Dopravné správy

Na opustených železniciach Gemera

Dlhodobo zanedbávaný, pritom unikátny. Jeho jedinečné prírodné bohatstvo a priemyselná história sa mnohokrát spájala s rodovými sídlami a kaštieľmi významnej uhorskej šľachty. Zabudnutá krajina leží na pomedzí stredného a východného Slovenska. V dolinách, ktoré vyhĺbili rieky Slaná a Štítnik, ležia železničné trate. Označené sú číslicami 165, 166 a 167, do dolín sa rozbiehajú zo stanice Plešivec. Osobné vlaky po nich nejazdia už takmer pätnásť rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Neobyčejné zkrášlení autobusových zastávek

Přístřešky u autobusových zastávek v Holicích na Pardubicku zdobí velkoformátové portréty tamních osobností a významných rodáků spolu s informacemi o nich. Neosobní místa tak ožila, což lidé oceňují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava priecestia v úseku Jelšava - Lubeník

ŽSR  v dňoch od 30. mája do  2. júna v čase od 8.00 h. do 12.00 h. vykonajú v traťovom úseku Jelšava - Lubeník opravu železničného priecestia v kilometri 20,815 s JIČ (jedinečným identifikačným číslom) SP 0670. Miestny názov priecestia je Jelšava Hnúšťa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Veletrh transport logistic 2017 ovládla digitalizace

Tématem číslo jedna letošního ročníku veletrhu dopravy a logistiky transport logistic 2017, který se konal od 9. do 12. května v Mnichově, byla digitální revoluce. Rozsáhle diskutovány byly také otázky týkající se nárůstu národních tendencí k protekcionismu. Největší odborná akce svého druhu se těšila rekordní účasti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Zlatná na Ostrove – Zemianska Olča

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 30. a 31. mája 2017, v čase od 9.10 h do 14.40 h, realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Zlatná na Ostrove – Zemianska Olča.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka Olomouc hl.n. - Drahanovice

Rádi bychom upozornili na výuku, kterou provozovatel dráhy - Správa železniční dopravní cesty vyhlásil, kvůli opravě mostu a údržbě trati, v úseku mezi Olomoucí - Drahanovicemi ve dnech od 1. června 2017 od 7:30 do 30. června 2017 17:00 hod.

Dopravce České dráhy, a.s. proto musí po dobu výluky přistoupit k následujícím opatřením:

  • Po dobu výluky budou všechny vlaky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou, která bude organizována dle výlukového jízdního řádu.
  • U vybraných spojů v úseku Olomouc – Drahanovice  je zajištěn posilový autobus jedoucí v úseku Olomouc hl. n. – Senice na Hané.  
  • Zastávka Olomouc-Smetanovy Sady nebude obsloužena. Cestující mohou využít zastávek Olomouc hl. n. a Olomouc-Nová Ulice.
  • Vlak Os 13805 (Litovel 6:51 - Senice n. H. 7:06) je po dobu výluky v pracovní dny nahrazen autobusy v úseku Litovel předměstí – Senice na Hané (autobus jede v časech dle pravidelného jízdního řádu).
  • Vlaky Os 13800 (Litovel 6:33 - Olomouc 7:26) a Os 13803 (Olomouc 5:31 - Litovel před. 6:27)  jsou o víkendu (3., 4., 17., 18., 24. a 25. 6. 2017) nahrazen autobusy již/až ze/do ŽST Litovel předměstí. V pracovní dny, 10. a 11.6.  jedou tyto spoje v úseku Senice na Hané – Litovel předměstí a opačně jako vlak.
  • V dnech 5. až 9. 6. 2017 se bude konat souběžná výluka v úseku Červenka – Třebčín (dle výlukového JŘ) a ve dnech 10 až 14. 6. 2017 se bude konat souběžná výluka v úseku Červenka – Litovel předměstí.

Věnujte, prosím, zvýšenou pozornost především odlišným jízdním dobám oproti platnému jízdnímu řádu.Veškeré podrobnosti jsou uvedeny ve Výlukovém jízdním řádu, který přikládáme v příloze.

Kompletní informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, najdou cestující na našich stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu. Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 221 111 122 nebo 840 112 113.

Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou a děkujeme za pochopení.

Trať ŽSR 153 Čata - Šahy

Železničná trať Zvolen– Čata (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 153) je jednokoľajná železničná trať na Slovensku, spájajúca Zvolen a Čatu cez Krupinu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Ostrava vybírá design nových tramvají

Novým typem nízkopodlažní klimatizované středněkapacitní tramvaje od švýcarské firmy Stadler se sice Ostravané svezou poprvé až za rok, ale právě teď mohou rozhodnout o tom, jak budou vozy vypadat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výlet Vlakom za UNESCOm odhalí krásy Krasu

Cestujúci sa v rámci druhého výletu nostalgickým vlakom vyberú ku Gombaseckej jaskyni, pre ktorú je typická sintrová výzdoba. Tenké brčká v nej vytvárajú dojem kamenného dažďa. Organizácia Košice Región Turizmus vypraví v sobotu, 10. júna milovníkov železničnej nostalgie a turistiky na druhý výlet Vlakom za UNESCOM: Krásy Krasu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha vsází na tramvaje a vlaky

Odborníci pokročili v přípravě takzvaného Plánu udržitelné mobility, který má být dopravní strategií Prahy na příští desetiletí. Jeho smyslem je upozadit auta a naopak posílit tramvaje a železnici. Za provoz MHD by mohli platit řidiči skrze parkovné a mýtné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

2. etapa košickej MET napreduje

Práce na jednom z najdôležitejších dopravných uzlov v Košiciach, križovatke VSS, pokračujú podľa zhotoviteľa v súlade s harmonogramom. Ide o druhú etapu stavby modernizácie električkových tratí (MET).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opilý chodec se srazil s vlakem. Bez větší újmy

Velké štěstí měl jednapadesátiletý opilý muž, který přehlédl vlak na železničním přejezdu poblíž Boskovic na Blanensku. Chybělo málo a mohl zemřít. Nadýchal přes tři a půl promile alkoholu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky na tatranskej zubačke

ŽSR vykonajú od 29. do 31. mája, v čase od 8.35 hod. do 14.20 hod., opravu geometrickej polohy koľaje ozubnicovej železnice medzi Štrbou a Štrbským Plesom. Počas denných výluk budú spoje ozubnice nahradené autobusovou dopravou

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Úřad dopravního regulátora nemá lidi

Bezkonkurenčně nejmenší úřad v Česku má dva zaměstnance. Jeho šéf Pavel Kodym je oficiálně ve funkci od dubna a jeho jedinou podřízenou je zatím právnička. Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře ale může už za pár měsíců výrazně ovlivnit železniční byznys v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kosenie trávy na tratii Veľka Ida - Chým

ŽSR vykonajú 29. a 30. mája, v čase od 10.30 h. do 13.35 h. strojné kosenie trávnatého porastu pozdĺž železničnej trate medzi železničnou stanicou Veľká Ida a výhybňou Chým. ŽSR na približne 4-kilometrovom úseku vykonajú súvislé strojné kosenie, aby zlepšili rozhľadové pomery na uvedenom úseku trate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

15 let za selhanou bombu v londýnském metru

Zbraněmi posedlého 20letého Brita Damona Smitha, který chtěl loni v říjnu v londýnském metru odpálit trubicovou bombu, poslal soud na 15 let do vězení. Výbuchu na lince Jubilee Line 20. října loňského roku zabránilo jen to, že mladík použil levnou součástku a podomácku vyrobená nálož selhala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IC spoje nebudú zastavovať v Štrbe

InterCity (IC) vlaky na severnej trase medzi Bratislavou a Košicami už nebudú zastavovať v Štrbe, čím sa ich prepravný čas zrýchli a na južnej trase z Bratislavy cez Zvolen pôjdu priame spoje až do Košíc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vrak pražského trolejbusu skončil na Slovensku

Z rezavé masky nenápadně vystupuje kdysi červený klín, který viděli cestující, když vůz přijížděl na zastávku. Sešlý stroj pamatující poslední roky trolejbusů v Praze padesát let živořil ve středočeské obci Daleké Dušníky. Letos v květnu mu začal nový život - torzo si odvezli lidé dopravního podniku v Bratislavě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ukrajina stopne štátne vlaky do Ruska

Ukrajinská vláda chce údajne prerušiť železničné spojenie do Ruska. Informoval o tom vo štvrtok ruský denník Kommersant s odvolaním sa na vlastný zdroj blízky Kyjevu. Dôvodom je vraj odmietnutie ruských železničných dráh zrušiť spojenie do vojnovej zóny na východe Ukrajiny. Ruské dráhy tak podľa ukrajinských orgánov porušujú územnú celistvosť krajiny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další komplikace v pardubickém přednádraží

Pardubická radnice začala nečekaně opravovat hojně využívanou zastávku MHD Autobusové nádraží, která je při uzavírce prostoru před železničním nádražím nejblíže vlakům. Dočasně zřízená zastávka se posunula blíže do centra, takže na vlak to mají cestující ještě dál než dosud.

Celou zprávu najdete na této stránce.