Dopravné správy

ŽOS Trnava opraví vozne ZSSK za 11,86 milióna

Opravy vozňov vyjdú štátneho dopravcu Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) na 11,86 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zákazku pre železničiarov zabezpečí spoločnosť ŽOS Trnava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V kauze řady 380 ČD zatím vede Škodovka

Policie postupovala správně, když odložila vyšetřování miliardové arbitráže, v níž Škoda Transportation uspěla proti Českým drahám. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) podle zjištění serveru Lidovky.cz zamítlo stížnost národního dopravce na postup vyšetřovatelů. Citlivá kauza tak bude pravděpodobně pokračovat jen v podobě občanskoprávního sporu u soudu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šialená zábava tínedžerov na trati pri Trenčíne

Hlúpa zábava ich môže vyjsť poriadne draho. Partia mladíkov z Trenčína si kráti svoj voľný čas na najnevhodnejšom mieste. Prebiehajú po koľajach v tesnej blízkosti vlakov a po konštrukcii železničného mosta sa šplhajú iba pár centimetrov od drôtov elektrického napätia. Chýba len málo a ich hry sa môžu skončiť obrovským nešťastím.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výhodná jízdenka PROMO Cheb – Hof jen 21. května!

Historie, tradice, kultura, cestovní ruch i rekreační a sportovní vyžití jsou na programu prvních německo-českých dnů v Hofu. Uskuteční se ve dnech 15. – 21. května a mají přispět nejen k prohloubení sousedských vztahů mezi Hofem, Chebem a Aší, ale i k propagaci nedávno obnoveného přímého železničního spojení mezi těmito městy. V neděli 21. května se uskuteční v Hofu Den přátelství. Návštěvníci z České republiky můžou do Hofu pohodlně dojet přímými vlaky z Chebu a  Aše.
Pro cestující je v neděli 21. května připravená výhodná nabídka jízdného. Jízdenka PROMO Cheb – Hof bude stát 100 Kč a opravňuje k libovolnému počtu jízd v úseku Cheb – Aš – Selb-Plößberg – Hof Hbf a zpět.

Další informace včetně programu v Hofu najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Lamy ohrozovali anglické vlaky

Ľudia, ktorí v pondelok v ranných hodinách chceli cestovať vlakom medzi mestami Hildenborough a Sevenoaks, sa museli obrniť trpezlivosťou. Spoje totiž meškali. Za všetko totiž mohli lamy, ktoré narušili dopravu v spomínanej oblasti, pretože sa prechádzali po koľajniciach

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Expres ČD na koncert americké kapely KISS

Rádi bychom vás upozornili na zvláštní vlak, který České dráhy vypraví na a z koncertu legendární americké kapely KISS. Ten se koná tuto sobotu 20. května na brněnském výstavišti. Fanoušci z Čech i Moravy tak mají možnost nechat auto doma a svézt se za tímto hudebním zážitkem tzv. KISS EXPRESEM. Z pražského hlavního nádraží odjede ve 13:00 hod. a zpátky z Brna odjíždí v 00:30 hod. Z Bohumína pak jede vlak na koncert ve 13:50 hod., zpátky pak odjíždí v 00:33 hod. Ve vlaku platí standardní jízdné. Pouze je třeba si zajistit povinnou místenku – na pokladně přijde na 35 Kč, přes e-shop nebo aplikaci Můj vlak je zdarma.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Noc múzeí a galérií na Detskej železnici

Pozývame vás na historicky prvé Železničné potulky po Čermeľskom údolí. Komentované jazdy so sprievodcom  sa uskutočnia 20. mája o 17:20 a 18:20 v rámci podujatia Noc múzeí 2017. Po prvýkrát v dejinách Košickej detskej historickej železnice sa uskutočnia Železničné potulky po Čermeľskom údolí. Na dvoch komentovaných jazdách so zastávkami na miestach, ktoré boli alebo stále sú najzaujímavejšími bodmi trate detskej železnice, bude návštevníkov sprevádzať známy publicista, historik a sprievodca Potuliek mestom Košice Zoltán Balassa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD posílí vlaky na sobotní Pochod Praha – Prčice

České dráhy výrazně posílí dopravu na 52. ročník Pochodu Praha – Prčice, který se koná už tuto sobotu 20. května. Vzhledem k očekávanému velkému zájmu o přepravu do míst startů dopravce vypraví na trati Praha – České Budějovice posilové vlaky a zvětší kapacitu ostatních pravidelných spojů. Vybrané dopolední vlaky navíc mimořádně zastaví ve stanici Střezimíř, odpolední pak ve stanici Heřmaničky. Posílená bude také regionální doprava, kromě vlaků z Prahy do Benešova a navazujících spojů do Tábora budou mít větší kapacitu také vlaky do Milevska a Sedlčan, kde jsou další startovní místa. Účastníci pochodu mohou využít speciální „Celodenní jízdenku – region Středočeský / Prčice“ za 159 Kč, která bude platit v den pochodu ve 2. třídě všech vlaků ČD v širší oblasti Středočeského kraje.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě a ve zvláštním jízdním řádu, které přikládám
.

Výluka v úseku Handlová – Chrenovec

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 17. a 18. mája 2017, v čase od 7.20 h do 14.35 h, realizovať výlukové práce v úseku Handlová – Chrenovec. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s opravou geometrickej polohy koľaje. Dôvodom týchto výlukových prác je odstránenie chýb zistených meracím vlakom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co je Nová hedvábná stezka?

Síla a potenciál takzvané Nové hedvábné stezky spočívá v její všestrannosti a univerzálnosti, napsal zpravodajský server Forbes. Novodobou tepnu mají tvořit revitalizované dopravní trasy a nová obchodní centra rozprostřená mezi Čínou a Evropou. Její účinnost, bezpečnost a zdravá soutěživost vyplývá z faktu, že nejde o jednu cestu, jak by mohl napovídat název, ale síť mnoha vzájemně propojených euroasijských koridorů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová hodvábna cesta slovensko obíde

Projekt novodobej Hodvábnej cesty je súčasťou dlhodobej stratégie Číny a týka sa najmä budovania infraštruktúry a zvyšovania reálnej ekonomickej moci. O tento projekt je veľký záujem medzi štátmi, no Slovensko, ktoré uvažovalo napríklad o predĺžení širokorozchodnej železnice z Košíc, môže úplne obísť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České republice mají stačit pomalé rychlovlaky

Poslanci napříč všemi stranami schválili v březnu letošního roku průlomové usnesení, v němž zavazují vládu, aby připravovala vysokorychlostní železnice pro rychlost nejméně 300 kilometrů v hodině. Jen několik týdnů poté toto usnesení ministerstvo dopravy porušilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košickému DP chýbajú vodiči autobusov

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) zápasí s nedostatkom kvalifikovaných profesionálnych vodičov. Tento problém sa podľa nich týka celkovo autobusových dopravcov. "Podľa združenia ČESMAD Slovakia chýba v cestnej doprave viac ako 1200 vodičov nákladných automobilov a autobusov," tvrdí hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Michaela Karaffová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Německý dopravce Locomore krachuje

Německý dopravce Locomore, který jako první získal kapitál na provoz vlaků mezi Berlínem a Stuttgartem ve sbírce na internetu od železničních nadšenců, je půl roku po startu v existenčních potížích. Firma ve čtvrtek poslala návrh na insolvenci, neboť příjmy nedosahují plánované úrovně. Nadšenci firmě do startu poslali téměř půl milionu eur.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 19. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k jedinej zrážke civilnej osoby s vlakom v úseku Dolný Štál – Dunajská streda. Žena, ktorú zrazil nákladný vlak, bola so zraneniami prevezená do nemocnice. Zmeškané boli 2 vlaky osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Vary mají nové nádraží, zatím ale jako staveniště

Cestujícím, kteří do Karlových Varů míří po železnici, se po několika odkladech konečně otevřela nová výpravní budova horního nádraží. Ovšem k vlakům se budou muset trmácet dlouhou cestou podél rozkopaného kolejiště až do srpna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tri vlakové výluky na juhu Banskobystrického kraja

Tri vlakové výluky čakajú na cestujúcich počas aktuálneho týždňa na juhu Banskobystrického kraja (BBSK). Informuje o nich Železničná spoločnosť Slovensko na svojej internetovej stránke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kinematovlak přiveze pohádky

Zítra, 16. května vyjede už po 14. na cestu přes moravská, česká, i jedno rakouské město Kinematovlak Českých drah, který je součástí doprovodného programu ZLÍN FILM FESTIVALU. Toto "kino na kolejích" přiváží nejen zábavu, ale chce také poučit. Součástí Kinematovlaku je i tzv. Historický vůz s výstavou o dějinách železnice. Čekání na projekci si mohou děti zpříjemnit také ve Vláčku Hráčku – voze, který slouží jako herna.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Fico chce umiestniť na Starý most sovietsku tabuľu

Historická pamätná tabuľa, ktorú priniesol premiér Robert Fico na včerajšiu slávnosť na bratislavskom Slavíne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom, rozpútala debatu. Ide o tabuľu, ktorá bola celé desaťročia na Starom moste v Bratislave. Počas rekonštrukcie ju ukradli a odniesli do zberu. Odtiaľ ju podľa premiéra niekto priniesol na Úrad vlády.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zeman směruje ČR na Novou hedvábnou stezku

Nová Hedvábná stezka je podle prezidenta Miloše Zemana nejvíce fascinujícím projektem v novodobých dějinách. Zeman jej v Číně přirovnal k Marshallovu plánu, jímž USA po druhé světové válce pomáhaly evropským zemím. Projekt má zlepšit dopravní infrastrukturu mezi Asií, Evropou i Afrikou.

Celou zprávu najdete na této stránce.