Dopravné správy

Na trate v Pošumaví mieria vlaky bez sprievodcov

Cestujúci na niektorých tratiach v Juhočeskom kraji čaká od decembra zásadná zmena. Po rokoch na nich prestanú jazdiť vlaky Českých dráh, namiesto toho ich začnú voziť zelenooranžové súpravy spoločnosti GW Train Regio. Ich vlaky prešli rozsiahlou modernizáciou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň čeká další velká železniční stavba

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vyhlásí v červnu soutěž na dodavatele další velké železniční stavby v Plzni za 1,6 miliardy korun. Jde o takzvaný přesmyk domažlické trati, kde na třech kilometrech přibude druhá kolej a nebezpečný úrovňový přejezd nahradí přeložka silnice I/26 po mostě směrem na Domažlice. Stavba bude zahájená ještě letos, řekl náměstek generálního ředitele SŽDC Mojmír Nejezchleb.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčín predĺžil zmluvu o zabezpečovaní MHD

Slovenská autobusová doprava (SAD) Trenčín bude v meste Trenčín zabezpečovať mestskú hromadnú dopravu (MHD) minimálne do konca augusta 2022. O päťročnom predĺžení súčasnej zmluvy medzi SAD Trenčín a mestom rozhodli na dnešnom zasadnutí poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva. Mesto sa tak rozhodlo nevypísať verejnú súťaž na nového dopravcu, ale pokračovať so súčasným.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boule na hlavě zastavila vlaky

Na cestující ve vlaku mezi Českými Budějovicemi a Novým Údolím o minulém víkendu vypadla část okna a způsobila jí bouli a drobné šrámy. Především však plně odkryla vyhrocené vztahy mezi státními organizacemi na české železnici. Na jedné straně sporu stojí České dráhy (ČD) a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), na straně druhé Drážní inspekce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrýchľovanie a zlepšovanie obehov vlakov ZSSK

Zrýchľovanie a zlepšovanie obehov jednotlivých vlakov je súčasťou stratégie štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Pre TASR to uviedol hovorca spoločnosti Tomáš Kováč, čím reagoval na minulotýždňovú analýzu Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií (MF) SR

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvaje T3 dostanou už třetí tvář, od Kotase

Za pár dnů dorazí do Prahy tramvaj, kterou si dopravní podnik objednal z krnovských strojíren. V nákladním vlaku bude naložená pilotní verze vozu, který má ambici výrazně proměnit vozový park v metropoli. Bude nízkopodlažní a následovat ho můžou příští rok desítky dalších. Autorem vizuálního návrhu je známý architekt Patrik Kotas.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v premávke niektorých liniek DPB

Od 15. mája 2017 v súvislosti s ukončením vyučovania na vysokých školách nebudú premávať autobusy linky 184 a posilové spoje linky X31. Zároveň na prázdninové cestovné poriadky od tohto dátumu prechádzajú linky 31 a 87.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Leo Express odtajnil polské plány

Soukromý dopravce Leo Express chce spojit přímým vlakem Prahu a Krakov. Doplní tak nabídku vlaků Českých drah, které na stejné trase jezdí přes den dvakrát denně. Informaci polského serveru Rynek Kolejowy potvrdil ředitel Leo Express Peter Köhler. „Plánujeme jezdit do Krakova, vše ale ještě podléhá finálnímu schválení polských úřadů,“ řekl Köhler. Firma by jezdila do Krakova jinudy než České dráhy – přes Katovice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Prievidza nákladná stanica – Nováky

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 12. mája 2017, v čase od 6.50 h do 12.00 h, realizovať výlukové práce v úseku Prievidza nákladná stanica – Nováky. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s výmenou koľajníc. Následne sa vykoná zváranie koľajníc do bezstykovej koľaje. Dôvodom týchto výlukových prác je odstránenie defektoskopických porúch. Práce vykonávajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD na První parní víkend v Lužné

Tuto sobotu a neděli 13. a 14. května vypraví České dráhy parní vlak z pražského Masarykova nádraží do Lužné u Rakovníka, kde bude připraven „První parní víkend“. Milovníci železniční historie navíc můžou oba dva dny vyrazit na krátký výlet parním vlakem z Lužné do Stochova, kde bude otevřený prezidentský salonek T. G. Masaryka.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Namiesto lanovky by mohol brehy Dunaja spojiť vlak

Po predstavení cestovania lanovkou z autobusovej stanice do Petržalky, či rozširovaní električkových tratí v Bratislave, do hry prichádza ďalší spôsob cestovania verejnou dopravou v hlavnom meste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem na zahájení sezóny do Jeseníku

Tuto sobotu 13. května vypraví České dráhy zvláštní historický vlak s parní lokomotivou, kterým se budou moci zájemci svézt z olomouckého hlavního nádraží přes Zábřeh na Moravě a Hanušovice do Jeseníku a zpět. Nevšední svezení do hor mohou zájemci využít pro cestu na 170. zahájení lázeňské sezóny v Priessnitzových léčebných lázních a už od pátku 12. května má přichystaný program i město Jeseník, které oslaví 750 let od první písemné zmínky o osídlení. Nejmladším oslavencem pak bude parní lokomotiva Šlechtična, která má letos 70tileté jubileum.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Cyklisti chcú do bratislavských BUS pruhov

Bratislavskí mestskí poslanci podporili zámer na umožnenie jazdy cyklistov v BUS pruhoch na území hlavného mesta. Primátora Bratislavy Iva Nesrovnala požiadali, aby poveril odborné útvary magistrátu spracovaním projektovej dokumentácie na vyznačenie spoločných vyhradených jazdných pruhov pre MHD a cyklistov na všetkých jestvujúcich vyhradených jazdných pruhoch, ak to umožnia technické parametre.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bývalá železničářská kolonie v Přívoze půjde k zemi

4. května 2017 - Padla poslední překážka bourání zchátralých domů v Přednádraží v Ostravě-Přívozu. Podle informací MF DNES dozorčí rada Českých drah minulý týden schválila prodej pozemků v lokalitě Ostravským opravnám a strojírnám.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravia tri železničné mosty v Poprade

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vykonajú v troch etapách opravné práce na troch železničných mostoch a priľahlých úsekoch traťových koľají v lokalite mesta Poprad. Prvá etapa začne 11. mája o 07.00 h obnovou hydroizolácie na železničnom moste nad Štefánikovou ulicou. Nepretržitá výluka potrvá 4 dni - do 14. mája do 18.00 h, počas ktorej budú vybrané vlaky osobnej dopravy v úseku medzi železničnými stanicami Poprad - Tatry a Matejovce pri Poprade nahradené autobusmi. Oprava troch železničných mostov v Poprade bude pokračovať aj v 20. a 21. kalendárnom týždni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zvýšení kapacity trati Nymburk - Mladá Boleslav

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila rozsáhlé stavební práce na železniční trati Nymburk – Mladá Boleslav. Hlavním přínosem projektu bylo zvýšení kapacity dráhy na jedné z nejvíce zatížených jednokolejných tratí na území ČR, zajištění větší plynulosti drážní dopravy a zvýšení bezpečnosti a komfortu pro cestující.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 18. týždeň

V 18. týždni na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) došlo k dvom zrážkam civilnej osoby s vlakom. Nanešťastie, v oboch prípadoch išlo o smrteľné zrážky. Tieto tragické udalostiam sa stali v úseku Devínska Nová Ves – Bratislava-Lamač a v úseku Prešov – Veľký Šariš. Zmeškaných bolo spolu 15 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem ČD na festival Divadelní svět Brno

Od 12. do 17. května 2017 se sjedou do moravské metropole divadelní soubory z různých koutů světa, aby na prknech desítky divadel předvedly to nejlepší ze své tvorby. Na 8. ročník mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno se mohou diváci svézt vlakem Českých drah za polovinu jízdného se slevou VLAK+.  Zvýhodněnou jízdenku může využít ten cestující, který se prokáže vstupenkou na některé z představení festivalu. Sleva platí na cesty do a ze všech železničních stanic začínajících názvem Brno.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Realizácia košického projektu MET mešká

Po štvrtkovom kontrolnom dni na stavbe Modernizácie električkových tratí (MET) avizoval magistrát ukončenie prác na križovatke ulíc B. Němcovej – Zimná – Letná aj spustenie osobnej automobilovej dopravy na Zimnej v úseku od ulice Československej armády po križovatku a cez ňu obojsmerne do konca júna.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD přestanou posílat páru na Šumavu

Jihočeská část Šumavy přijde od příštího roku o atrakci v podobě parních vlaků. České dráhy totiž na místních lokálkách přestanou po pětadvaceti letech pořádat akci zvanou Šumavské léto s párou, která představuje nejrozsáhlejší nabídku jízd historickým vlakem v tuzemsku

Celou zprávu najdete na této stránce.