Dopravné správy

Košická MET pokračuje podľa harmonogramu

Na stavbe modernizácie električkových tratí (MET) v Košiciach pokračujú práce naďalej podľa harmonogramu. Primátora mesta Richarda Rašiho o tom na pondelkovom (22.5.) kontrolnom dni ubezpečil generálny riaditeľ zhotoviteľskej firmy Eurovia SK Gabriel Šinály.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Fanoušci Harryho Pottera v ohrožení na trati

Fanoušci filmů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi natočených na motivy románů J. K. Rowlingové přidělávají starosti britské policii. Ve snaze pořídit si potterovskou fotografii se totiž stále častěji vydávají po využívané železniční trati k Glenfinnanskému viaduktu, který tvůrci sedmidílné fantasy ságy použili jako filmovou kulisu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Belgické stanice dostanú bezpečnostné brány

Nové bezpečnostné brány pribudnú na belgických medzinárodných vlakových staniciach. Informovali o tom dnes miestne médiá. Belgická železničná spoločnosť SNCB sa pre tento krok rozhodla po streľbe v rýchlovlaku v roku 2015, do ktorého nastúpil útočník v Bruseli.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Příprava rychlotratě Praha – Brno začala

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se odhodlala učinit první krok k výstavbě vysokorychlostní tratě Praha–Brno–Břeclav. V pátek vypsala výběrové řízení na zpracovatele studie proveditelnosti, odhadovaná cena činí 58 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Po novom moste v Trenčíne prešiel prvý vlak

Železnice Slovenskej republiky sprevádzkovali prvú koľaj na novom železničnom moste v Trenčíne. Krátko po deviatej po nej prešiel prvý vlak v smere z Košíc do Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kroměřížská dráha a její plány

Už deset let funguje spolek Kroměřížská dráha. Lidem připravuje nevšední zážitky v podobě jízd zvláštními vlaky, provozuje železniční muzeum a mapuje historii vlakové dopravy v regionu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 20. týždeň

Počas 20. týždňa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) nedošlo ani k jednej zrážke civilnej osoby s vlakom. ŽSR však evidovali 2 zrážky motorového vozidla s vlakom na železničnom priecestí. Oba prípady sa zaobišli bez zranenia účastníkov nehody. K prvej zrážke IC vlaku s motorovým vozidlom došlo v úseku Ružomberok – Ľubochňa na železničnom priecestí svetelnom bez závor. Druhá nehoda sa stala na železničnom priecestí v železničnej stanici (ŽST) Kamenica nad Cirochou. Pri vchode osobného vlaku do ŽST došlo na nezabezpečenom priecestí k zrážke vozidla s vlakom. Doprava bola prerušená vplyvom týchto nehôd v oboch úsekoch zhruba hodinu. V úseku Čečejovce – Moldava nad Bodvou stihol rýchlik zastaviť pred autom, ktoré napriek signalizovaniu výstrahy vošlo na priecestie. ŽSR opätovne, aj na základe takýchto prípadov apelujú na vodičov, aby pri prejazde cez železničné priecestia boli pozornejší a ohľaduplnejší a dôsledne dodržiavali zákon o cestnej premávke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí po Stadleru sto milionů

Kromě dlouhodobých miliardových pří se Škodou Transportation se České dráhy pustily do série soudních sporů s dalším dodavatelem vlaků, německou firmou Stadler Pankow ze švýcarské skupiny Stadler Rail. Celkem jde o pětici soudních žalob, jež se týkají dodávky 33 motorových vlaků z počátku tohoto desetiletí

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR prekladajú chynoranskú trať v Trenčíne

ŽSR sa po spustení prevádzky na 2. traťovej koľaji nového železničného mosta v Trenčíne pustia do realizácie preložky železničnej trate Trenčín – Trenčianska Turná. Nepretržitá dlhotrvajúca výluka začala 23. mája o 8.00 hod. a potrvá 70 dní, do 31. júla 2017.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hovoří král českých jídelních vozů

Každý si cestou vlakem rád zajde do jídelního vozu, jenže možnosti se zmenšují. O stravování ve vlaku je navzdory nabídce čím dál menší zájem. „Švýcaři mají jídelní vozy jako určitý národní poklad, životní styl,“ říká král českých „jídeláků“ Bohumír Bárta, který naučil Němce pít Bohemia Sekt. Cizinci si prý oblíbili i český medovník.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cez nový most v Trenčíne začali jazdiť vlaky

Nový železničný most v Trenčíne je od dnes (t.j. od 23.mája 2017) v prevádzke a môžu po ňom jazdiť vlaky.  Krátko po 9.18 hod. po ňom prešiel ako úplne prvý vlak – IC 520 Železničnej spoločnosti Slovensko a.s., a to v smere Košice – Bratislava. Sprevádzkovala sa tak najpodstatnejšia časť modernizácie železničnej trate v úseku Zlatovce – Trenčianska Teplá. Nová železničná dominanta mesta Trenčín je unikátnym stavebným dielom, ktoré na Slovensku ešte nikdy nebolo realizované tak po stránke stavebnej, ako aj prevádzkovej.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Komarek“ oslaví výročí firmy Ringhoffer

V rámci letošních oslav 200. výročí narození Františka Ringhoffera II. Národní technické muzeum ve spolupráci s dalšími subjekty připravilo [na dny 27. a 28. května 2017] pestrý program pro veřejnost: Veřejné jízdy a prezentace parního motorového vozu M 124.001 Komarek ▬ Výstava vozidel Ringhoffer-Tatra v areálu budoucího Muzea železnice a elektrotechniky NTM na Masarykově nádraží (bývalé depo Praha-Masarykovo n.) ▬ Jízdy historických tramvají ▬ Komentované vycházky po Smíchově ▬ Stálé muzejní expozice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Historickým vláčikom na Šarišský hrad

Klub historických koľajových vozidiel z Košíc pozýva na nenáročný poldenný výlet určený najmä pre rodiny s deťmi na Šarišský hrad. Historická súprava červených motoráčikov typu M 131, tzv. Hurvínkov sa vydá na svoju ďalšiu púť už v sobotu 27. mája z Košíc do Veľkého Šariša. Podrobnosti nájdete na priloženom plagáte a v tlačovej správe.

Vláda dala zelenou rychlotratím

Vláda schválila na svém pondělním zasedání materiál ministerstva dopravy pro výstavbu vysokorychlostních tratí. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) současně vypsala další soutěže na studie, které mají ukázat, zda se u nás vyplatí, nebo ne.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusy Karosa B 731 a B 732 na Slovensku

Pred 35 rokmi začali z výrobných liniek podniku Karosa vo Vysokom Mýte vychádzať nové mestské autobusy typu B 731. V uliciach slovenských miest sa začali objavovať „nové hranaté autobusy“ a pre viacerých z nás sa Karosy B 731 a B732 stali autobusmi nášho detstva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD jsou partnerem Dne cyklostezky Ohře

Už třetí ročník Dne cyklostezky Ohře se koná v sobotu 10. června.  Registrovaným účastníkům nabízejí pořadatelé bonus v podobě přepravy cyklovlakem Ohře. Vlak vypravují České dráhy,  které tím zároveň představí soupravu, která bude o sobotách a nedělích po dobu letních prázdnin jezdit pravidelně mezi Chebem a Karlovými Vary. Registrace je možná do 31. května. Další informace včetně jízdních řádů jsou k dispozici v přiložené tiskové zprávě.

Informácie k téme priecestia

Dobrý deň, chcem vás požiadať o informácie k téme priecestia. Koľko máme v SR priecestí? Na koľkých sú závory, na koľkých svetelná signalizácia, ktoré nie sú zabezpečené vôbec? Čo rozhoduje o type zabezpečenia?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

„Singrovka“ zamíří na Kyselské slavnosti

„Mattoni Expres“ je název zvláštního vlaku, který pojede v sobotu 27. května z Karlových Varů do Vojkovic nad Ohří a do obce Kyselka po vlečce firmy Mattoni, po níž běžně osobní vlaky nejezdí. Spoj zajistí historický motorový vůz Singrovka M 240.0100. V cílové stanici, kde se konají tradiční Kyselské slavnosti, je připravený bohatý program. Vlak odjíždí z karlovarského dolního nádraží v 9:35, zastaví také na „horním“ nádraží v Karlových Varech a přes Vojkovice nad Ohří dojede v 10:40 do Kyselky. Další informace jsou k dispozici v přiložené tiskové zprávě.

ÖBB Nightjet: Cesta snov za rozumnú cenu

Lôžkové, ležadlové vozne a pohodlné vozne na sedenie umožňujú v noci spokojne spať a sladko snívať. Na druhý deň ráno dorazíte priamo do cieľa dostatočne oddýchnutý a zrelaxovaný. Ušetríte peniaze za drahé hotely a môžete si užiť naplno deň vo Vašej cieľovej destinácii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem do ČD Muzea v Lužné u Rakovníka

Lokomotiva „Papoušek“ pojede včele parního vlaku, který vypraví České dráhy v sobotu 27. května. Vlak vyjíždí v 8:50 z Loun a zamíří do Lužné u Rakovníka. V tamním ČD Muzeu je připravený program k Mezinárodnímu dnu dětí. Podrobnější informace najdete v přiložené tiskové zprávě.