolejového vozidla, rakouskou společností Plasser & Theurer. UniControls-Tramex vyvinula a dále rozvíjí systém Elektronického rychloměru se záznamem dat RE1xx, který je dnes provozován na kolejových vozidlech nejrůznějších typů a řad v 10 zemích světa.

Parkovanie pri žst. Galanta a protihluková stena

Dobrý deň prajem, chcel by som sa informovať o rokovaniach s mestom Galanta ohľadom parkovania pri železničnej stanici. Viete mi prosím vás povedať, v akom je to momentálne štádiu?

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Sen o lanovce v Železné Rudě se rozplývá

Plán na výstavbu nové lanovky v lyžařském areálu Samoty v Železné Rudě nejspíš padá. Správa Národního parku Šumava totiž zamítla možnost vyměnit chráněný pozemek, na němž má stát vlek, za jiný s vyšším stupněm přírodní ochrany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Porovnanie ŽSR a SŽDC

Pripravujem článok o efektivite v železničnej doprave a o pripravovanej dopravnej autorite a chcem Vás poprosiť o stanovisko. ŽSR podľa analytikov IFP, ÚHP a napríklad aj bývalého šéfa železničnej sekcie na ministerstve dopravy Jiřího Kubáčka funguje menej efektívne, ako napríklad správa železníc v Česku.
... Kubáček napríklad porovnával, aký je súčet tržieb z poplatku za dopravnú cestu a štátne dotácie na údržbu. ŽSR má toto číslo dlhodobo vyššie. 
Aj prevádzkové náklady sú podľa neho v ŽSR dlhodobo vyššie, ako v ČD.
... Kubáček ďalej vo svojej prezentácii uvádza, že ČD viac míňa na materiál, služby a investície, ŽSR zase viac míňa na osobné náklady. Dospel preto k záveru, že ŽSR je viac závislá na ľudskej práci, čo podporil aj ďalšími grafmi, podľa ktorých sú osobné náklady v prepočte na výkony v ŽSR ďaleko vyššie, ako v ČD. 
Pripisuje to aj nízkym kapitálovým dotáciám štátu, čiže podfinancovaním investícií. 
K podobným záverom sa dopracovali aj IFP a ÚHP.
Súhlasíte s tým, že ŽSR je v spomínaných ukazovateľoch menej efektívnou firmou?
Prečo je to podľa vás tak?
Majú ŽSR ambíciu zlepšiť spomínané ukazovatele (dotácie, náklady, počet zamestnancov/km, atď.)
Ak áno, ako to chce dosiahnuť?
Čo sú podľa vás najdôležitejšie kroky, ktoré by malo spraviť ministerstvo dopravy, aby sa efektívnosť správy železníc zvýšila? 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Čtyři nové zastávky na síti SŽDC

Železniční síť ČR se znovu rozroste o několik nových zastávek. Drážní úřad v letošním roce vydal zatím čtyři rozhodnutí o názvech nově budovaných zastávek. Na kterých tratí se nové zastávky objeví, najdete v příloze tohoto mailu.

Podle názoru ředitele Drážního úřadu Jiřího Koláře je budování nových zastávek správným krokem, zejména pokud jsou tyto zastávky blíže lidem.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

Víkendová výluka električiek v Rači

Počas víkendu 24. a 25. júna 2017 nebudú pre úpravu priecestia premávať električkové linky 3 a 5 v úseku Vozovňa Krasňany - Rača, Komisárky. Električky budú z mesta premávať po Vozovňu Krasňany, kde bude zabezpečený prestup na autobus náhradnej dopravy linky X3.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem ČD na „Rock for People 2017“

Přesně za 14 dní začne v Hradci Králové už 23. ročník festivalu Rock for People. Pro cestu na akci, která se koná už tradičně od 4. do 6. července v místním Festivalparku, je připravena zvláštní tarifní nabídka VLAK+ Rock for People 2017. Jde o zpáteční jízdenku, v rámci které cestující dostanou slevu 50 % ze zpátečního jízdného

Více informací v přiložené tiskové zprávě
.

Kamión zastavil vlaky na trati Komárno – D. Streda

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dnes zaznamenali opäť mimoriadne nebezpečnú situáciu, ktorá sa odohrala pred železničným priecestím. Dnes (20.6.2017) krátko pred ôsmou hodinou ráno signalista ohlásil výpravcovi nákladné auto stojace na priecestí v tesnej blízkosti trate. Keďže sa vodič nevedel s autom pohnúť,  musela byť prerušená doprava a osobné vlaky boli nahradené náhradnou autobusovou dopravou (NAD).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava Negrelliho viaduktu zamíchala jízdními řády

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zveřejnila výlukový jízdní řád pro trasu do Kralup nad Vltavou a Děčína, který začne platit 4. července během opravy pražského Negrelliho viaduktu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O novej zastávke Martin-Fatra

Pripravujeme článok do Mestských novín o pláne vybudovať žel. stanicu pri OC Tulip v Martine a chcela by som Vás požiadať o stanovisko k tejto téme, prípadne bližšie informácie.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Správce železnice má nové logo za dva miliony

Největší státní organizace podle počtu zaměstnanců změní od 1. ledna své logo. Správa železniční dopravní cesty za nový vzhled zaplatí 1,9 milionu korun. Studio Marvil SŽDC za tuto cenu navrhla samotné logo i zpracovalo grafický manuál loga a jednotný vizuální styl SŽDC.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 24. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k štyrom zrážkam civilnej osoby s vlakom, v troch prípadoch išlo o smrteľnú zrážku. K smrteľným zrážkam došlo v úseku Lovinobaňa – Podrečany, Ľubochňa – Ružomberok a v železničnej stanici (ŽST) Rimavská Sobota. V ŽST Žilina zachytil vlak muža ležiaceho medzi koľajnicami. Osoba bola pod vplyvom alkoholu, následne bola prevezená do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC má nové logo

SŽDC nastavuje jasná pravidla firemní identity, která jsou v souladu s  hodnotami organizace, zvýší její image a přispějí k jasnému vnímání společnosti širokou veřejností. Klíčové proto bylo zpracování nového grafického písemného názvu organizace, doplňkového grafického symbolu a jednotného vizuálního stylu, který je aplikovatelný ve všech oblastech činnosti SŽDC. Letos v lednu vypsala státní organizace výběrové řízení na nové grafické ztvárnění loga, jehož vítězem se stalo studio Marvil. Vítězná podoba loga se poprvé objeví při prosincovém zveřejnění jízdního řádu pro rok 2018. Jeho implementace bude probíhat postupně během následujících let v rámci provozu, údržby a modernizace.

Bližší informace naleznete v přiloženém souboru. Ukázky loga budou k dispozici také na webových stránkách.

Ešte k preložke trate Trenčín – Trenčianska Turňa

Ďakujem za odpovede, ale poprosím ešte o niektoré spresnenia, resp. doplnenia: 1. Nepýtal som sa na napojenie novej trate v hlavnom ťahu, ale na napojenie prekladanej trate Trenčín – Trenčianska Turňa. Teda ako dôjde k jej napojeniu na objekt nového mosta, príp. či ho bude nejako obchádzať?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

ČD vysoudily miliony na Stadleru

Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl žalobě drah a přiznal dopravci nárok na smluvní pokutu přes 13 milionů korun za opožděné dodání 17 motorových vlaků pro kraj Vysočina. Deníku E15 to potvrdil mluvčí drah Radek Joklík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava plánuje rozšíriť elektirčkovú sieť

Bratislavské mestské časti Ružinov a Vajnory by mohla v budúcnosti spájať aj nová električková trať. Na štúdiu uskutočniteľnosti stavby predĺženia električkovej trasy prebieha verejné obstarávanie. Potvrdilo to hlavné mesto a vajnorská samospráva. Električková trať by mala viesť zo Zlatých pieskov k záchytnému parkovisku medzi Vajnorským jazerom a Vajnorským nadjazdom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Leo Express plánuje přímé vlaky do Krakova

Společnost Leo Express počátkem června oficiálně požádala polský drážní úřad o povolení vysílat vlaky z Prahy do Krakova. Úřad má na odpověď dva měsíce. Podle serveru Rynek kolejowy mimo jiné zkoumá, zda nový spoj ekonomicky neohrozí dotované vlaky. V ideálním případě by chtěl Leo Express začít jezdit v září s jedním párem vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a poskytovanie dát o verejnej doprave

Pre technologický magazín Živé.sk by som sa rád opýtal niekoľko otázok k poskytovaniu dát o verejnej doprave: 1. Poskytujete dáta o dopravných spojeniach (cestovné poriadky, informácie o meškaní) na verejné spracovanie používateľom či firmám, aby ich mohli využiť na vytvorenie vlastnej aplikácie alebo webu – napríklad pre vyhľadanie spojenia, mapu spojov, ekonomické analýzy atď.?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Co špatného odhalily Czech Raildays

Dopravci sázejí čím dál častěji na modernizaci starých souprav a nové vlaky častěji pořizují v zahraničí. Bylo to vidět na veletrhu novinek v železničním průmyslu Czech Raildays v Ostravě. Expresní vozy Českých drah, které vznikly původně v roce 1979 až 1982, letos prošly další modernizací. CZ Loko pak vystavila modernizovanou lokomotivu původem z Belgie, kterou teď nabízí jako v podstatě nový stroj.

Celou zprávu najdete na této stránce.