Dopravné správy

Nespite vo vlaku!

Nespite vo vlaku, inak môžete dopadnúť, ako táto cestujúca. Jej deň sa nezačal práve najlepšie, pretože počas cesty domov prišla o to, čo ju malo zasýtiť na celý deň. Tento nešťastný moment sa podarilo zachytiť mladému novinárovi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať z Varů do Potůčků čeká velká oprava

Sotva utichne rachot stavebních strojů na karlovarském horním nádraží, přesunou se dělníci na trať z Karlových Varů do Potůčků, respektive Johanngeorgenstadtu. Tento úsek železnice totiž projde zásadní modernizací. Cestující musejí počítat hned se dvěma velkými výlukami.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK využíva svoje vozne málo efektívne

Existuje potenciál pre efektívnejšie využitie vozňov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), a to zvýšením ich vyťaženosti a obsadenosti vlakov. Vo svojej analýze aktuálneho nákupu rýchlikových vozňov to konštatuje Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií (MF) SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizace žst. Karlovy Vary postoupila

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně zahájila druhou část modernizace stanice Karlovy Vary. Projekt zahrnuje v současné době dokončenou první etapu – demolici a výstavbu výpravní budovy –  a právě zahajovanou rekonstrukci kolejiště. Jejím cílem je zlepšit technický stav nástupišť a přístřešků a zajistit zvýšení bezpečnosti a komfortu přepravy cestujících.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Érsek chce rýchlik z Bratislavy do Košíc cez Zvolen

Ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) má v pláne obnovenie priamych rýchlikov z Bratislavy do Košíc po južnej trase cez Zvolen. V pondelok ráno sa preto šéf rezortu dopravy vybral spojom z hlavného mesta po tejto trati, aby si ju pozrel a vo vlaku diskutoval so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR) o takomto zámere.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vozy GWTR pro šumavské tratě se představily

Cestující na několika tratích v Jihočeském kraji čeká od prosince zásadní změna. Po letech na nich přestanou jezdit vlaky Českých drah, místo toho je začnou vozit zelenooranžové soupravy společnosti GW Train Regio. Její vlaky prošly rozsáhlou modernizací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo polícia evakuovala stanicu Gare du Nord?

Dejiskom rozsiahlej policajnej operácie bola v noci na utorok, deň po prezidentských voľbách vo Francúzsku, parížska železničná stanica Gare du Nord. Jej dôvod nie je oficiálne známy ani po jej skončení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Jihočeská nádraží se dočkají opravy

Jihočeský kraj v květnu předloží seznam 30 nádražních budov vytipovaných pro opravu. Ještě letos má začít rekonstrukce ve Veselí nad Lužnicí a Českém Krumlově. V Českých Budějovicích chce Správa železniční dopravní cesty zahájit práce v roce 2019.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Študenta súdia za bombu v londýnskom metre

Britská súdna porota v stredu uznala univerzitného študenta Damona Smitha, ktorý sa zaujíma o zbrane a extrémizmus, za vinného z umiestnenia podomácky vyrobenej bomby do rušného vlaku v londýnskom metre.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lidé vyměnili auta za vlaky a zahltili nádraží

Stále více Středočechů vyráží po zavedení parkovacích zón v Praze do hlavního města vlakem nebo autobusem. Řidiči tak zahltili okolí nádraží odstavenými auty. Kraj chce městům pomoci stavět parkoviště.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister dopravy ukázal svoje plány

Ministerstvo dopravy má v pláne odovzdať v tomto roku motoristom do užívania tri úseky hotových diaľnic a rýchlostných ciest. Šéf rezortu dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) to avizoval vo štvrtok (4. 5.) na Stretnutí lídrov slovenského stavebníctva 2017 v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Úzkokolejka na Osoblažsku zahájila sezónu

Doslova plnou parou vjela do 13. turistické sezony o státním svátku, v pondělí 8. května, úzkokolejná železniční dráha mezi Třemešnou ve Slezsku a Osoblahou na Bruntálsku, zvaná Osoblažka. Ta je dlouhá přes 20 kilometrů a rozchod jejich kolejí je 760 milimetrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mladý cestovateľ - Čiernohronská železnica

Je vás aspoň 10? Máte do 20? Tak to bude päť za jedného a šéf zadarmo. Železničná spoločnosť Slovensko a Čiernohronská železnica prinášajú spoločný lístok, ktorý kombinuje cestu vlakom ZSSK a historickou železnicou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na české koleje vyjela Belgičanka

Třicet let staré belgické lokomotivy Class 12 po kompletní modernizaci začínají jezdit v pravidelném provozu po českých kolejích. První stroj převzal nákladní železniční dopravce IDS Cargo, který vícesystémovou lokomotivu použije především pro přepravu tranzitních vlaků mezi Břeclaví a Děčínem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii električkových tratí v Košiciach

V súvislosti s druhou etapou modernizácie električkových tratí (MET) v Košiciach sú už na časti Zimnej ulice osadené koľaje. Do konca budúceho týždňa tam chce zhotoviteľ, spoločnosť EUROVIA, urobiť nástupištia. TASR o tom informoval v rámci dnešného kontrolného dňa na stavbe Miroslav Sambor z Magistrátu mesta Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihočeské nostalgické a zvláštní vlaky 2017

České dráhy v Jihočeském kraji nabízejí v nadcházejících měsících zajímavou nabídku jízd mimořádnými vlaky. Uskuteční se už 25. ročník Šumavského léta s párou. Pojedou historické vozy na Bechyňce  i zvláštní vlaky do Týna nad Vltavou a Netolic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Automaty DPB berú už aj platobné karty

Okrem vhadzovania mincí si môžu cestujúci mestskou hromadnou dopravou kúpiť lístky v automatoch už aj platobnou kartou. Podmienkou však je, že musí byť bezkontaktná, pretože na automat sa iba priloží a nedá sa na ňom naťukať pin kód.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soud odmítl žalobu Italů kvůli hlavnímu nádraží

První kolo soudních sporů o pražské hlavní nádraží mezi italskou Grandi Stazioni a Českými drahami, respektive Správou železniční dopravní cesty, končí ve prospěch státních podniků. Italská firma nedokázala dostatečně srozumitelně formulovat své požadavky a soud tak žalobu odmítl pro nesrozumitelnost a neurčitost, uvedl mluvčí Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Málo využívané prímestské autobusy Žilinského kraja

Autobusy prímestskej dopravy v Žilinskom kraji využilo minulý rok 26.071.808 cestujúcich, čo je v porovnaní s rokom 2015 pokles o viac ako jeden milión. "Počet prepravených postupne klesá od roku 2005, kedy autobusy využívalo až o 22 miliónov cestujúcich viac. Napriek tomu zabezpečujeme prímestskú autobusovú dopravu, aby sa naši obyvatelia mohli dostať do práce či škôl, aj keď nenaplnia celý autobus," informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Léto na Bechyňce s pravidelnými historickými vlaky

Historické skvosty v podobě lokomotiv „Bobinka“ a „Elinka“ se znovu vracejí  na naši nejstarší elektrifikovanou trať. Jízdy historických vozů se letos uskuteční od 17. června do 17. září. Na vybraných pravidelných spojích každou sobotu a neděli v uvedeném období nabídnou České dráhy jízdy historické soupravy s Bobinkou. Zvláštní jízdy s Elinkou si zájemci můžou vyzkoušet ve dnech 17. června, 1., 5., 15. a 29. července, 12. a 26. srpna a 9., 16. a 17. září.

Celou zprávu najdete na této stránce.