Dopravné správy

Bratislava chce na nových autobusoch ušetriť

Vedenie Dopravného podniku Bratislava (DPB) má vyrokovať nižšiu cenu 90 nových autobusov, ktoré plánuje nakúpiť. Požiadala o to dozorná rada podniku. Zatiaľ čo DPB chce nákup vozidiel financovať prostredníctvom dlhodobého úveru vo výške 24 miliónov eur, niektorí bratislavskí mestskí poslanci upozorňujú, že to nemusí stačiť. Nákupná cena sa má pohybovať podľa nich na úrovni až 27 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravní podnik Praha je černá díra na peníze

Nezvyšování ceny ročního kuponu je jen populistické gesto, říká Alexandra Udženija (ODS). Ty podstatné věci se podle ní neřeší. Za roční kupon do pražské MHD budou platit Pražané dál stejnou částku 3650 korun, cena se nezvýší, rozhodla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice minulý týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovensko má nelichotivý rekord v eurofondoch

Slovensko na základe zistení Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) pri čerpaní eurofondov v rokoch 2013 až 2016 pochybilo v 1 360 prípadoch a prišlo tak o 13,14 percenta platieb, čo je najviac zo všetkých štátov Európskej únie. Druhé najhoršie Rumunsko prišlo o 5,65 percenta platieb a tretia Česká republika o 5,49 percenta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC „zadrátuje“ další trať

Mapa elektrifikovaných tratí v Česku může do dvou let rozrůst o dalších sedm kilometrů. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce postavit troleje s vedením nad trať Šakvice - Hustopeče. Celkem je v ČR zhruba 3 000 kilometrů elektrifikovaných tratí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešov odpredáva ďalšie trolejbusy

V utorok 30. mája 2017 zverejnil dopravný podnik na svojej webovej stránke zmluvu pre odpredaj vyradených trolejbusov typu Škoda 14 TrM, Škoda 15 Tr a 15 TrM. Kupcom týchto vozidiel je spoločnosť Eltro Bělák, ktorá zaplatí 2500 € bez DPH za trolejbus 14 TrM a 5000€ bez DPH za typ 15 Tr, resp. 15 TrM. Kupca je povinný tieto trolejbusy odviezť najneskôr do 31. decembra 2017

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Siemens bude v Plzni vyvíjet rychlovlaky

Společnost Siemens otevírá po Praze a Ostravě třetí vývojovou kancelář v Česku, která se bude zabývat kolejovými vozidly. V Plzni mají vyvíjet například nové rychlovlaky nebo jiná kolejová vozidla pro železnici i městskou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnica je podľa Trumpa pozostatkom z minulosti

Železnice v USA nemajú najlepšie vyhliadky do budúcnosti – prezident Donald Trump ich považuje za pozostatok z minulosti a navrhuje im zoškrtať rozpočet. V návrhu rozpočtu krajiny na budúci rok, ktorý Biely dom zverejnil tento týždeň, je uvedené, že diaľkové železničné spoje sú „pozostatkom z čias, keď bola železnica jedinou životaschopnou možnosťou transkontinentálnej dopravy“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exmanažer ČD vrátil zlatý padák

Vleklý spor bývalého personálního náměstka Českých drah Milana Ruttnera s železničním dopravcem má pokračování. Ruttner vrátil podniku část odstupného - sedm milionů korun, o které se léta soudí. Reagoval na verdikt Ústavního soudu, který věc vrátil nižším instancím. Spor tím tak nekončí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kúpi DP Bratislava príliš drahé autobusy?

Nákup 90 nových autobusov do vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) môže vyjsť drahšie, než sa pôvodne plánovalo. Kým podnik chce nákup financovať prostredníctvom dlhodobého úveru vo výške 24 miliónov eur, niektorí bratislavskí mestskí poslanci upozorňujú, že to nemusí stačiť. Nákupná cena sa má pohybovať podľa nich na úrovni až 27 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové kontroly v ústecké MHD míří na ghetta

V Ústí nad Labem zpřísnili kontrolu tamější MHD. Revizoři už neprověřují cestující ve vozech jen během jízdy, nově takzvaní preventisté kontrolují pasažérům jízdní doklady ještě před nástupem do autobusu či trolejbusu. Předběžné kontroly se přitom výrazně zaměřují na sociálně neutěšené části města se silným zastoupením romské komunity. Dopravní podnik ale ujišťuje, že jeho opatření není diskriminační.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výstavba cyklotrasy Piešťany - Vrbové

Pre portál PNky.sk pripravujem článok týkajúci sa výstavby cyklotrasy Piešťany - Vrbové, ktorá by mala viesť v telese dlhoročne nevyužívanej trate. Chcel by som Vás poprosiť o zaslanie vyjadrenia za Železnice Slovenskej republiky ohľadom súhlasného stanoviska týkajúceho sa výstavby cyklotrasy, rovnako ako vysvetlenie dôvodov, ktoré videli k tomuto rozhodnutiu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pravidelná změna jízdního řádu od 11.6.2017

Správa železniční dopravní cesty připravila od příští neděle pravidelnou změnu jízdního řádu železniční osobní dopravy 2017 na celkem 70 tratích s pravidelnou dopravní obsluhou i na dráhách s nostalgickými a výletními vlaky. Stalo se tak na základě žádostí dopravců a krajů.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Košická MHD v predprázdninovom režime

Pre nedostatok vodičov autobusov zavádza Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) v júni osobitný predprázdninový režim MHD. Podľa hovorkyne podniku Michaely Karaffovej sa problém s nedostatkom kvalifikovaných vodičov v kombinácii s väčším počtom vodičov, ktorí sú práceneschopní, začal prejavovať už aj pri každodennej výprave MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skupina Arriva Transport ČR změnila podobu

Jedna z největších dopravních skupin Arriva Transport Česká republika od 1. června výrazně změní svou strukturu. Hlavní novinkou je sloučení některých provozních společností, což se týká především Čech. Skupina spojí pod jednu střechu firmy Arriva Praha a Arriva Teplice, které se zaměřují na městskou a příměstskou dopravu. Nově tak vznikne společnost Arriva City.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB zrekonštruuje električkovú trať

Električkovú trať na Špitálskej ulici v bratislavskom Starom Meste čaká kompletná rekonštrukcia. Ide o úsek od zastávky na Kamennom námestí po odbočenie električiek za križovatkou Mickiewiczova - Americké námestie – Špitálska a týka sa obnovy koľajového zvršku dvojkoľajovej trate s nástupišťami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vysokorychlostní železnici můžeme mít do 12 let

V kancelářích Správy železniční dopravní cesty vzniká poprvé tým, který má zastřešit přípravu rychlovlaků v Česku. Navzdory větší aktivitě se ale Česko první vysokorychlostní tratě nedočká dříve než za patnáct let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dokončenie modernizácie trate Zlatovce – Tr. Teplá

Prosim Vas o odpovedanie na nasledujuce otazky. V utorok, teda 23.05., ZSR robili event v suvislosti so sprevadzkovanim mostu pri Trencine. Ide o usek Zlatovce - Trencianska Tepla. Uz ma ZSR konecny termin dostavby, resp. dokoncenie modernizacia tohto useku

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Rekonstrukce klíčové zastávky MHD ve Zlíně

Se změněnou polohou jedné z nejvyužívanějších zastávek musí počítat lidé cestující MHD ve Zlíně. Zastávka Školní ve Štefánikově ulici se na čtvrt roku posune ke Kongresovému centru, což může působit potíže v sousední frekventované křižovatce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hľadá sa 50 stevardov žltých vlakov

Súkromný dopravca RegioJet plánuje v najbližších dňoch prijať až 50 stewardov na obsluhu cestujúcich v žltých vlakoch, a to najmä z Kysúc, okresu Čadca a ďalších lokalít Žilinského kraja.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bezplatné storno jízdenky ČD na dohled

Služba, která je roky samozřejmá u soukromých dopravců, dorazila také k Českým drahám. Cestující si díky ní budou moci bezplatně stornovat jízdenky až patnáct minut před odjezdem vlaku.

Celou zprávu najdete na této stránce.