Dopravné správy

V britských vlakoch hliadkujú ozbrojení policajti

V súvislosti s pondelňajším samovražedným bombovým útokom v Manchestri nasadila dopravná polícia prvýkrát v dejnách do vlakov v celej Británii ozbrojené hliadky. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie Britskej železničnej polície (BTP).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Číňané chtějí z Prahy udělat dopravní uzel

Čínská letecká společnost China Eastern má zájem o majetkový vstup do pražského letiště nebo do společnosti Travel Service. Z Prahy by ráda pro své klienty vybudovala dopravní uzel pro střední a východní Evropu. Do Prahy bude provozovat novou linku ze Šanghaje s přestupem v čínském městě Si-an.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na cestovanie štátnym osobákom bude stačiť mobil

Dlhé rady pred pokladňami na vlakových staniciach by sa mohli stať minulosťou. Železničná spoločnosť Slovensko od 11. júna zavádza na celom Slovensku SMS lístok na cestovanie vlakom. Nanešťastie, zatiaľ len vo všetkých osobných vlakoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Projekt libereckého terminálu nebudí nadšení

Návrh nového autobusového nádraží, které má v příštích letech v Liberci vyrůst a nahradit nevzhledné buňky, vzbuzuje mezi lidmi i odborníky rozporuplné reakce. Lidé mají také spoustu otázek, například zda bude parkoviště placené nebo jestli se počítá s bezplatnou wi-fi pro cestující.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dráma na bostonskej stanici

Anija Lender (18) čakala na vlak na preplnenom nástupišti South Street v Bostone. "Cítila som, že mi je horúco. Kamarátka mala vodu, tak som sa napila. Chvíľku mi bolo lepšie, a potom som odpadla," povedala pre televíziu CBS. Video zachytáva, ako žena bezvládne spadla na koľajnice. Spoj mal ísť o necelú minútu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zájem o pražskou MHD roste

Roční kupon na cestování pražskou MHD nezdraží. Cena ročního jízdného tak zůstane i nadále 3 650 korun. V úterý o tom rozhodli pražští radní. Důvodem zachování ceny je zvyšující se zájem obyvatel o MHD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odbavenie invalidov v žilinskej MHD inak

Od 1. júna 2017 bude zavedený nový druh predplatného lístka pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S s trvalým pobytom v Žiline - na neobmedzený počet ciest v hodnote 15 € s platnosťou 365 dní. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČR chystá jednotné jízdné po vzoru Švýcarska

Cestující na železnici by od konce roku 2019 mohli cestovat na jízdenky, které budou uznávat všichni zapojení dopravci. Lidé by si tak už nemuseli kupovat jízdenky u každého dopravce zvlášť, informoval v pátek mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava železničného priecestia v Trebišove

ŽSR  v dňoch 27. až  28. mája v čase od 9.00 h. do 13.00 h. vykonajú v traťovom úseku Sečovce – Trebišov opravu železničného priecestia v kilometri 0,550 s JIČ (jedinečným identifikačným číslom) SP1416.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC opraví další lokálku - za miliardu

Stavební firmy začaly bojovat o jednu z největších zakázek na české železnici letošního roku. Ta se netýká žádného hlavního koridoru, ale regionální trati Louny - Lovosice. Zakázku za 1,068 miliardy korun zveřejnila SŽDC ve věstníku veřejných zakázek. V železničním názvosloví jde o revitalizaci, tedy jen částečné zlepšení stavu trati, ale nikoliv například narovnávní oblouků. Svým objemem jde o jednu z největších zakázek na železnici v letošním roce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Posilnenie liniek 31 a N31 do Mlynskej doliny

Pre očakávané zvýšené prepravné nároky počas konania podujatí v Mlynskej doline bude v dňoch 26. a 27. mája 2017 zabezpečená posilová doprava na linkách 31 a N31 večer a v noci po oba dva dni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB chce zrušit papírové jízdenky na vlak

Kdysi oblíbený sběratelský artikl – jízdenky do vlaků – mohou v dohledné době zcela zmizet. Alespoň směrem na západ od nás. K radikálnímu kroku se totiž odhodlává jeden z největších evropských dopravců: Deutsche Bahn. I čeští dopravci a cestující už se dnes u velké části jízdenek obejdou bez toho, aby je tiskli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Šelpice – Boleráz

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 26. mája 2017, v čase od 8.10 h do 14.00 h, realizovať výlukové práce v úseku Šelpice – Boleráz. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s opravou geometrickej polohy koľaje. Dôvodom týchto prác je odstránenie chýb zistených meracím vlakom. Práce vykonajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Číňané mají zájem o železniční průmysl ČR

Číňané plánují několik železničních dohod s českými partnery. O společném podniku jedná největší čínský výrobce CRRC s českou společností Bonatrans, která vyrábí kola a dvoukolí pro rychlovlaky. Stejná CRRC chce koupit i plzeňskou Škodu Transportation.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK chce modernizovať 112 toaliet v 56 vozňoch

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce modernizovať toalety vo vozňoch. Na zákazku spoločnosť vyhlásila súťaž a cenu za práce odhaduje na 1,9 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to z oznámenia zverejneného vo vestníku verejného obstarávania. Modernizovať sa má 112 WC buniek vo vlakoch, z toho 106 štandardných a šesť pre imobilných cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Číňany zaujala česká odpadková tramvaj

Čínský gigant Huawei minulý týden ohlásil, že v Česku hodlá investovat více než osm miliard korun. A že ho zajímají vize takzvaných chytrých měst. Podle informací serveru Lidovky.cz se rýsuje konkrétní projekt, do nějž se tato technologická firma chystá aktivně zapojit. Jde o vývoj nákladní tramvaje, která dosud nemá v zemi obdoby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podchod na hlavnej ulici v Trenčíne

Podchod na hlavnej ulici bol otvorený v pondelok, podľa informácií z mesta je to však stále stavba. Platia nejaké bezpečnostné opatrenia, ktoré by mali chodci dodržiavať? Kto sa v tejto fáze stará o údržbu? Čo ešte treba na tomto podchode dokončiť a v akom časovom horizonte môže prísť k jeho kolaudácii?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Doprava vyčerpá všechny peníze z programů EU

Ministerstvo dopravy vyčerpá všechny peníze z aktuálního programu pro rozvoj dopravní infrastruktury. Resort poslal k proplacení z Operačního programu doprava (OPD II.) 9,7 miliardy korun, 19,3 miliardy přitom už z národních peněz vyplatil stát stavebním firmám za uskutečněné projekty. Oznámil to ministr dopravy Dan Ťok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krátkodobá výluka električiek na Jesenského

Z dôvodu konania podujatia Globsec fórum v sobotu 27. mája 2017 bude vylúčená premávka električiek na Jesenského a Mostovej ulici od cca 15:00 do ukončenia dennej premávky. Linky 4 a 8 budú preto premávať v uvedenom čase po zmenených trasách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

FlixBus roste. Pohltil dalšího konkurenta

Německá společnost FlixBus pokračuje ve své cestě za ovládnutím trhu s evropskou dálkovou autobusovou dopravou. Firma nově pohltila rakouskou společnost Hellö, která provozuje dálkové autobusy hlavně z Rakouska. Jezdí i v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.