Dopravné správy

Rozvoju regiónov bráni slabá dopravná infraštruktúra

Za hlavné bariéry, ktoré bránia rozvoju regiónov na Slovensku, označili účastníci spoločného seminára Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku SR a inštitútu INEKO vzdelávací systém málo rozvíjajúci zručnosti. Taktiež nedostatočnú dopravnú infraštruktúru, vysoké odvodové zaťaženie pre ľudí s nízkym príjmom, ako aj zložitú administratívu a korupciu pri čerpaní dostupných prostriedkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava trati z Řetenic do Lovosic ohrožena

Rozsáhlejší, než se zdálo, bude nejspíš oprava železniční trati z Řetenic do Lovosic, kterou spolu s tehdy ještě rozestavěnou dálnicí D8 přes České středohoří poničil v roce 2013 sesuv tisíců kubíků zeminy. Ukazuje se, že trať je kromě 200 metrů dlouhého místa sesuvu nestabilní ještě na třech místech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dankovci vyhlásili veľkú súťaž na vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nanovo vyhlásila veľkú súťaž na 25 elektrických vlakov za 160 miliónov eur bez DPH. Je to reparát za tender, ktorý jej odporučila zrušiť Európska komisia. Dôvodom boli vtedy diskriminačné podmienky. Lenže aj nové verejné obstarávanie vyvoláva dojem, že môže ísť o fingovanú súťaž. O divadlo pre Európsku komisiu, ktorá vlaky financuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecký autobusový terminál může stát v roce 2019

Zelená střecha s výhledem na Jizerské hory i Ještěd. Stěna, po níž se poplazí popínavé rostliny, nebo nabíjecí stanice pro elektromobily. Z šesti návrhů budoucí podoby nového terminálu na libereckém autobusovém nádraží vybrali odborníci i politici ten od architekta Petra Stolína.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet chce jazdiť do Viedne vlakom

Rakúsko je ďalším cieľom expanzie železničného dopravcu RegioJet. Firma už požiadala o kapacitu na trati Praha- Viedeň od decembrového grafikonu. Spoločnosť RegioJet by mala v Rakúsku jazdiť na licenciu spoločnosti GKB (Graz-Köflacher Bahn und Busbetrieb) so sídlom v Grazi, ktorá pôsobí v pravidelnej osobnej aj nákladnej doprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Celníci honili pašeráky po pardubickém nádraží

25. dubna 2017 - Pašeráky cigaret zadrželi o víkendu přímo na vlakovém nádraží pardubičtí celníci. Povedlo se jim to ale až po honičce na peronu, při které prchající muži odhodili zavazadla s kontrabandem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Deň otvorených dverí v rušňových depách ZSSK

Kedy? 17. mája 2017, 9:00 h -15:00 h. Kde? Rušňové depá Bratislava, Žilina, Zvolen, Nové Zámky, Košice, Humenné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava pardubického přednádraží mate řidiče

Ne všichni řidiči věnují v poslední dnech dostatek pozornosti změnám dopravního značení na pardubické Palackého třídě v úseku od autobusového nádraží k sídlišti Polabiny a dál ven z města k výpadovkám na Chrudim a Hradec Králové. Kvůli tomu se ucpávají světelné křižovatky a auta zbytečně stojí v koloně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet investuje do spojenia Slovenska s ČR

Najväčší stredoeurópsky súkromný železničný dopravca v komerčnej doprave, RegioJet, doplní v tomto roku do svojho vozňového parku ďalšiu najmodernejšiu železničnú techniku v Európe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kvalitní doprava prioritou Moravskoslezského kraje

Doprava je jedním z klíčových témat, kterým se vedení Moravskoslezského kraje zabývá ve svém koaličním programu. Veřejná doprava, silnice a také letiště v Mošnově je součástí materiálu, který představitelé kraje nazvali Vize 2024 – Nová energie pro Moravskoslezský kraj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dočasné neobsluhovanie zastávky Východné

Pre opravu vozovky v termíne od 2. mája približne do 7. mája 2017 nebude obsluhovaná zastávka Východné linkami 52, 54, 56 a N56 v oboch smeroch premávky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Příspěvek na šalinkartu musí někteří zdanit

Příspěvek 1 425 korun na roční šalinkartu, na který mají od letošního roku nárok všichni, kdo v Brně platí odpad, podléhá zdanění. Vedení města o tom při schvalování dotace nemělo tušení. Až začátkem tohoto týdne na to po podnětu brněnského Deníku upozornil finanční úřad.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prvá zastávková informačná tabuľa v Prešove

V utorok 25. apríla 2017 bola do skúšobnej prevádzky uvedená prvá zastávková informačná tabuľa zobrazujúca reálne odchody spojov od spoločnosti R&G Mielec, ktorá sa nachádza na zastávke Martina Benku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy vyhrál soutěž o „Ropáka“

Dva roky byl mezi antiekology králem někdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Nyní pomyslné žezlo převzal ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Ropákem roku se stal mimo jiné kvůli tomu, že jeho resort opět zablokoval zařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000. „Už jsem se bál, že se na mě zapomene,“ komentoval to ministr Ťok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavské električky sú opäť o niečo pomalšie

V uplynulých dňoch došlo vzhľadom k zlému technickému stavu koľajových tratí k zníženiu rýchlosti na viacerých úsekoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rusko v exportu CZ LOKO nahradila Itálie

Rusko bývalo pro CZ Loko roky jedním z hlavních odbytišť a ještě při návštěvě prezidenta Miloše Zemana před dvěma lety v České Třebové to vypadalo, že na spadnutí jsou zde další velké zakázky. Jenže už přes rok tu firma nemá jediný kontrakt.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka „Kométy“ počas osláv 1. mája

Prvá tohtoročná jazda Kométy sa uskutoční v pondelok 1. mája 2017. Historická električka v tento deň pôjde po trase Poprad - Starý Smokovec - Tatranská Lomnica (2x) - Starý Smokovec - Poprad.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Společnosti ČD Cargo se v roce 2016 dařilo

Společnost ČD Cargo, a. s., největší tuzemský železniční nákladní dopravce a nejvýznamnější dceřiná společnost Českých drah, a.s., realizovala za rok 2016 zisk před zdaněním dle mezinárodních účetních standardů (IFRS) ve výši 970 mil. Kč.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oplotenie stanice Bratislava Filiálka

O čo ide v prípade oplocovania bývalej stanice Filiálka na Trnavskom mýte? Viete poslať podrobnosti?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Skupina ČD loni se ziskem 882 milionů

Čistý zisk Skupiny České dráhy loni dosáhl podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) 882 milionů korun. Je to vůbec nejlepší výsledek od roku 2009, kdy České dráhy začaly podle IFRS konsolidovat a emisemi dluhopisů vstoupily na kapitálové trhy. Zlepšení hlásí osobní i nákladní doprava a dařilo se také všem dceřiným společnostem.

Bližší informace najdete v přiložené tiskové zprávě.