Dopravné správy

Mimoriadny cyklobus na oslavy CykloKorytničky

Pri príležitosti osláv 1. výročia projektu CykloKorytnička je pre banskobystrických cyklistov zabezpečená doprava cyklobusom - mimoriadnym spojom s odchodom zo Strieborného námestia o 8:45 až na zastávku Korytnica-kúpele, rázc. Odtiaľ majú cyklisti vyraziť po CykloKorytničke do Liptovskej Osady, kde sa okrem miestnych stretnú aj s cyklistami z Ružomberka, Liptovskej Revúcej a Liptovskej Lúžnej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Obce na Hlučínsku nebudou dotovat autobusy

Nad provozem autobusů pro příští rok na Hlučínsku visí otazníky. Dopravcům končí smlouva a kraj připravuje nové výběrové řízení. Místní obce ale žádají změnu. Autobusy už nechtějí dotovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda Transportation bude patriť Číňanom

Už v krátkom čase jedna z najvplyvnejších českých firiem zmení majiteľa. Predaj Škody Transportation do rúk čínskej spoločnosti CRRC sa síce niekoľkokrát zasekol či spomalil, teraz ale už smeruje k úspešnému koncu. Podpisovať by sa mohlo už na budúci mesiac.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Perner má sochu před pardubickým nádražím

Dlouhé roky žádná významná socha v pardubických ulicích nepřibyla, to se však nyní mění. Během půl roku se na třídě Míru objevila bronzová postava letce Jana Kašpara a netradiční ztvárnění Jana Pernera na opravovaném náměstí u hlavního nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Brne sa začala trojmesačná čiastočná výluka

Tri mesiace potrvajú opravy štvrtého nástupišťa a tzv. Pražského viaduktu na hlavnej železničnej stanici v Brne, ktoré sa dnes začali. Tie ovplyvnia až dve tretiny vlakov prechádzajúcich mestom, vrátane niektorých medzinárodných, ktoré budú zastavovať v Brne inde. Podľa Českého rozhlasu to postihne denne až 25.000 cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva škrtá část vlakových spojů

Dopravce Arriva přes léto nespustí plánované každodenní vlakové spojení Prahy s Novou Pecí na Prachaticku, ale zůstane jen u víkendových spojů. Vysvětluje to zavedením přímého vlaku Českých drah, který je placený z veřejných rozpočtů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krvavý incident v americkom vlaku

Tridsaťpäťročný Američan, ktorý v prímestskom vlaku v Portlande na západe USA urážal dve mladé moslimské ženy, dobodal dvoch cestujúcich, ktorí sa žien zastali. O tragickom incidente informoval spravodajský web BBC. Podľa agentúry AP bol útočník v minulosti trestaný pre lúpež a únos.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky InterCity jezdí v ČR už 25 let

Na přelomu května a června letošního roku je tomu 25 let, co České dráhy zavedly na naší železnici první vlak kategorie InterCity a nabídly našim občanům cestování na západoevropské úrovni. První vlak InterCity Českých drah s názvem Porta Bohemica vyjel z Prahy přes Ústí nad Labem do Berlína a Hamburku. Ve stejný čas byl zaveden také nový expres Jan Perner na trase Praha - Olomouc - Ostrava - Bohumín, který obsluhovala stejná souprava a České dráhy poprvé nabídly cestování na "západní" úrovni také mezi Prahou a Ostravou. Jednalo se o první vnitrostátní linku, kde byla zavedena kvalita vlaků na západoevropské úrovni.

V současnosti vypravují České dráhy více než 250 různých spojů vyšší kvality od railjetů a SC Pendolino po expresy a rychlíky vyšší kvality, které denně ujedou kolem 60 000 kilometrů, tedy cca 1,5 násobek obvodu Země po rovníku.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Výluka v úseku Bratislava Lamač – Devínska Nová Ves

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 6. až 15. júna 2017, v čase od 8.30 h do 17.30 h, realizovať výlukové práce v úseku Bratislava Lamač – Devínska Nová Ves.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD kvůli zrušeným vlakům LE posílí spoje na Moravu

České dráhy dnes kvůli zrušení několika spojů společnosti LE posílí některé své pravidelné spoje na Moravu o další vozy, například půjde o expres 129 Vsacan Praha - Olomouc - Žilina, který odjíždí z Prahy v 15:22 hodin. Společnost tak předchází případnému přeplnění svých vlaků po výpadku několika spojů soukromého dopravce. V případě potřeby a zvýšené poptávky po cestování jsou České dráhy připraveny posílit své pravidelné spoje i v dalších dnech. Ve vlacích platí obvyklý tarif Českých drah včetně všech tarifních nabídek. Cestující bez dalších slev (In karta atp.) tak zaplatí například za Akční jízdenku v trase Praha - Olomouc 220 Kč.

O důvodu zrušení spojů LE zpráva ČTK: Kvůli indispozici strojvedoucího havaroval Leo Express, 15 zraněných

ŽSR majú v Zlatovciach unikátnu protihlukovú stenu

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v rámci stavby ,,ŽSR Modernizácia železničnej trate Nové Mesto nad Váhom – Púchov nžkm 100,500 – 159,100 pre traťovú rýchlosť do 160km/h, III.etapa, (úsek Zlatovce – Trenčianska Teplá)" spolu so zhotoviteľom „Združenie pod Brezinou“ pokrstili dnes (v pondelok 5. júna 2017) o 10,00 hod. novú unikátnu protihlukovú stenu v železničnej stanici Trenčín – Zlatovce.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Test elektrobusů v Plzni končí

Rychlodobíjecí elektrobusy, které dva roky jezdily na trase z centra Plzně na Košutku a zpět, brzy přestanou vozit cestující. Jejich testovací provoz končí a dopravní podniky nepočítají s tím, že by je na linku dál nasazovaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnovenie hodvábnej cesty - projekt storočia

Ako odborníci naznačili, ide o projekt storočia. Obnovenia hodvábnej cesty bude stáť nemalé peniaze. Iba prvotná investícia bude viac ako 124 miliárd dolárov. Ak sa projekt podarí dokončiť, celá infraštruktúra, vrátane nových prístavov, letísk a terminálov bude podľa odhadov stáť okolo bilióna dolárov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidič liberecké tramvaje terčem brutálního útoku

Několik operací prodělal řidič tramvaje číslo 5, který se stal v Liberci terčem brutálního útoku. Dopravní podnik i kvůli tomuto napadení zavedl pro své zaměstnance kurzy sebeobrany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Francúzi premenujú rýchlovlaky TGV

Francúzske štátne železnice premenujú vysokorýchlostné vozidlá TGV na inOui. Súčasne oznámili ich rozsiahlu modernizáciu. Zmenu názvu po 36 rokoch od vyjdenia prvého vlaku medzi Parížom a Lyonom v utorok oznámila Société nationale des chemins de fer français (SNCF) na tlačovej konferencii a nadchádzajúcu modernizáciu predstavila v tlačovej správe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chce urychlit rozvoj Nákladového nádraží

Území dosud zanedbaného Nákladového nádraží Žižkov čeká už od roku 2008 na odstranění stavební uzávěry. Přes odpor Prahy 3 hodlá nyní magistrát dokončit pořizování změny územního plánu. První byty by tam mohly začít vznikat do čtyř let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mimoriadnosti ZSSK aj na sociálnych sieťach

Informácie o mimoriadnych udalostiach, ktoré ovplyvňujú prevádzku vlakov, sú oddnes prístupné aj na sociálnych sieťach a internete. Novinku v komunikácii s cestujúcou verejnosťou zaviedla Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Unikáty chomutovského železničního depozitáře

Před 53 lety se hnala parní lokomotiva Albatros po trati rychlostí 162 kilometrů v hodině. Jde o nepřekonaný rekord parních mašin Československých drah. Dnes je tato lokomotiva spolu se stovkou dalších historických vozů chloubou chomutovského železničního depozitáře Národního technického muzea.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemci chcú zrušiť papierové lístky na vlak

Kedysi obľúbený zberateľský artikel - cestovné lístky do vlakov – môžu v dohľadnej dobe úplne zmiznúť. Aspoň smerom na západ od nás. K radikálnemu kroku sa totiž odhodláva jeden z najväčších európskych dopravcov: Deutsche Bahn. Aj českí dopravcovia a cestujúci už sa dnes pri veľkej časti cestovných lístkov zaobídu bez toho, aby ich tlačili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí obnovit rychlík z Liberce do Prahy

Po dvaceti letech by mohli jet lidé z Liberce do Prahy vlakem přímo bez přestupu v Turnově. České dráhy plánují zavedení nového rychlíku od prosince letošního roku. Jeho start ale závisí na tom, zda na něj přispěje stát nebo kraj.

Celou zprávu najdete na této stránce.