Dopravné správy

Bratislava požaduje posilniť vlaky z okolia

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal požiada ministerstvo dopravy a Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) o čo najskoršie posilnenie vlakových spojov z okolitých miest do bratislavských železničných staníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stavba metra D začne v úseku Pankrác - Olbrachtova

Dozorčí rada pražského dopravního podniku rozhodla, že stavba trasy metra D začne nejdříve v úseku Pankrác - Olbrachtova. Následně bude vybudován zbylý úsek do Písnice. Uvedli to zástupci města i DPP. Důvodem je, že v tomto úseku je nejsnazší získat potřebné pozemky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

myBus už aj v Prešove

Užívatelia mobilných telefónov a tabletov si môžu vydýchnuť. Spoločnosť PZI TARAN, ktorá spracúva údaje z informačného systému MHD Prešov, vydala aktualizáciu aplikácie myBus online.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S parními vlaky patříme k evropské špičce

V Česku patří mezi největší odborníky na parní lokomotivy a jiné historické vlaky. Jindřich Rachota do letošního jara vedl Depo historických vozidel Českých drah v Lužné u Rakovníka, nyní tu působí jako poradce. „Zájem o historické vlaky v posledních letech roste, je to vidět na obsazenosti vlaků,“ říká Rachota.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K 2. zmene GVD 2016/2017

Do včera, teda do 18/04/2017, bol deadline na prihlásenie zmien do 2. zmeny GVD 2016/2017. Kolko parov vlakov si objednala ZSSK od druhej zmeny grafikonu?  V akych casovych polohach si tieto vlaky ZSSK objednala? Objednala si ZSSK od druhej zmeny grafikonu alebo od riadnej zmeny grafikonu (od decembra) priame rychlikove spojenie medzi Bratislavou a Kosicami cez Zvolen? (tzv. juzna trasa)

Ake trasy si od decembra 2017, teda od riadnej zmeny GVD objednal RegioJet?  Ake trasy si od decembra 2017, teda od riadnej zmeny GVD objednal Leo Express? Kolko parov IC vlakov si objednala ZSSK od riadnej zmeny GVD?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Wi-fi do railjetů míří po pokutě i k soudu

Zasíťování railjetů Českých drah signálem wi-fi bude mít ještě soudní dohru. Nadační fond proti korupci totiž podal správní žalobu na státního dopravce, který odmítá ukázat smlouvu s dodavatelem zakázky. Už dříve přitom České dráhy pokutoval za chyby v zakázce Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínsky obkročný autobus chátra a zavadzia

Malo to byť geniálne riešenie problémov prehustenej dopravy v obrovských mestských metropolách. Teraz sa však zdá, že projekt revolučného čínskeho obkročného autobusu bol len bublinou. Od leta stojí na testovacej dráhe a zaberá tri z piatich jazdných pruhov. Stáva sa z neho vrak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet modernizuje svoji železniční flotilu

Soukromý dopravce RegioJet výrazně modernizuje svoji železniční flotilu. Od společnosti Bombardier koupí až 28 nových lokomotiv, od Astry pak další velkoprostorové vozy. Jde zatím o největší transakci letošního roku na českém železničním trhu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V žst. Púchov chýba možnosť občerstvenia

Na železničnej stanici v Púchove stále chýbajú stánky, prípadne aspoň automaty s občerstvením. Ako riešia ŽSR túto situáciu?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

ČD přišly s „lítačkou“ na kolo

Cestovat vlakem s jízdním kolem bude letos jednodušší než v minulých letech. České dráhy nově zavádí speciální jednodenní jízdenku na kolo. Nově kola na palubách svých vozů přepravuje také Leo Express a RegioJet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V ČR sa začala sezóna parných vlakov

Rast záujmu o cestovanie vlakmi ťahanými parnými lokomotívami potvrdzujú České dráhy, ktoré majú ich veľkú flotilu a historické spolky, ktoré sa im venujú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strasti stavby karlovarského horního nádraží

Koupit si lístek v provizorní pokladně a pochodovat téměř přes celý areál nádraží podél kolejí, které za modrou plachtou nejsou vidět. K nim se cestující mohou dostat dírou v oplocení, jenomže cestu jim zatarasí páska se zákazem vstupu. Provizorium na karlovarském horním nádraží lidem znepříjemňuje cestování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zachránia Bratislavu pred zápchami mestské vlaky?

Kolabujúcu dopravu sa snažia zachrániť! Bratislava už niekoľko rokov bojuje s upchatými cestami, ktoré sa tvoria v rannej i poobedňajšej špičke. Odborníci však varujú, že zdržania na cestách v hlavnom meste ešte ani zďaleka nedosiahli svoj vrchol a dopravná situácia sa bude s plánovanými opravami ciest, pribúdajúcimi autami, rozširovaním diaľnic či stavbou obchvatu ešte komplikovať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soud začal řešit miliardový spor ČD a Škody

Obvodní soud pro Prahu 1 se ve čtvrtek začal zabývat sporem o dodávku lokomotiv mezi Českými drahami a plzeňskou strojírenskou společností Škoda Transportation. Státní podnik předloni na podzim prohrál arbitráž s výrobcem lokomotiv, na jejím základě uhradil 1,2 miliardy korun jako doplatek za pozdní dodávku lokomotiv.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK chce investovať do regionálnej dopravy

Vedenie Železničnej spoločnosti Slovensko a.s. (ZSSK) dnes v prítomnosti ministra dopravy Árpáda Érseka a predsedu predstavenstva správcu železničnej infraštruktúry ŽSR Martina Erdössyho diskutovali so zástupcami samosprávnych krajov o investíciách do regionálnej osobnej koľajovej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Trať z Plzně na Mnichov projde modernizací

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila projektovou přípravu modernizace železnice Plzeň - Domažlice, která zrychlí a rozšíří vlakové spojení z Prahy do Mnichova. Elektrifikovaná trať za 9,5 miliardy korun má posílit konkurenceschopnost železnice, na její stavbu naléhají nákladní dopravci, řekl Pavel Paidar z investorské SŽDC. Hotovo má být v roce 2025. Doba jízdy z Plzně do Domažlic se zkrátí o třetinu na 35 minut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Terminál integrovanej prepravy v Lužiankach

ŽSR dnes, t.j. 18. apríla 2017 odovzdali stavenisko firme STRABAG s.r.o. Bratislava, ktorá začína s výstavbou Terminálu intermodálnej prepravy v Lužiankach. Hodnota diela podľa uzatvorenej Zmluvy o dielo je 51 809 419,00 € bez DPH. Rozhodujúcim faktorom na rozhodnutie ŽSR realizovať TIP Lužianky bol zákaznícky potenciál strategického parku pri Nitre, ako aj potenciál ďalších producentov v danej lokalite

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC si „Kliniku“ okupovat nenechá

Na konci loňského října převzala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) budovy bývalé kliniky na pražském Žižkově. I se squatery, kteří se tam usadili v roce 2014. Letos v lednu soud nařídil aktivistům budovu vyklidit, oni to ovšem odmítají a říkají, že stát má tisíce jiných prázdných budov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v cestovných poriadkoch DPB

Od soboty 22. apríla 2017 prichádza v cestovných poriadkoch autobusov bratislavskej MHD k nasledovným zmenám: Na linke 29 sa obnovuje sezónna víkendová premávka v 30-minútovom intervale. Spolu s linkou 28 tak zabezpečia spoločný 15-minútový interval medzi centrom mesta a Devínom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lokomotivy z CZ LOKO pro Itálii

Vítězstvím společnosti CZ LOKO skončil mezinárodní tendr vypsaný italskou firmou Serfer Servizi Ferroviari (SERFER) ze skupiny TRENITALIA na dodávku pěti posunovacích lokomotiv. Ten probíhal od loňského prosince do letošního března a v konkurenci dalších několika zájemců z něho vyšly vítězně její lokomotivy EffiShunter 1000.

Celou zprávu najdete na této stránce.