Dopravné správy

Od mája premáva najluxusnejší vlak sveta

Na Slovensku musíme byť pri cestovaní po železnici pripravení na rôzne nemilé prekvapenia, v Japonsku je to však ten najlepší spôsob dopravy. Vlaky sú rýchle, presné, čisté a pohodlné. Odvčera však v krajine vychádzajúceho slnka premáva taký, ktorý je aj na miestne pomery skutočným unikátom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJetu docházejí stevardky

Nedostatek lidí na trhu práce začíná pociťovat i soukromý dopravce RegioJet. Na službách palubního personálu postavil jeho majitel Radim Jančura svůj byznys, teď mu ale stevardky odcházejí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo najnovšie prekáža kamionistom v Európe

Samotné dorovnávanie minimálnej mzdy pre vodičov, ktorí jazdia do Rakúska, Nemecka či Francúzska, nie je podľa Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia až takým problémom. Dopravcom však podľa prezidenta združenia Pavla Jančoviča prekážajú okolnosti, ktoré sú s tým spojené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čínská tramvaj bez drátů, kolejí i řidiče

Čínská společnost CRRC představila hybrid tramvaje, vlaku a autobusu. Moderní soupravu pohání baterie, obejde se i bez řidiče a nepotřebuje koleje. Díky tomu se hodí také do míst, která jsou pro klasické tramvaje nevhodná. Jezdí po silnici a s pomocí senzorů sleduje speciální pruhy, své virtuální kolejiště.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košické stožiare trakčného vedenia sa sťahujú

Otázky Košičanov k zvláštnemu umiestňovaniu nových stĺpov stále neutíchajú. Keď ich neosadzujú na chodníky, tak ďaleko od cesty medzi stromy, ako aktuálne na ulici Československej armády. Strom, stožiar, strom, stožiar… Tak to tam vyzerá.

Celú správu nájdete na tejto stránke. A súvisiacu v inom zdroji.

Uprchlíci na střeše Regionovy dál matou svět

Politici sice burcují k boji proti tzv. informačním šmejdům, praxe ale vázne. Blesk.cz získal detaily o případu Karla Patáka, jemuž vadila známá fotomontáž inscenující příjezd stovek migrantů na chebské vlakové nádraží. U státních orgánů ale s trestním oznámením nepochodil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Primátor Bratislavy o dopravných projektoch

Primátor mesta Bratislava otvorene prehovoril o konflikte s investorom Hlavnej železničnej stanice,plánoch výstavby novej železničnej stanice na Trnavskom Mýte, vyjadril sa k návrhom lanovky od Autobusovej stanice k záchytnému parkovisku v Petržalke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Alternativní trať na pražské letiště má šanci

Stavební společnost OHL ŽS uspěla na ministerstvu životního prostředí s dokumentací EIA pro alternativní železniční trať na pražské letiště z odbočky v Jenečku, který je místní částí Hostivic. Souhlasné stanovisko však nejspíš nevyužije.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo, a.s. bola v roku 2016 zisková

Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) hospodáril v roku 2016 so ziskom 123-tisíc eur. Pritom plánovaný hospodársky výsledok bol zisk vo výške 27-tisíc eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Méně evropských peněz na projekty SŽDC

Snížení evropských dotací na rozvoj dopravní infrastruktury postihne železnici. Kvůli zvýšení životní úrovně v regionu omezí EU dotace v rámci Operačního programu doprava (OPD) o 1,6 miliardy korun. I po tomto snížení prostředků může Česko na železniční projekty čerpat pro roky 2014 až 2020 zhruba 61 miliard korun. Snížení dotace na železnici v pondělí schválila vláda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Festival Art Film bude aj vo vlakoch

V rámci 25. ročníka filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa uskutoční 16. až 24. júna v Košiciach, udelia Jiřímu Bartoškovi špeciálnu cenu prezidenta festivalu. Spolu tak poputuje do rúk hercov a filmových tvorcov počas festivalu päť ocenení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zpověď strojvedoucího, který má svou práci rád

Přestože je jízda na dálkových trasách riskantnější, právě do kabiny rychlíků usedá strojvedoucí Ľuboš Kocifaj nejraději. Řítit se 140kilometrovou rychlostí například mlhou, podle něj rozhodně není pro třasořitky. „Někteří kolegové po střetu skoro ani nemají sílu jít se podívat ven,“ přibližuje stinné stránky své povolání pro seriál Lidé Česka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Simulovaná zrážka vlaku s autom v Bratislave

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v rámci preventívno-bezpečnostných aktivít, opakujúceho sa riskovania a nebezpečného správania sa najmä vodičov v blízkosti železnice, zorganizovali 8.júna 2017 simulovanú zrážku na železničnom priecestí v Bratislave. Táto akcia je súčasťou aktivít v rámci Medzinárodného dňa bezpečnosti na železničných priecestiach, ktorého sa zúčastnilo viac ako 40 krajín z celého sveta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Deutsche Bahn pokutovala České dráhy

České dráhy řeší velkou nepříjemnost. Na jaře tohoto roku „přilétla“ vysoká pokuta od Deutsche Bahn, s nimiž má tuzemský železniční dopravce exkluzivní smlouvu na provozování linky Praha-Berlín-Hamburk. Problémy jsou zpoždění a kvalita dodávek repasovaných vagónů pro tuto trasu. Zajišťuje je společnost Pars Nova ze skupiny Škoda Transportation.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzinárodný deň bezpečnosti na priecestiach

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) sa aj tomto roku opäť spoločne s mediálnym partnerom projektu Zelenou vlnou RTVS a Prezídiom Policajného zboru SR zapájajú do Medzinárodného dňa bezpečnosti na železničných priecestiach. Tento rok sú hlavnou témou nežiaduce vonkajšie vplyvy, ktoré odvádzajú pozornosť vodičov, cyklistov a chodcov od situácie na železničnom priecestí. Nevenovanie dostatočnej pozornosti dianiu na železničnom priecestí býva častou príčinou zrážok pri strete cesty a železnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Národní dopravce není třeba, tvrdí Emanuel Šíp

Setrvačnost, neschopnost pochopit moderní trendy, ignorování obchodního a zákaznického prvku, nedostatečné vnímání vlastních možností. Tak hodnotí předseda dopravní sekce Hospodářské komory Emanuel Šíp dosavadní přístup státu k budování moderní železnice. „O budoucnosti železnice je přitom potřeba diskutovat s širokou veřejností a také je třeba se poučit v zahraničí,“ říká Šíp.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Indii sa ceste vlakom radšej vyhnite

25 tisíc mŕtvych ľudí za rok. To je priemerná bilancia na indických železniciach. Najväčším problémom je minimálna bezpečnosť a preľudnenosť. Ak môžete, určite využite v tejto krajine iný spôsob dopravy

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Dny Karviné 2017 přijede parní vlak ČD

V sobotu 10. června vypraví České dráhy parní vlak v rámci Dnů Karviné. V jeho čele pojede lokomotiva „Rosnička“ a o zábavu v tzv. Veselém vláčku se postará klaunské divadélko MIMO. Každoroční oslavy města se konají tento rok od 9. do 11. června a provází je bohatý hudební i divadelní program.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Cestný balík EÚ je pre dopravcov neprijateľný

Obsah cestného balíčka, ktorý niekoľko mesiacov pripravovala Európska komisia a včera bol predstavený širokej verejnosti, pokračuje v tendenciách rozdeľovania jednotného európskeho trhu a vytvárania umelých prekážok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Léto na Bechyňce“ startuje 17. června

Historické skvosty v podobě lokomotiv „Bobinka“ a „Elinka“ se znovu vracejí  na naši nejstarší elektrifikovanou trať. Sezóna jízd historických vozidel letos začíná v sobotu 17. června a předcházet jí bude vernisáž výstavy „Když k nám zavedli proud“ v předvečer Léta na Bechyňce. Na vybraných pravidelných spojích každou sobotu a neděli až do 17. září nabídnou České dráhy jízdy historické soupravy s Bobinkou. Zvláštní jízdy s Elinkou si zájemci můžou vyzkoušet ve dnech 17. června, 1., 5., 15. a 29. července, 12. a 26. srpna a 9., 16. a 17. září.

Historické lokomotivy potáhnou dva unikátní osobní vagony. V pravidelných spojích bude platit běžný tarif ČD, pro jízdu v „Elince“ je povinná rezervace a vzhledem k unikátnosti platí zvláštní jízdné. Místo lze rezervovat v kterékoliv pokladně Českých drah. Jízdy je možné pořádat díky laskavému zapůjčení vozu Národním technickým muzeem. Doprovodné akce připravily město Tábor a Bechyně.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.