Dopravné správy

DPMK odpredal ďalších deväť električiek

Dopravný podnik mesta Košice podpísal dňa 21. apríla 2017 kúpnu zmluvu na odpredaj 9 električiek T3. Zmluva bola uzatvorená so spoločnosťou Kvazar Plus, s. r. o., Praha ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spor ministra s kraji o nové „evropské“ vlaky

Ostrý spor zuří mezi ministerstvem dopravy a několika českými kraji. Ty viní resort z toho, že z Bruselu nezískají miliardové dotace na nákup nových vlakových souprav. Ministerstvo ale jakékoliv pochybení odmítá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O projekte železnice naprieč Latinskou Amerikou

Desiatky nemeckých firiem, vrátane Siemensu, sa tento týždeň zúčastnili na rokovaniach v Bolívii týkajúcich sa železnice, ktorá by prepojila atlantické a pacifické pobrežie Latinskej Ameriky. Železnica by mala viesť cez Brazíliu, Bolíviu a Peru a urýchlila by vývoz kukurice a sóje do Ázie ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Tuzemská Arriva se napojila na německou síť IC Bus

Dopravní společnost Arriva zapojila v těchto dnech své české linky do mezinárodní sítě IC Bus, kterou provozuje Deutsche Bahn. Propojení se týká především vlakových linek Arrivy a také dálkových a expresních autobusů, z nichž lze v Praze přestoupit na busy Deutsche Bahn mířící do Německa.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR začnú s výlukovými prácami v Považskej Bystrici

ŽSR začínajú od mája s výlukovými prácami v Považskej Bystrici, ktoré sú pokračovaním modernizácie železničnej trate. Výluky začnú 2. mája 2017 o 8.00 hod. a potrvajú do 9. septembra 2017, kedy je naplánované ukončenie prác

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přímé denní vlaky Praha - Krakov se vrátily

V prosinci 2009 naposledy fungoval přímý denní vlakový spoj mezi českým hlavním městem a polským Krakovem, tehdy vlak nesl jméno Comenius. V pátek v 10:22 však tento spoj po více než sedmi letech znovu vyrazil do terénu. Jde o sezónní spojení - linka bude jezdit do konce září.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chystá sa zrušenie vyše 300 km tratí ŽSR

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR a Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zanalyzujú do januára 2018 dopady prípadného zrušenia vyše 300 kilometrov (km) málo využívaných železničných tratí. Konkrétne ide o 234 km tratí s nízkym využitím bez osobnej dopravy a ďalších 91 km tratí s minimálnou osobnou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak z Jungfraubahn dorazil do Kořenova

Ozubnicovou lokomotivu, která jezdila ve Švýcarsku do nejvýše položené železniční stanice v Evropě, získal spolek Železniční společnost Tanvald. Raritní exemplář z roku 1912 dorazil dnes ze Švýcarska na nádraží v Kořenově na Jablonecku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Perspektívy dostavby diaľničnej siete na Slovensku

Pre tohtoročný odborný seminár sme vybrali tému o DOSTAVBE DIAĽNIČNEJ SIETE NA SLOVENSKU ako tému vysoko aktuálnu pre odbornú i laickú verejnosť. Spoluorganizátorom seminára je Slovenská obchodná a priemyselná komora Žilina (SOPK Žilina).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať z Horní Lidče do Púchova slaví 80 let

V příštím týdnu oslaví mezistátní trať Horní Lideč - Púchov 80 let od svého otevření. Zároveň s výstavbou této tratě se postupně proměnila původní lokálka Hranice na Moravě - Vsetín na důležitý železniční tah. První rychlíky se po něm ale rozjely až na konci 40. let, až 10 let po jejím otevření. Teprve tehdy získalo Valašské Meziříčí a Vsetín přímé spojení s Prahou a cesta rychlíkem z Valašska do Prahy trvala více než 6 hodin, zatímco dnes tuto trať využívají moderní spoje EuroCity s klimatizovanými vozy, wifi připojením k internetu, nabídkou občerstvení a mnoha dalšími službami. Cesta do Prahy jim trvá skoro o 3 hodiny méně, tedy jen přibližně 3 a půl hodiny.

Další informace o vzniku tratě a srovnání cestování před několika desítkami let a dnes naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Vlaky do Plaveckého Podhradia sa vracajú

Bývate v Bratislave a okolí? Máte radi cyklovýlety alebo pešiu turistiku? Od soboty 29. apríla sa po viac než 14 rokoch vrátia na trať osobné vlaky do Plaveckého Podhradia.  Vláčik bude premávať počas sezóny až do 1. októbra dvakrát denne v soboty, nedele a dni pracovného pokoja. Na financovaní obnoveného vlakového spojenia sa podieľa Bratislavský samosprávny kraj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začala výluka mezi Prahou a Berounem

26. dubna 2017 - V noci na čtvrtek začne plánovaná výluka vlaků jedoucích z Prahy do Berouna. V úseku z hlavního nádraží do Radotína a opačně pojedou některé vlaky po objízdné trase a nebudou stavět na Smíchově. Důvodem je údržba a oprava trati. Výluka potrvá do 7. června.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Detská železnica otvorí tohtoročnú sezónu

Košická detská železnica otvorí počas nadchádzajúceho víkendu svoju tohtoročnú sezónu. Verejná generálka je podľa organizátorov naplánovaná na 29. a 30. apríla od 11.00 do 16.00 h. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční v pondelok 1. mája o 9.00 h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava krušnohorské trati začíná

Téměř dva roky vybírala Správa železniční dopravní cesty firmu, která by jí opravila trať z Karlových Varů do německého Johanngeorgenstadtu. Zakázku nakonec získalo sdružení firem, které nabídlo v tendru za 471 milionů korun bez DPH o 548 tisíc korun vyšší cenu než nejlevnější uchazeč.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Posilnené vlaky ZSSK ponúkajú ešte dostatok miest

Keďže oba tohtoročné májové sviatky pripadli na pondelok, predĺžený víkend využije veľa ľudí aj na cestovanie naprieč Slovenskom. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa na zvýšený nápor cestujúcich okolo Prvého mája pripravila pridaním vozňov vlakom InterCity, o ktoré je najväčší záujem v piatok 28. apríla smerom z Bratislavy do Košíc a v pondelok 1. mája opačne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do Lednice opět začínají jezdit historické vlaky

Ve sváteční pondělí 1. května 2017 začnou České dráhy už tradičně vypravovat historické motoráčky mezi Břeclaví a Lednicí. Jízdu tzv. Hurvínkem si budou moci zájemci vychutnat v průběhu celé sezóny o víkendech a svátcích až do 28. září 2017. V Lednici pak budou moci cestující, kteří přijeli vlakem a předloží jízdenku, využít řadu slev na vstupné. Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Detská železnica otvára novú sezónu

Po zimnom spánku sa prebúdza aj Košická detská historická železnička. Verejná generálka je naplánovaná cez víkend 29. a 30. apríla od 11. do 16. hodiny. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční  v pondelok 1. mája o 9. hodine. Všetci ste srdečne pozvaní.

Podrobnosti nájdete v tlačovej správe.

Retro expres Ostravan znovu zamíří z Prahy do Ostravy

Ve sváteční pondělí 1. května 2017 vypraví České dráhy speciální "retrovlak" Ostravan, který pojede z Prahy na sever Moravy. Cestující si v něm budou moci zavzpomínat a vychutnat si dopravu i občerstvení ve stylu 70. a 80. let. Vlak Ostravan v loňském roce oslavil 70 let od zahájení provozu. Akce navazuje na úspěšnou podzimní cestu k jeho jubileu a i letos budou moci zájemci využít jízdu například ke zvýhodněné návštěvě areálu Dolní oblasti Vítkovice.

Více podrobností najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Na Filiálke budú nakrúcať americký film

Chcela by som sa informovať ohľadom Filiálky. V posledných dňoch ju ohradili, dostala som informácie, že by sa tam mal natáčať film. Vedeli by ste mi povedať, ak je to pravda, kto si pýtal povolenie, na ako dlho a čo by sa tam malo natáčať? Aké všetky priestory sa majú využívať?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Bardotka“ bude vozit výletníky na Posázavském pacifiku

Od této soboty 29. dubna začne vozit výletníky na trati Posázavského pacifiku legendární lokomotiva řady 749, které se přezdívá bardotka nebo zamračená. Tyto lokomotivy už České dráhy pravidelně do provozu vlaků s cestujícími nenasazují, zaskakují jen výjimečně. Nyní se ale podaří vrátit tuto pro turisty a železniční nadšence unikátní lokomotivu do pravidelného provozu s víkendovými výletními vlaky v Posázaví. Právě v sobotu při její první jízdě budou mít cestující možnost si ji také detailně prohlédnout. Dnes již výjimečná motorová lokomotiva využívaná jen pro turistické a nostalgické vlaky tak přispěje k vyšší atraktivitě Posázavského pacifiku a rozvoji turistického ruchu v této oblasti.  

Bardotka bude jezdit v čele osobních vlaků vždy v sobotu, neděli a o svátcích z Prahy přes Vrané nad Vltavou, Davli a Týnec nad Sázavou do Čerčan. Z Prahy hlavního nádraží bude odjíždět v 9:22, do Čerčan přijede v 11:06. Na zpáteční cestu do Prahy se vydá v 15:36 a na pražské hlavní nádraží přijede v 17:35.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.