Dopravné správy

Dolný a Horný Milochov - modernizácia trate

V akom stave sú práce na výstavbe modernizácie trate PU - ZA, pokiaľ ide o kataster mesta PB, teda najmä jeho prímestské časti Dolný a Horný Milochov? Čo sa v súčasnosti realizuje, čo už je dokončené?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

„Věžák“ sveze návštěvníky Slavností města Šumperka

Tuto sobotu  3. června se konají tradiční Slavností města Šumperka. Oslavami si město připomíná sjezd představitelů Markrabství moravského a zástupců slezských knížectví, který se v bývalém šumperském zámku uskutečnil 4. června 1490. Tento sněm napomohl ke sjednocení zemí Koruny české rozvrácených česko-uherskými válkami. České dráhy v rámci doprovodného programu vypraví pro účastníky akce historický motoráček „Věžák“ z roku 1931, v němž sedí strojvůdce v kabině na střeše a s průvodčím se dorozumívá „lodním“ telefonem. Tento speciální vlak vyrazí na cestu po trase Šumperk – Petrov nad Desnou – Velké Losiny dvakrát za den oběma směry.

Více informací, včetně jízdního řádu, naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Mimoriadnosti ZSSK na Twitteri

Výluky na trati, výčiny počasia, poruchy rušňov – to sú časté príčiny meškaní vlakov. Mnohým takýmto udalostiam sa dá ťažko vopred zabrániť. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) však o nich chce cestujúcich včas informovať, preto spúšťa od júna novinku. O mimoriadnych udalostiach, ktoré ovplyvňujú prevádzku jej vlakov, bude 24 hodín denne a sedem dní v týždni informovať prostredníctvom sociálnej siete Twitter ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Konec rychlovlaků jménem TGV

Nejrozšířenější rychlovlaky v Evropě změní od července svůj název. Francouzské státní železnice přejmenují vysokorychlostní vozidla TGV na inOUI. Současně oznámily jejich rozsáhlou modernizaci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Motorákom M 262.0 do Piešťan a Vrbového

Dňa 3. júna 2017 sa v Piešťanoch uskutoční „Otváranie kúpeľnej sezóny“, spojené s „Návštevou mesta Vrbové, centra sveta a vesmíru“. Podrobnosti na plagáte:

Odkazy:

  1. 26. ročník Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch
  2. Stred sveta a vesmíru

Parním vlakem ČD do Mladějova na Moravě

Tuto sobotu 3. června vyrazí z Brna parní vlak s lokomotivou „šlechtična“. Zamíří přes oblast Blanenska a Boskovicka do cílové stanice v Mladějově na Moravě. Jízdu zvláštního vlaku mohou využít turisté i cyklisté - v historické soupravě je totiž možné bezplatně připravit jízdní kola. Vlak zastaví poblíž atraktivních turistických cílů, jako je Moravský kras, nebo památková rezervace v Moravské Třebové. V Mladějově n. M. budou moci zájemci navštívit úzkorozchodnou železnici. Nad rámec běžných prohlídek budou pro návštěvníky zajištěné jízdy „důlního autobusu“ po areálu bývalé šamotky.

Více informací, včetně jízdního řádu, naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

ZSSK pozýva na oslavu MDD v rušňovom depe Vrútky

Železničná spoločnosť Slovensko v spolupráci so spolkom Výhrevne Vrútky a ďalšími partnermi pôsobiacimi v železničnom sektore na Slovensku, pripravila na víkend 3. a 4. júna 2017 od 08:00 do 16:00 pre všetky deti oslavu Medzinárodného dňa detí v areáli rušňového depa vo Vrútkach. Počas soboty a nedele predstaví ZSSK verejnosti najmodernejšiu klimatizovanú elektrickú poschodovú jednotku série 671.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem ČD na Aviatickou pouť do Pardubic

O tomto víkendu, 3. a 4. června, se koná na pardubickém letišti 27. ročník tradiční Aviatické poutě. České dráhy nabízejí návštěvníkům této oblíbené letecké show zvýhodněnou zpáteční jízdenku VLAK+, se kterou ušetří 25 % z ceny obyčejné zpáteční jízdenky. Mezi pardubickým hlavním nádražím, Rosicemi nad Labem a zastávkou Pardubice závodiště budou jezdit posilové vlaky, ze závodiště přímo do areálu letiště pak pojede kyvadlový „letištní expres“.

Největším historickým letadlem na letošní Aviatické pouti bude legendární americký čtyřmotorový dopravní letoun Lockheed L-1049 Super Constellation. Poprvé v dosavadní sedmadvacetileté historii se pak na Aviatické pouti představí asi nejznámější soukromá akrobatická skupina Breitling Jet Team, která létá na československých proudových letounech Aero L-39 Albatros. Návštěvníci Aviatické pouti tak budou mít jedinečnou příležitost sledovat umění pilotů, kteří jsou ozdobou řady předních světových airshow.

Více informací, včetně jízdního řádu, naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Art Film Fest začína v KINO vozni ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) je po roku opäť reklamným partnerom najznámejšieho a najväčšieho slovenského filmového festivalu. Už 25. ročník Art Film Festu Košice (AFF) sa bude konať v dňoch 16. – 24. júna 2017 v metropole východného Slovenska. ZSSK tento rok rozšírila partnerstvo o príjemný bonus – KINO vozeň.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Elektroměry pro vlaky od firmy UniControls

Společnost UniControls, mezinárodně uznávaný dodavatel řídicích systémů a elektronických zařízení v oblastech železniční dopravy a průmyslovém řízení, se v termínu 31.5.2017 účastní konference ERESS FORUM 2017, která se koná v Paříži. Jedná se o evropské partnerství pro systémy vypořádání spotřeby elektrické energie na železnicích, kde se potkávají odborníci, manažeři a technici z oblasti železniční energetiky. UniControls představí v rámci své expozice elektroměry pro mobilní měření spotřeby energie na železnici ELM102 a ELM201.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nastúpili do vlaku, chceli do Košíc a skončili v depe

Pred desiatou ráno odchádzal pravidelný rýchlik z Bratislavy do Košíc. Na nástupišti síce vlak stál, no cestujúci namiesto Košíc, skončili v depe. Vlak totiž na východ nešiel. Ľudia si nakoniec museli kúpiť nové lístky a počkať na ďalší vlak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový výletní vlak spojí Prahu s Českým rájem

Tuto sobotu 3. června vyjede na svou první cestu nový spoj, který České dráhy vypraví z Prahy do oblasti Českého ráje. Výletní vlak pak pojede ještě 1. července, 5. srpna, 2. a 9. září a také ve svátek 5. července. Jak už napovídá název spoje, "Český ráj", hodí se zejména pro vyznavače pěší turistiky a cykloturistiky, kteří rádi podnikají túry do Prachovských skal a jejich okolí. Podrobnosti, včetně jízdního řádu, naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Ako som cestoval s Národným dopravcom

Keď sa človek rozhodne podporiť verejnú dopravu a nakoniec práve vďaka nej musí ísť autom. Aj tak by sa dala nazvať moja nedávna cesta do českého Vsetína. Mám dojem, že celé nasledujúce rozprávanie bude čiastočne odzrkadľovať aj stav slovenských železníc. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dětský den s Českými drahami

Na tuto sobotu 3. června připravily České dráhy ve spolupráci s ROPIDem, Správou železniční dopravní cesty a dalšími partnery Dětský den na nádraží Praha-Braník. Bohatý program pro děti i všechny příznivce veřejné dopravy tu bude probíhat od 9 do 18 hodin. Návštěvníci se kromě řady atrakcí přímo ve stanici můžou těšit na jízdy historickými vlaky s lokomotivami „Čtyřkolák“ a „Karkulka“ do Modřan a Vraného nad Vltavou a letošním „tahákem“ budou zvláštní vlaky z Braníka do areálu depa pražského metra na Kačerově. Na své si přijdou i fanoušci městské hromadné dopravy, kteří se budou moci svézt historickou tramvají k Národnímu divadlu nebo historickým autobusem do Modřan.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě a také na webu https://ropid.cz/den-deti-v-braniku-3-6-2017/.

Študuj dopravu s detskou železnicou!

Kam po skončení základnej školy? ŠTUDUJ DOPRAVU! Pozývame všetkých školákov 2.6. (piatok) od 9:00 do 17:00 na Košickú detskú historickú železnicu, kde budú môcť navštíviť priestory rušňa, kamióna, vidieť diagnostiku vozidiel, záchranári predvedú poskytovanie prvej pomoci, pripravené budú videoprojekcie, rušňový trenažér, železničné modely, dopravné kvízy.

Na podujatí, ktoré pripravila Železničná spoločnosť Slovensko, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, Železnice Slovenskej republiky a Detská železnica Košice v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR, budú prezentované študijné a učebné odbory v oblasti dopravy, ktoré je možné študovať na stredných odborných školách v Košickom a Prešovskom kraji.

Podrobnosti nájdete v priloženej tlačovej správe a na plagáte

ČD zrušily tendr za víc než šest miliard

České dráhy zrušily obří zakázku na vybavení lokomotiv evropským zabezpečovacím zařízením za víc než šest miliard korun. Důvodem bylo to, že se nepřihlásil žádný uchazeč, řekl v pondělí mluvčí dopravce Radek Joklík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predprázdninové obmedzenie košickej MHD

Ako sme v predchádzajúcich dňoch informovali, naša spoločnosť má naďalej nedostatok kvalifikovaných profesionálnych vodičov. V kombinácii s väčším počtom vodičov, ktorí sú práceneschopní, sa tento vážny problém začal prejavovať už aj pri každodennej výprave MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdenky do Bratislavy a Budapešti zlevňují

Po konkurenčním boji dopravců na spoji Praha – Berlín vypukla mezi autobusovými i železničními dopravci další cenová válka. Tentokrát se bojuje o tratě z Česka do Bratislavy a Budapešti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 21. týždeň

V uplynulom týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k štyrom zrážkam civilnej osoby s vlakom. Dve zo štyroch zrážok boli smrteľné, v oboch prípadoch išlo o samovraždu. K prvej smrteľnej zrážke došlo v úseku Lovinobaňa – Kriváň, kde rýchlik zhruba hodinu po polnoci zrazil a usmrtil ženu. Druhá samovražda sa stala v úseku Kostoľany nad Hornádom – Košice, kde rýchlik zrazil a usmrtil muža. Druhé dve zrážky sa stali v úseku Diviaky – Príbovce-Rakovo a v železničnej stanici (ŽST) Šaľa. V oboch týchto prípadoch boli zrazené osoby prevezené do nemocnice. Zmeškaných bolo 22 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prodej Škody Transportation Číňanům je na spadnutí

Nezbývá mnoho a jedna z nejvlivnějších českých firem změní majitele. Prodej Škody Transportation do rukou čínské společnosti CRRC se sice několikrát zadrhl či zpomalil, nyní ale podle informací serveru Lidovky.cz spěje ke zdárnému konci. Podepisovat by se mohlo už v červnu. Ve hře je i oficiální uzavření v rámci červencového česko-čínského investičního fóra na Pražském hradě.

Celou zprávu najdete na této stránce.