Dopravné správy

Kinovozeň ZSSK vyrazil do Košíc

Historicky prvý KINOVOZEŇ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) vyrazil dnes z Bratislavy do Košíc. Kinosála vo vlaku je súčasťou najznámejšieho a najväčšieho slovenského filmového festivalu ART FILM FEST (AFF), ktorý sa koná v Košiciach. ZSSK je aj v roku 2017 reklamným partnerom tohto projektu. Už 25. ročník AFF sa koná v dňoch 16. – 24. júna 2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské metro testuje plastové sedačky

Cestující na lince metra C mohou v jednom voze soupravy vyzkoušet nové plastové sedačky, které nahradily současná čalouněná sedadla. Dopravní podnik, podle něhož nové sedačky lépe splňují nároky na čistotu a hygienu, si chce v provozu ověřit, jak na něj budou cestující reagovat a jak snadno se budou udržovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet spustí linku z Bratislavy do Rumunska

Súkromný dopravca RegioJet spustí od 28. júna tohto roku novú autobusovú linku z Bratislavy až do Rumunska, konkrétne do miest Arad a Temešvár. Linka bude podľa hovorcu spoločnosti Aleša Ondrůja premávať trikrát týždenne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němci dávají zelenou VRT Praha - Drážďany

Německé ministerstvo dopravy spočítalo, že se jim vyplatí postavit novou vysokorychlostní trať z Drážďan do Prahy s tunelem pod Krušnými horami. V plánování rychlých železničních spojení v Česku se jedná o zásadní posun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pôjdu vlaky po Slovensku rýchlosťou 200 km/h?

Rýchlosť cestovania je pre cestujúcich jedným z rozhodujúcich faktorov pre voľbu dopravného prostriedku. Vlaky sa vďaka koľajovým tratiam dokážu vyhnúť dopravným zápcham, ktoré trápia automobily a autobusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky ČD výhodně na „Baroko naoko“ v Kuksu

České dráhy vypraví v sobotu 17. června zvláštní vlaky na slavnost Baroko naoko v Kuksu, kdy se celé Kukské údolí přenese do dob své největší slávy a vrátí se o 300 let do minulosti. Na zastávce Kuks pak budou mimořádně zastavovat i vybrané rychlíky. Kdo přijede na akci vlakem, získá navíc zvýhodněné vstupné.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Prešovský vyhliadkový midibus premáva

Mestské informačné centrum Prešov (gopresov.sk) pripravilo pre turistov a obyvateľov Prešova aj tento rok vyhliadkové jazdy midibusom - Prešovská 49-tka. Premáva každý deň od júna do septembra a odchádza spred radnice o 13:00 a 15:00.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem ČD na vltavotýnskou pouť a do Temelína

Tuto sobotu 17. června vyjede na dnes již nevyužívanou trať z Číčenic do Týna nad Vltavou motorový vlak. České dráhy společně s Vltavotýnskou lokálkou připravily nostalgické jízdy pro veřejnost. Celkem pojede na týnské lokálce osm spojů, přičemž první zahájí jízdu už v Protivíně a poslední spoj zde svojí jízdu ukončí. Letos vlak pojede po vlečce Jaderné elektrárny Temelín, kde bude možné navštívit i Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín.

Mimoriadna doprava na Rendez

Pri príležitosti konania 19. celoslovenského zrazu historických železničných vozidiel budú v sobotu 17. júna a v nedeľu 18. júna 2017 zabezpečovať dopravu na Rendez aj historické električky a historický autobus.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Jízdenka na léto“ opět v prodeji

Také v letošním roce připravily České dráhy pro letní prázdniny nabídku síťové "Jízdenky na léto". Jízdenku platnou v červenci a v srpnu si mohou cestující zakoupit s platností 7 nebo 14 dní. Její předprodej začíná právě dnes. "Jízdenka na léto" umožňuje svému držiteli cestovat prakticky neomezeně všemi spoji Českých drah od Aše po Mosty u Jablunkova. Nijak není omezen počet ujetých kilometrů nebo zastávek na cestě, ve kterých cestující přeruší svou jízdu a navštíví například místní památky, festivaly či jiné zajímavosti.

České dráhy od tohoto týdne rozšířily také nabídku "Včasných jízdenek Česko" o další typicky prázdninovou destinaci - Lipno nad Vltavou. Cestující s In kartou zaplatí například za cestu z Prahy do Lipna nad Vltavou od 199 Kč.

Další podrobnosti o letošních prázdninových možnostech cestování na železnici najdete v přiložené tiskové zprávě.

Deň otvorených dverí v prešovskom DP

Dopravný podnik mesta Prešov, a. s. pripravil na sobotu 17. júna 2017 od 10:00 do 13:00 Deň otvorených dverí pri príležitosti 55. výročia trolejbusovej dopravy v Prešove a projektu Modernizácia vozidlového parku trolejbusov v Prešove.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nostalgické vlaky budou jezdit na Kralický Sněžník

České dráhy ve spolupráci s Pardubickým krajem i letos vypraví každou sobotu od 17. června do 30. září historické vlaky na Králický Sněžník, které jedou z České Třebové přes Ústí nad Orlicí, Letohrad a Dolní Lipku až do Hanušovic a stejnou trasou i zpět. Pravidelně se na nich budou střídat parní a motorová historická vozidla. Do čela zvláštních souprav se postaví buď parní lokomotiva „Velký bejček“, nebo „Ušatá“ (případně „Bulík“). Některé jízdy pak pojede motorový vůz „Krokodýl“.

Více informací, včetně jízdního řádu, najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Liptov bojuje za modernizáciu železnice

Združenie miest a obcí Liptova (ZMOL) začalo bojovať za modernizáciu železničnej trate medzi Paludzou a Liptovským Hrádkom po tom, čo ju Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ako investor odložili na neurčito. Primátori a starostovia jednomyseľne reagujú proti zaradeniu tohto úseku do náhradných projektov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jižní Ameriku přepůlí železniční megaprojekt

Jižní Ameriku budou možná od Atlantiku po Pacifik křižovat vlaky. Alespoň v to věří bolivijský levicový prezident Evo Morales, který plán označil ze „Panamský kanál 21. století“. Jeho země je hlavním investorem, zapojí se ještě Čína a Evropa. Morales doufá, že se projekt dokončí do roku 2025, kdy Bolívie oslaví 200 let nezávislosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom ZSSK na myjavský folklórny festival

Železničná spoločnosť Slovensko aj tento rok spolupracuje s organizátormi letných hudobných festivalov. Prvým z nich je Medzinárodný folklórny festival Myjava, ktorý sa uskutoční v piatok až v nedeľu 16. - 18. júna 2017. Návštevníci so zákazníckym preukazom ZSSK alebo so spiatočným lístkom do Myjavy z vzdialenosti aspoň 30 kilometrov môžu ušetriť na vstupnom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka mezi Velkými Losinami a Kouty nad Desnou

Provozovatel dráhy - SART Šumperk, vyhlásil na trati č. 291 v úseku Velké Losiny – Kouty nad Desnou ve dnech od 19. června, 7:30 hod. do 30. června, 13:15 hod., nepřetržitou výluku kvůli opravě a údržbě kolejí.

Dopravce České dráhy proto musí po dobu výluky všechny vlaky v úseku Velké Losiny – Kouty nad Desnou a opačně nahradit náhradní autobusovou dopravou.
(Upozorňujeme cestující, že autobus za vlak 3704 jede již před zahájením výluky).

Kompletní informace k výluce najdou cestující na našich stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu. Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 221 111 122 nebo 840 112 113.

S ohledem na počet autobusů náhradní dopravy je nutno u skupinových přeprav cestujících (školní výlety, turistické akce apod.) nahlásit požadavek na přepravu. Požadavek je nutno uplatnit alespoň 72 hodin předem, a to buď telefonicky, nebo e-mailem na Kontaktním centru Českých drah, a. s. – tel.: 840 112 113 nebo 221 111 122, e-mail: info@cd.cz. Na tomto pracovišti Vám rovněž poskytneme bližší informace o organizaci dopravy po dobu výluky.

Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou a děkujeme za pochopení.

Telenovela menom „Predstaničné námestie“

Moderné, čisté a priestranné. Tak malo v súčasnosti vyzerať Predstaničné námestie. Spoločnosť Transprojekt ho mala totiž do konca minulého roku zrekonštruovať . Tvrdí však, že mesto jej neodovzdalo potrebné pozemky a neumožnilo tak pripravený projekt zrealizovať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka omezí provoz na trati Hanušovice - Jeseník

Provozovatel dráhy - Správa železniční dopravní cesty, vyhlásil na trati  č. 292 v úseku Hanušovice – Jeseník  ve dnech od 16. – 29. června nepřetržitou výluku.

Dopravce České dráhy proto musí po dobu výluky:
  • všechny vlaky v úseku Hanušovice – Jeseník a opačně nahradit náhradní autobusovou dopravou;
  • vybrané vlaky z/ve směru Javorník ve Slezsku jsou v úseku Lipová Lázně – Jeseník a opačně vedeny vlakovou soupravou;
  • vlaky v úseku Jeseník – Mikulovice jsou vedeny bez omezení.
Z důvodu odlišné jízdní doby po silničních komunikacích bude po dobu výluky platit odlišný výlukový jízdní řád náhradní autobusové dopravy, věnujte zvýšenou pozornost při plánování cesty po této trati.

Kompletní informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, najdou cestující na našich stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu. Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 221 111 122 nebo 840 112 113.
Výlukový jízdní řád bude rovněž vyvěšen v dotčených stanicích a zastávkách.

U vybraných spěšných vlaků je umožněna přeprava jízdních kol v omezeném počtu, max. 6 jízdních kol.

S ohledem na počet autobusů náhradní dopravy je nutno u skupinových přeprav cestujících (školní výlety, turistické akce apod.) nahlásit požadavek na přepravu. Požadavek je nutno uplatnit alespoň 72 hodin předem, a to buď telefonicky, nebo e-mailem na Kontaktním centru Českých drah, a. s. – tel.: 840 112 113 nebo 221 111 122, e-mail: info@cd.cz.

Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou a děkujeme za pochopení.

Posilnenie prešovskej MHD na Dobrý festival

Z dôvodu konania podujatia DOBRÝ FESTIVAL, ktorý sa koná od 16. do 18. júna 2017 na Delni bude posilnená mestská hromadná doprava. Z dôvodu nedostatku parkovacích miest v okolí areálu Delne organizátori maximálne odporúčajú využiť predovšetkým kyvadlovú autobusovú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Africkou savanu brázdí čínský expres

Někdejší pýše britského viktoriánského impéria, křižující dodnes východní Afriku, vyrostla čínská konkurence. Proslulý Lunatic Express vedle moderní železnice postavené Pekingem ztrácí dech.

Celou zprávu najdete na této stránce.